Доступність посилання

ТОП новини

Вовчухівська офензива – маловідома наступальна операція Української Галицької армії


Відкриття меморіалу героям Вовчухівської офензиви
Відкриття меморіалу героям Вовчухівської офензиви

На Львівщині, у селі Вовчухи, що у Городоцькому районі, відкрили пам’ятник «Героям Вовчухівської офензиви». У цій місцевості була одна з найуспішніших наступальних операцій вояків Української Галицької армії. Вовчухівська операція тривала з 17 лютого до 18 березня 1919 року під час польсько-української війни (1918–1919 років). Тоді українці покладались на власні сили, власну армію, хотіли звільнити Львів і Перемишль, жити у власній державі, розповідають історики, але міжнародна політика завадила цим планам.

Ідея встановити пам’ятник на честь воїнів Української Галицької армії (УГА) у селі Вовчухи зародилась два роки тому. 17 лютого 1919 року у цій місцевості з обстрілу позицій польського війська розпочалась, за розповідями істориків, успішна воєнна операція українського війська. Бої тривали 30 днів.

Цю сторінку української історії сьогодні знає не так багато людей. Вовчухівська офензива була ретельно спланована і розроблена українським командуванням, розповідають історики. Головна мета війська – звільнити Львів від польських військ, захопити залізницю, увійти у Перемишль.

Архівні джерела свідчать, що у січні 1919 року Галицька армія мала понад 43 тисячі вояків. На території залізничного сполучення Львів – Перемишль було 10 тисяч українських вояків. За твердженням істориків, у ході наступальної операції двічі українські вояки могли звільнити Львів, але цьому завадило втручання ради Антанти (військово-політична група у складі Британії, Франції, Росії), яка вимагала припинити війну, а також визнати лінії Бартелемі, яка передбачала, що Львів відійде до Польщі, як і територія Дрогобицько-Бориславського нафтового басейну. Згідно з цим планом, Польщі припало 40% території Східної Галичини.

Польська армія отримала допомогу – і 2 березня 1919 року військові дії були відновлені, але змінити хід польсько-української війни українцям не вдалося. 18 березня 1919 року УГА зазнала поразки. Оскільки польська армія отримала підкріплення і почала контрнаступ.

«Пам’ятник символізує облогу Львова»

Вовчухівська наступальна операція є важливою сторінкою української військової історії, наголосив Радіо Свобода керівник меморіально-пошукового центру «Доля», історик Святослав Шеремета.

Вовчухівська офензива мала велике значення
Святослав Шеремета

«Вовчухівська офензива мала велике значення в польсько-українській війні 1918–1919 років. Нашою головною ідеєю було, щоб збудувати військовий меморіал. Там є шпиль, кільце, яке символізує облогу Львова. Ми маємо документи, інструкцію переговірників, яку підписав командувач УГА, генерал- полковник Омелянович-Павленко, де він чітко стверджує про те, що внаслідок бойових дій Львів взятий в облогу і питання здачі Львова характеризується наявністю у місті харчових запасів. А їх було мало, тому Львів мали взяти. Але втрутилась місія Антанти. І, знову ж, є дискусії, наскільки місія мала повноваження, але вона приїхала, привезла харчі, набої, зброю. Пам’ятник символізує облогу Львова. Зображені стрільці Галицької армії, які йдуть в атаку. Це важливо, бо це історія, як діди і прадіди виборювали незалежність своєї держави, як це робили героїчно, жертвували своїм життям, щоб побудувати соборну державу», – каже Святослав Шеремета.

Підпис командувача УГА Омеляновича-Павленка
Підпис командувача УГА Омеляновича-Павленка

Якщо про Чортківську офензиву ( наступальна операція УГА з 7 до 29 червня 1919 року) написані десятки статей і книжка, то про Вовчухівську знають значно менше. І ця наступальна операція Галицької армії практично не досліджена, кажуть історики, хоча завдяки архівним документам можна відтворити події кожного дня наступальної операції.

Ця історія, то є запорука успішного розвитку
Микола Посівнич

«Багато білих плям, які слід дослідити, а це – тема органів державної влади не досліджена у такій мірі, як мало б бути, військове будівництво, історія корпусів, армії, генералів. Нинішня влада не розуміє, що ця історія, то є запорука успішного розвитку. Адже ми, на відміну від Польщі, Литви, не говоримо про відновлення столітньої країни, а беремо історію незалежної держави від 1991 року і вже програємо боротьбу. А Вовчухівська офензива – це перша така наступальна операція від часів Богдана Хмельницького, велика операція, яка загрожувала існуванню взагалі польської держави. Для українців Львів був дуже стратегічним містом, яке мало засвідчити їхню фактично життєдіяльність. Для поляків теж стратегічне місто. Поляки через дипломатичний тиск вкрали в УГА фактично перемогу», – каже історик Микола Посівнич.

Вояки УГА
Вояки УГА

У селі Вовчухи на старому цвинтарі спочиває 42 вояки, які полягли у боях 101 рік тому. Численні могили українських бійців можна знайти у довколишніх селах. Багато місць спочинку українців знищила радянська влада у 1950–60-х роках.

Пам’ятник українським воякам встановлений неподалік траси Львів-Перемишль. Він обійшовся обласному бюджету в понад мільйон гривень.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG