Доступність посилання

ТОП новини
Воєнний стан може бути запроваджений на 30 днів
Воєнний стан може бути запроваджений на 30 днів

Рада запровадила воєнний стан в низці областей (Хроніка)

Російські прикордонники відкрили вогонь по українських кораблях 25 листопада

Верховна Рада України на засіданні 26 листопада ухвалила законопроект, який дозволяє введення воєнного стану в деяких областях країни.

Воєнний стан буде введено на 30 днів з 09:00 28 листопада у наступних областях: Одеській, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Луганській, Донецькій, Сумській, Харківській, Чернігівській, Вінницькій областях.

25 листопада російські прикордонники у Керченській протоці відкрили вогонь по українських кораблях і захопили три судна.
Шестеро українських військових були поранені, двоє – у важкому стані, повідомила українська влада. Російська влада заявила про трьох поранених.

Україна закликала світову спільноту відреагувати на ці події. Постійна рада ОБСЄ скликала 26 листопада спеціальне засідання. На позачергове засідання зібралась Рада безпеки ООН.

У Києві в ніч із 25 на 26 листопада кілька десятків людей пікетували російське посольство.

Російська сторона звинувачує українських військових у провокації і порушенні державного кордону.

Політичний журналіст Марк Мюррей в соцмережах ставить питання:

«Протягом останньої доби Трамп твітнив про мігрантів, «60 хвилин», Фундацію Клінтона і НАТО, але не про це»

У Берліні проходить акція на підтримку України:

Цікаве спостереження голови Інституту національної пам'яті Володимира В'ятровича:

А тим часом в київських обмінниках валюти:

У Верховній Раді виступає народний депутат Юлія Тимошенко. Вона висловлює воєнний стан, але при цьому просить виключити з указу президента третій пункт, назвавши його «руйнацією житя українців»: «Батьківщина» за воєнний стан, але не за такий (бо цей про руйнацію прав і свобод). Ми не бачимо необхідність, навіщо зараз це робити».

На фото – український моряк Андрій Артеменко.

За словами віце-спікера парламенту Ірини Геращенко, він – один серед тих, хто опинився в полоні.

Андрій Артеменко
Андрій Артеменко

Його батько Анатолій Артеменко розповів, що син уклав вже другий контракт з Військово-морськими силами Збройних сил України, а востаннє він спілкувався з Андрієм півтора тижні тому.

Читайте більше про моряків, які ймовірно опинились у полоні, у нашому матеріалі.

Представники західних країн висловили підтримку України. Зі спільною заявою про це від імені США, Великої Британії, Нідерландів, Польщі, Франці і Швеції виступила постійний представник США в ООН Ніккі Гейлі.

Вона, зокрема, назвала провокацією саме дії Росії. Її напад на українські кораблі є «небезпечною ескалацією і порушенням міжнародного права», наголосила Гейлі.

Гейлі: Російсько-український інцидент – небезпечна ескалація – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:18 0:00

Західний аналітик Аріяна Ґіць закликає до обрежного прочитання новин, які йдуть з Росії. «Як і з багатьма значущими подіями, російський напад на Україну у Керченській протоці підняв хвилю повної нісенітниці та брехні стосовно внутрішньої політики України та міжнародних справ. Читайте (новини) мудро».

Єнс Стонтенберґ
Єнс Стонтенберґ

Країни НАТО своїми каналами вимагатимуть від Росії звільнення моряків – результати екстренного засідання Комісії Україна-НАТО

Звільнення членів екіпажів українських військових кораблів, вимоги розблокувати морський рух через Керченську протоку й досягнення деескалації напруження, – такі основні результати засідання Комісії Україна-НАТО, скликаного в екстренному порядку на вимогу офіційного Києва.

«Україна представила всі докази агресії Росії в Керченській протоці й всі в НАТО зрозуміли, що відбувається. Були ухвалені рішення звільнити всіх моряків, і країни-союзниці вимагатимуть це від Росії через свої контакти. По-друге, для України має бути розблокована протока. Й останнє – деескалація напруження та вирішення всієї цієї ситуації», – пояснив у штаб-квартирі НАТО голова Представництва України Вадим Пристайко.

Зі свого боку, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ закликавши Росію припинити свої агресивні дії, запевнив, що блок намагається знайти шляхи подальшої підтримки України, а Москва за свої дії має нести відповідальність.

Виступ міністра закордонних справ Павла Клімкіна у Раді:

Виступ секретаря РНБО України Олександра Турчинова у Верховній Раді з приводу воєнного стану:

Постійний представник України в ООН Володимир Єльченко під час засідання Ради безпеки ООН: Єльченко показав Угоду, з підписом Росії під нею, помахав документом у бік російського представника. Ця Угода гарантує свободу навігації Керченською протокою...

Політолог Тарас Березовець: Показово, хто з наших політиків звинуватить в Азовській кризі не Росію, а Україну:

«Коли США стали жертвою підлої атаки з боку Японської імперії в Перл-Харборі, серед американських політиків не знайшлося жодного камікадзе, хто звинуватив би вашингтонську владу і президента Франкліна Рузвельта в тому, що він проспав напад японців. Тому так важливо поспостерігати за реакцією тих, хто звинуватить в тому, що сталося не Росію, а Україну. А такі є, навіть не сумніваюся», – зазначив експерт.

«Свободу українським морякам!» Акція протесту проти дій Москви біля російського посольства у Варшаві:

Постійний представник США в ООН Нікі Гейлі під час засідання Ради безпеки ООН: «Заради міжнародного миру та безпеки, Росія має негайно покласти край своїй незаконній поведінці і поважати навігаційні права та свободи всіх країн». Гейлі також сказала, що її виступ віддзеркалює позицію найвищого американського керівництва, включно з президентом Дональдом Трампом.

Колишній речник СММ ОБСЄ в Україні Майкл Бойцюрків звертає увагу на заяву Постійного представника США в ООН Нікі Гейлі під час спеціального засідання Ради безпеки ООН в Нью-Йорку. Вона сказала про Росію: «Так не можуть діяти законослухняні цивілізовані країни. Перешкоджання законному транзиту України через Керченську протоку є порушенням згідно з міжнародним правом. Це зухвалий акт, який має бути засуджений міжнародною спільнотою, яка з цим ніколи не погодиться».

Іще на тему санкцій проти Росії за ескалацію та інцидент біля Керченської протоки. Ексклюзив Радіо Свобода з Ребекою Гармс!

У ЄС не виключають нових санкцій проти Росії у зв’язку з ескалацією ситуації в Азовському морі. Про це йшлося у понеділок на зустрічі послів ЄС, присвяченій загостренню конфлікту, повідомив у Twitter брюссельський кореспондент «Радіо Свобода» Рікард Йозвяк.

Він повідомив, що посли завершили свою зустріч у понеділок та продовжать обговорення цього питання у вівторок. «Не виключені нові санкції протии Росії», – зазначив журналіст.

На думку впливової американської газети The New York Times, «конфронтація біля Керченської протоки, яка є вузькою водною артерією, що розділяє Чорне та Азовське моря, позначила поворотний момент в неоголошеній війні між Росією та Україною».

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG