Доступність посилання

ТОП новини

Боєць судиться зі своїм командуванням, аби довести, що був травмований на війні


Антон Монахов
Антон Монахов

Дніпро – Учасник бойових дій на Донбасі, боєць 25-ї бригади каже, що в суді змушений доводити факт отримання травми на війні. Боєць, який прослужив у зоні АТО понад рік, зауважує: командування відмовляє йому в довідці про обставини отримання ураження. Без цього документа він не може довести своє право на соціальну підтримку від держави, зокрема безкоштовне лікування. У військовій частині кажуть, що доказів того, що боєць постраждав саме під час бою, немає. Юристи ж зазначають: у бригаді суто формально підійшли до розслідування ситуації, тепер надія – на суд.

Боєць 25-ї окремої повітряно-десантної бригади Антон Монахов пішов служити до війська восени 2015 року як контрактник. Брав участь у бойових діях на теренах Донецької області.

Мінно-вибухове ураження та струс головного мозку, каже, отримав восени 2016-го під час обстрілу на КПП «Майорське». До медиків звернувся не одразу.

Зразу після обстрілу я не відчув дуже поганого самопочуття. Тільки став гірше чути і в мене заніміла голова й обидві руки
Антон Монахов

«Це була безпосередня лінія розмежування. Щодня ми зазнавали обстрілів. 27 жовтня 2016 року був бій з незаконними збройними формуваннями у районі КПП «Майорське», це околиця міста Горлівка. З 6-ї ранку до 9:35 у нас був обстріл. Бій був дуже важкий, інтенсивний, з артилерійської зброї нас обстрілювали. Зразу після обстрілу я не відчув дуже поганого самопочуття. Тільки став гірше чути і в мене заніміла голова й обидві руки. Наша частина зазнала втрат, були двоє важкопоранених. Їх евакуювали. Враховуючи оперативну обстановку, я за меддопомогою не звернувся. Але увечері 27 жовтня у мене з’явився головний біль, ставало все гірше. Почались запаморочення, дезорієнтація, голова боліла так, що я не міг розплющити очі. 27 листопада я був змушений звернутись за меддопомогою», – розповів боєць.

286 днів лікування

Далі, розповідає, була шпиталізація й лікування: спершу – в мобільному шпиталі в Донецькій області, потім – у військових шпиталях Харкова, Черкаського та Дніпра.

Антон Монахов зазначає, що в нього діагностували перфорацію барабанної перетинки й складне неврологічне захворювання як наслідок отриманої мінно-вибухової травми, що є в його медичних документах.

Все свідчить про те, що травма була отримана внаслідок участі в бойових діях, але військова частина це не визнає
Антон Монахов

Розповідає: травма вплинула на працездатність, спершу його комісували з армії, потім – звільнили з цивільної роботи. Наразі він – безробітний.

«Сумарно я перебував на лікуванні 286 днів й був комісований з військової служби за станом здоров’я. Все свідчить про те, що травма була отримана внаслідок участі в бойових діях, але військова частина це не визнає і не дає підтверджувальних документів. Мої неодноразові звернення до командування не дали результату. Ніколи не міг подумати, що у випадку, якщо зі мною щось трапиться, мої командири від мене відвернуться. А виходить – мене можна, як сміття, викинути, як відпрацьований матеріал. Я себе таким не вважаю», – розказує колишній військовий.

У своєму позові я вимагаю довідку про те, що травма була отримана під час обстрілу. Це не я вигадав, це сказали лікарі
Антон Монахов

Тоді боєць вирішив судитись зі своїм командуванням. Він має дві вищі освіти й наразі здобуває третю – юриста, отож позовну заяву до суду склав і подав сам.

«У мене – ціла папка доказових документів. Довго сподівався, що командування все з’ясує, але цього не сталось. У своєму позові я вимагаю довідку про те, що травма була отримана під час обстрілу. Це не я вигадав, це сказали лікарі, і не один військовий лікар це документально підтвердив. Тепер змушений ходити по судах і доводити, що я справді був у зоні бойових дій, що отримав там травму, щоб отримати якусь соціальну підтримку, яка мені гарантована Конституцією України», – зауважив Антон Монахов.

«На словах самого військовослужбовця»

Радіо Свобода звернулось до 25-ї окремої повітряно-десантної бригади з проханням про коментар. Попри обіцянку, відповіді поки не надійшло.

У письмовій відповіді самому бійцеві, датованій 2018 роком, військова частина повідомляла, що провела службове розслідування справи.

«Факт отримання травми солдатом запасу в зоні проведення АТО не підтверджено у зв’язку з тим, що факт отримання поранення базується лише на припущеннях солдата та витягах з медичних документів, де факт ЗЧМТ та струсу головного мозку базується на словах самого військовослужбовця», – йдеться документі.

Радіо Свобода готує інформаційний запит до Міноборони України.

Службове розслідування через два роки після бою

Саме розслідування проведене досить поверхово й формально
Марина Кіптіла

Між тим юристка правозахисної групи «Січ» Марина Кіптіла, яка допомагає бійцеві, каже: на момент службового розслідування в Україні діяв Порядок проведення службового розслідування в ЗСУ, однак розслідування у військовій частині провели несвоєчасно й досить формально.

Марина Кіптіла
Марина Кіптіла

«Не було проведено службове розслідування та не було складено довідку про обставини травми, тому боєць не може довести, що події 27 жовтня 2016 року стали причиною погіршення його здоров’я. Хоча коли боєць проходив лікування в шпиталі, лікарі поінформували військову частину про це. Одразу мало б бути проведене розслідування, а воно було проведене аж через два роки після подій. Саме розслідування проведене досить поверхово й формально. Навіть не опитано осіб, які перебували з бійцем на місці події. Маємо надію, що суд задовольнить його позовні вимоги та скасує результати розслідування і зобов’яже провести його належним чином», – сказала юристка.

За словами правозахисниці, наразі боєць має шанси виграти суд. Цього тижня стане відомо, коли відбудеться розгляд його позовної заяви.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

XS
SM
MD
LG