Доступність посилання

ТОП новини

США запровадили нові санкції проти Ірану за відмову від частини ядерної угоди


Президент США Дональд Трамп
Президент США Дональд Трамп

Сполучені Штати запровадили нові санкції проти Ірану. Вони стосуються виробництва сталі, алюмінію, міді й заліза. Документ передбачає обмеження і проти виробників металів в Ірані, і проти тих, хто торгує продукцією іранського походження. Рішення підписав президент США Дональд Трамп. Дії Вашингтона, ідеться в тексті, спрямовані на те, щоб позбавити Тегеран доходів, які можуть піти на фінансування ядерної програми.

Новим санкціям США передувало рішення Ірану припинити виконання деяких зобов’язань за ядерною угодою. 8 травня Тегеран повідомив про це рішення Росії, Великій Британії, Китаю, Франції та Німеччині. Іран також вказує: якщо через 60 днів країни Євросоюзу не вирішать, як захистити нафтовий і банківський сектори Ірану від американських санкцій, Тегеран може відмовитися від ще кількох пунктів ядерного угоди.

Крім цього, Іран загрожує постачанню нафти на міжнародний ринок через Ормузьку протоку в Перській затоці. Зараз цим шляхом проходить близько 30% усієї експортованої в світі сирої нафти. США у відповідь нарощують військову присутність у Перській затоці. Вашингтон уже надіслав туди авіаносну ударну групу на чолі з авіаносцем «Авраам Лінкольн» і тактичну групу бомбардувальників B-52.

Договір про припинення ядерної програми Ірану в обмін на пом’якшення міжнародних санкцій було підписано в 2015 році. Але в 2018 році США в односторонньому порядку вийшли з угоди, звинувативши Іран у порушенні угоди. 8 травня Дональд Трамп закликав Тегеран «відмовитися від ядерних амбіцій» і повернутися за стіл переговорів. Президент США додав, що чекає на зустрічі з лідерами Ірану, щоб укласти нову угоду.

XS
SM
MD
LG