Доступність посилання

ТОП новини

Експолонена бойовиків «ДНР» заявляє про виявлення розтяжки на подвір’ї свого будинку на Донеччині


53-річна жінка, яку знали в Донецьку через її проукраїнську позицію, 11 місяців перебувала у полоні незаконних збройних формувань
53-річна жінка, яку знали в Донецьку через її проукраїнську позицію, 11 місяців перебувала у полоні незаконних збройних формувань

Експолонена бойовиків «ДНР» Валентина Бучок заявляє, що на подвір’ї її будинку невідомі встановили розтяжку.

Як повідомила Валентина Бучок Радіо Свобода, розтяжку на подвір’ї біля будинку в Костянтинівському районі Донеччини виявив її чоловік, коли вийшов косити траву. За її словами, «тільки дивом» ніхто не постраждав.

Як розповіла Валентина Бучок, вона в той час перебувала в суді, але мала повернутися додому.

«Мені подзвонив чоловік і сказав, що він почав косити траву на подвір'ї і побачив розтяжку, він просив викликати поліцію. Я відразу навіть не повірила, але поліцію все-таки викликала. Чоловік дуже просив залишити всі справи і повернутися додому, що я й зробила. Коли я приїхала, розтяжку вже зняли. В останню чергу приїхали експерти, все забрали й поїхали», – розповіла Валентина Бучок.

Наразі жінка чекає на результати експертизи вибухового пристрою. Вона пов’язує інцидент із перебуванням у полоні й своєю громадською діяльністю.

«У березні цього року у нас горів дах будинку. Є акт, що це був підпал, але не знайшли підстав для порушення кримінальної справи», – сказала вона.

У правозахисній групі «Січ» заявляють, що інцидент із розтяжкою мають кваліфікувати за статтею 115 Кримінального кодексу України – замах на вбивство.

«Версії можуть бути різні, одна – пов’язана з її активною життєвою позицією. Після повернення з полону вона звернулася до суду, а також подає звернення до різних інстанцій, правоохоронних органів, щоб їй компенсували роки полону та здійснили розслідування щодо її там перебування», – сказав Радіо Свобода юрист правозахисної організації Володимир Плетенко.

Поліція ситуацію наразі не коментувала. Радіо Свобода готує інформаційний запит до відділення поліції Костянтинівського району, щоб з’ясувати ситуацію.

У квітні 2019 року експолонена бойовиків «ДНР» Валентина Бучок виграла суд проти роботодавця, довівши, що майже два роки була відсутня на роботі через перебування в полоні, а не через «прогул» й відсудила зарплату за цей час. Відповідне рішення ухвалив Краматорський райсуд Донецької області.

53-річна жінка, яку знали в Донецьку через її проукраїнську позицію, 11 місяців перебувала у полоні незаконних збройних формувань, які обвинувачували її у здійсненні «розвідувальної діяльності в інтересах України».

Її захопили на початку 2017 року тоді, коли вона здійснювала службові обов’язки (переписувала дані лічильників електрики) – прямо на вулиці посеред робочого дня, але в компанії-роботодавці вважали, що вона «прогулювала» роботу.

XS
SM
MD
LG