Доступність посилання

ТОП новини
Все про визволення незаконно утримуваних Росією військовополонених моряків та політв'язнів
Все про визволення незаконно утримуваних Росією військовополонених моряків та політв'язнів

Хроніка обміну полоненими: Моряки і «в’язні Кремля» повернулися, «але боротьба триває».

Україна, щоб визволити утримуваних Росією своїх громадян, видала Кремлю підозрюваних у скоєнні злочинів

Українські моряки та політичні в’язні Кремля повернулися до України. Радіо Свобода оперативно інформувало про перебіг подій і в Києві, і в Москві.

Україна визволила 24-х взятих у полон Росією у Керченській протоці військових моряків, а також політв'язнів Кремля – громадян України, засуджених Росією. Серед них, як сподіваються, Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Роман Сущенко, Микола Карп'юк, Павло Гриб та інших.

Україна, щоб визволити своїх незаконно утримуваних Росією громадян, видає Кремлю підозрюваних у скоєнні злочинів.

Серед тих, кого забрала Росія, понад два десятки росіян, які визнали себе військовополоненими і написали листа до президента Росії Володимира Путін із проханням включити їх у списки на обмін. Окрім них також є громадяни України, засуджені за державну зраду, за «створення терористичної групи» і за колаборацію із проросійськими незаконними збройними угрупованнями та окупаційною владою Криму. Це, зокрема, Володимир Цемах, Валерій Кірсанов, Кирило Вишинський, керівник інформаційного агентства «РИА Новости-Україна», якого підозрюють у поширенні «недостовірної, необ’єктивної, упередженої інформації щодо України.

Обмін відбувся за схемою «35 на 35».

Командувач ВМС Збройних сил України адмірал Ігор Воронченко також приїхав в «Бориспіль» зустрічати 24-х українських моряків, які мають повернутися додому:

А ось що відомо про Ігоря Кімаковського, фото якого на тлі російського літака в «Борисполі», поширили в соцмераж:

Українські ЗМІ писали про нього: «Затримали, відпустили, а відтак знову затримали. Суд міста Покровськ на Донеччині 18 червня (2018 року) взяв під варту громадянина Росії Ігоря Кімаковського, якого ж у травні і відпустив. Росіянина звинувачують у посяганні на територіальну цілісність – на думку слідства, він воював на боці бойовиків самоназваних «республік» на Донбасі й збирав інформацію про українських військових для російських кураторів».

Коресподент ВВС Йона Фішер ре-твінув фото одного з тих, кого Україна відсилає Росії з рамках обміну, і тепер вони фотографуються на тлі літака, який має повезти їх до Росії:


За повідомленнями журналістів, до терміналу «В» в аеропорту «Бориспіль» щойно зайшов міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

Розвиток з темою ексклюзивного допуску журналістів телеканалу 1+1 всередину терміналу і на злітну смугу в «Борисполі»: «В Україні Зеленського виглядає на те, що деякі журналісти є рівнішими за правами за інших»:

Вірний своїм підзахисним: російський адвокат Микола Полозов, який захищав українських моряків в російських судах, чекає на їхнє повернення в київському аеропорту «Бориспіль»:

Кореспондент ВВС в Києві Йона Фішер чекає біля терміналу в Борисполі, але за його межами, очікуючи на можливе повернення українських в’язнів.

Фішер підмічає таку деталь: «Журналістів з телеканалу 1+1, який показував шоу, в яких грав нинішній президент Зеленський, допустили всередину»:

Російський адвокат Марк Фейгін назвав список українців, яких мають обміняти:

За його словами, до України мають вирушити 24 військовополонені українські моряки, режисер Олег Сенцов, журналіст Роман Сущенко, засуджений у справі «кримських диверсантів» Євген Панов, активіст Олександр Кольченко, засуджені нібито за участь у Першій чеченській війні українці Станіслав Клих та Микола Карюк, засуджені за тероризм 21-річний Павло Гриб та Олексій Сизонович, активіст Володимир Балух, 21-річний студент і блогер Артур Панов та кримськотатарський активіст Едем Бекіров.

Автобуси з родичами українців, які мають повернутися з ув’язнення з Росії, вже на шляху до летовища «Бориспіль»:

Британська газета ділових кіл The Financial Times: «Росія та Україна починають обмін ув’язненими». Також газета вважає, що обмін може розглядатися «як початковий момент в переговорах щодо завершення п’ятирічного конфлікту» між Росією та Україною:

Заввідділом Інституту філософії НАН України Євген Бистрицький вважає, що Київ має домагатися від Москви виконання рішень суду ООН про безумовне звільнення і без будь-яких передумов захоплених українських моряків.

«Умови обміну непрозорі і незрозумілі. Захоплені минулої осені 24 українських військових моряка визнані ООН військовополоненими і Росія, згідно з рішенням Суду у Гамбурзі, мала би відпустити моряків без обміну», – вважає Бистрицький.

Росія віддає Україні 35 українців у межах обміну утримуваними особами, повідомив у Twitter Марк Фейгін, громадський захисник засудженого в Росії українського журналіста Романа Сущенка:

Український тележурналіст Андрій Цаплієнко: «Давно не бачив. Літак з триколором на рульожці в Борисполі. Обмін йде. Чекаємо коли наші повернуться домів»:

І ще один твіт від Крістофера Міллера, кореспондента Радіо Свобода: За його даними, все ж обмін відбувається на схемою «35 на 35», хоча офіційно це не підтверджено, але його джерела вказують саме на таку кількість. І серед них більшість, якщо не всі, утримувані, справи яких набули значного розголосу. Між тим українські урядовці сказали Міллеру, що ніяких офіційних коментарів не буде допоки обмін не завершиться повністю і утримувані Росією українці безпечно не повернуться на батьківщину.

Кореспондент Радіо Свобода в Києві Крістофер Міллер: «Відео російського спецборта, який приземляється в Києві. Цього щодня не побачиш. Цей літак, як очікується, має повернутися до Москви з приблизно 35-ма росіянами та українцями, яких Київ передає в обмін на приблизно 35 українців»:

За повідомленнями українських ЗМІ, мати Володимира Балуха, а також мати Олександра Кольченка також вийшли з офісу Уповноваженої з прав людини в Києві.

Микола Полозов, російський адвокат, який захищав українських моряків в російських судах, пише, що процес обміну зрушив з місця:

Перші європейські реакції: євродепутатка з Німеччини від групи «Зелених» Ребекка Гармс.

Родичі політв’язнів під офісом омбудсмена у Києві — серед них рідні Гриба, Сенцова, Кольченка, Панова та інших. Їх усіх збирають в автобуси.

Російський урядовий літак «Ту-204-300» під номером RSD092 прибуває з Москви до Києва, свідчать дані на сайті Flightradar. Цим літаком користується російський спеціальний льотний загін «Росія» – підприємство, яке перевозить російських посадовців.

Літак вилетів із російського аеропорту «Внуково» о 9:20. Станом на 10:30 за київським часом він сідає в аеропорту «Бориспіль».

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG