Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Сивохо анонсував запуск платформи «примирення і єдності» Києва з окупованим Донбасом


Сивохо прикріпив до свого допису відеоролик, в якому заявив, що «завдання визначені» і починається робота
Сивохо прикріпив до свого допису відеоролик, в якому заявив, що «завдання визначені» і починається робота

Сивохо анонсував запуск платформи «примирення і єдності» Києва з окупованим Донбасом

Радник секретаря РНБО Сергій Сивохо анонсував запуск платформи «Національної платформи примирення і єдності», мета якої «наводити мости» між вільною і окупованою територіями України.

«Будь-який мирний процес починається із діалогу. Ми допоможемо людям по обидва боки лінії зіткнення слухати і чути. Вже багато зроблено. Але ще більше роботи попереду. 19 лютого – старт Національної платформи примирення і єдності. Наше завдання – «наводити мости», – написав Сивохо у фейсбуці.

Він прикріпив до свого допису відеоролик, в якому заявив, що «завдання визначені» і починається робота.

Єдині переговори, які офіційний Київ веде з представниками незаконних збройних угруповань окупованої частини Донбасу, підтримуваних Кремлем, відбуваються винятково в рамках Тристоронньої контактної групи в Мінську.

Бірюков вибачився за пост про військових, що голосували за Зеленського

Ексрадник попереднього президента Юрій Бірюков написав вибачення щодо свого фейсбук-допису, якому він реагуючи на пропозицію чинного президента Зеленського про спільне з ОРДЛО патрулювання, назвав військових, які голосували за чинного президента – «ублюдками».

«Психанув, зробив дурницю. Реально сам відчував дискомфорт практично одразу ж. Прошу вибачення щодо власної дурості у суботньому пості», – написав Бірюков у понеділок.

Нові переговірники щодо Донбасу: чи домовляться Єрмак і Козак щодо місцевих виборів?

У президента України Володимира Зеленського новий голова офісу – Андрій Єрмак. Посада у нього хоч і нова, але планує він займатися тим чим і раніше – конфліктом на Донбасі. Ба більше, вважає, що вже цієї осені на окупованих територіях можна провести вибори. Чи реально це? Та яким після такого голосування бачать Донбас в офісі Зеленського?

Про це – у матеріалі журналістів спеціального проєкту Радіо Свобода «Донбас Реалії».

«Скучаю за вами, не сплю, не їм» – ексголова ОПУ Богдан висловився у мережі після відставки

Звільнений указом президента Володимира Зеленського з посади голови Офісу президента Андрій Богдан вперше з 11 лютого публічно висловився у мережі.

«Друзі, дуже скучаю за вами, не сплю, не їм. Вірю, скоро всі ви будете займатись тим, що вам подобається. Розумію вам нелегко, «денег нет, но вы держитесь», – написав Богдан у фейсбуці.

Андрій Богдан прикріпив до свого допису фото на тлі морського пейзажу у літньому одязі.

Міноборони хоче «закрити» чергу на житло для військовослужбовців – Марценюк

Зараз у черзі на отримання житла перебуває близько 48 тисяч військовослужбовців, їх перевірять і всіх, хто має законні підстави, забезпечать житлом, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода заступник міністра оборони України Олексій Марценюк.

«Ми зафіксували цих 48 тисяч військовослужбовців, ми розраховували, скільки і яких нам треба ресурсів, скільки треба часу, щоб у найближчому майбутньому закрити це питання. Це буде бюджетне фінансування, надлишкове майно, інвестиційні механізми й так далі, щоб розрахувати, чи зможемо ми за п’ять років – це наша амбітна мета – розв’язати питання квартирної черги», – сказав Марценюк.

Заступник міністра оборони уточнив, що житло отримають ті, хто справді його потребує, і що зараз проходить перевірка черги на житло і переведення всіх даних в електронний вигляд.

«Ми вже почали це перевіряти. Ми «діджиталізуємо» нашу чергу. У нас працює команда, яка цим займається. По суті, ми «електронізуємо» квартирні справи, ми робимо сам процес постановки на квартирний облік чи переміщення по гарнізонах більш ефективним, щоб квартирна справа людини один раз була занесена в базу, і вона в електронному вигляді централізовано була доступна з будь-якого гарнізону. Все повинно відбуватися в автоматичному режимі», – розповів Марценюк.

Паніка через коронавірус: з-під супермаркету в Гонконгу вкрали 50 упаковок туалетного паперу​

У Гонконгу нападники із ножами вкрали 50 упаковок з рулонами туалетного паперу у співробітника служби доставки в супермаркет, повідомила поліція 17 лютого. Це сталося на тлі паніки через спалах нового коронавірусу у материковому Китаї.

Як передає Reuters, у результаті поліція все ж упіймала двох із трьох нападників, вилучивши увесь туалетний папір на суму близько 1700 гонконгських доларів (майже 220 доларів США). Пошуки третього зловмисника тривають.

Через викликану коронавірусом паніку в Гонконгу полиці супермаркетів спустошені, люди масово скуповують туалетний папір, засоби для гігієни та основні продукти харчування.

На сьогодні кількість людей, які захворіли на коронавірус в Китаї, перевищила 70 тисяч, померли – 1770. Понад 500 випадків зараження коронавірусом нині зафіксовані, крім Китаю, у майже 30 країнах світу. Четверо людей померли у Гонконгу, Франції, Філіппінах та Японії.

Частково вироблена в Україні ракета-носій, яку запустили США, 18 лютого доставить вантаж на МКС

Успішно запущена американсько-українська ракета-носій середнього класу Antares («Антарес») 18 лютого має доставити на Міжнародну космічну станцію майже чотири тонни матеріалів, обладнання та іншого корисного вантажу, повідомили в американському аерокосмічному агенстві NASA та в українському конструкторському бюро «Південне».

Згідно з повідомленнями, 13-й автоматичний вантажний корабель Cygnus у 3750 кілограмах вантажу включає, серед іншого, свіжі фрукти, сир і цукерки для екіпажу на борту МКС.

У NASA заявили, що на МКС доставлять обладнання для культивування тканин і клітин. Cygnus, згідно з планами, має залишитися на космічній станції до 11 травня.

Їжа майбутнього. Чому європейці взялися за жуків та хробаків?

Черв'як або жук на сніданок, обід, вечерю і навіть –​ на перекус. Нині у європейських супермаркетах ви з легкістю придбаєте фасованих хробаків чи наприклад печиво, до складу якого входять черв'яки. Фахівці кажуть –​ це їжа майбутнього –​ багата на білки та протеїн, не вибаглива у виробництві. Серед країн Європи, де вже зараз можна вільно поласувати хробачками –​ Данія. Там черв'яків вирощують на спеціальних фермах, а їхній вплив на здоров'я людини досліджують в університетах.

Чому європейці взялися за хробаків –​ розповідаємо на прикладі Данії.

Весняного настрою!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG