Доступність посилання

ТОП новини

Президент Туреччини повідомив про запрошення в Білий дім на переговори щодо Сирії в листопаді


Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган (п) каже, що відвідає Вашингтон наступного місяця
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган (п) каже, що відвідає Вашингтон наступного місяця

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган відвідає Вашингтон наступного місяця, щоб обговорити створення «зони безпеки» на півночі Сирії з президентом США Дональдом Трампом. Про це стало відомо 6 жовтня після їхньої телефонної розмови.

Очікується, що відповідна зона безпеки має бути створена на схід від річки Євфрат у Сирії, де з 2011 року триває громадянська війна, що призвела до гуманітарної катастрофи і переселення мільйонів людей.

На сайті президента Туреччини йдеться, телефонна розмова з Трампом відбулася наступного дня після того, як Туреччина повідомила, що в північно-східній Сирії неминуча військова операція з усунення загроз із боку підтримуваних США курдських бійців, яких Анкара вважає терористами.

У заяві президента Ердоган висловив розчарування з приводу очевидної «нездатності американських військових» виконати укладену в серпні угоду про створення зони безпеки.

У Білому домі поки не підтверджують інформацію від Ердогана про переговори з ним у Вашингтоні.

Планувалося, що Ердоган зустрінеться з Трампом під час Генасамблеї ООН у вересні в Нью-Йорку, але цього так і не відбулося.

Як країна, що найбільше приймає шукачів притулку (3,6 мільйона сирійців), Туреччина хоче розмістити в цій зоні безпеки до 2 мільйонів сирійських біженців. Анкара хоче розширити зону безпеки на 30 кілометрів углиб Сирії, на відстань, якій протистоять Сполучені Штати.

Проте курди контролюють більшу частину північно-східної території Сирії, яка межує з Туреччиною.

Росія та Іран підтримують президента Сирії Башара Асада, тоді як Туреччина зі Сполученими Штатами, а також європейськими та арабськими союзниками, підтримує повстанські угруповання.

У війні в Сирії загинули понад 400 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG