Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада розгляне допуск в Україну на навчання іноземних військових. Про що конкретно йдеться?


Під час українсько-американських командно-штабних навчань Rapid Trident-2019 («Стрімкий тризуб») на Яворівському полігоні. Львівщина, 24 вересня 2019 року
Під час українсько-американських командно-штабних навчань Rapid Trident-2019 («Стрімкий тризуб») на Яворівському полігоні. Львівщина, 24 вересня 2019 року

Очікується, що на позачерговому засіданні Верховної Ради 4 березня парламентарі розглянуть, серед іншого, й допуск в Україну на навчання іноземних військових. Це питання включене до порядку денного сьогоднішнього пленарного засідання, скликаного спікером парламенту Дмитром Разумковим на вимогу президента. Відповідний законопроєкт №3003 президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради «як невідкладний» ще місяць тому – 4 лютого. Чимскоріш Рада ухвалить, а глава держави підпише закон, тим швидше військові візьмуться до узгодження організаційних процедур із партнерами.

Перебування іноземних військових на території України для навчань, спільних із ЗСУ та іншими військовими формуваннями, регламентується низкою законів, указів, міжнародних угод про співробітництво в оборонній (військовій сфері), у тому числі Законом «Про порядок допуску та умови перебування підрозділів збройних сил інших держав на території України».

Ухвалений у 2000 році, в поточній редакції закон діє з 2015-го. Тоді одна із його статей доповнилась забороною допускати на навчання військові формування держав, котрі чинять проти України збройну агресію.

Після одного із обстрілів Красногорівки російськими гібридними силами (архівне фото)
Після одного із обстрілів Красногорівки російськими гібридними силами (архівне фото)

Розгляд українським парламентом допуску іноземних військових на територію країни для участі у навчаннях, спільних із ЗСУ та іншими військовими формуваннями, є обов’язковою щорічною процедурою. Зазвичай це питання Верховна Рада розглядає у перші два місяці року.

Скажімо, у 2017 році згоду на допуск іноземних військ для участі у навчаннях Верховна Рада дала 19 січня. Торік – 26 лютого, схваливши п’ять міжнародних військових навчань на території України протягом 2019 року. Всі вони відбулися, це: багатонаціональні Rapid Trident, Sea Breeze, «Кленова арка», а іще започатковані нещодавно українсько-румунське навчання Riverine та українсько-британське Warrior Watcher.

«Сі Бриз-2019»: українські та американські морські піхотинці виконували завдання разом. Одещина, липень 2019 р.
«Сі Бриз-2019»: українські та американські морські піхотинці виконували завдання разом. Одещина, липень 2019 р.

Але якщо пригадати 2009 рік, то тоді Верховна Рада взагалі відмовилась розглядати закон про допуск іноземних військових підрозділів на територію України, представлений в парламент президентом Віктором Ющенком. В результаті українсько-американські навчання «Сі Бриз-2009» не відбулись – попри те, що започатковано їх було ще у 1997 році.

Трьома роками раніше – у 2006-му – ці військово-морські маневри зірвалися через дії в Криму проросійських активістів, які «протистояли НАТОвському вторгненню». У Феодосії представники, зокрема, Комуністичної і Прогресивної соціалістичної партій завадили вивезти розвантажене майно та обладнання з американського транспортного корабля, що прибув у Феодосійський порт.

Військові навчання-2020 в Україні: які та скільки коштуватимуть?

Щороку у пояснювальній записці та додатках до законопроекту про допуск в Україну на навчання підрозділів збройних сил інших держав вказуються кількість українських та допустима кількість іноземних військових, перелічується техніка, зазначаються терміни перебування на території України.

Прольот американського патрульного літака P-8 Poseidon над аеродромом в Миколаєві під час навчань «Сі Бриз-2017»
Прольот американського патрульного літака P-8 Poseidon над аеродромом в Миколаєві під час навчань «Сі Бриз-2017»

Фінансування витрат на підготовку та проведення багатонаціональних навчань за участю ЗСУ на території України та поза її межами здійснюється із Державного бюджету (цьогоріч на ці цілі передбачено майже 64 мільйони гривень – ред.) та за рахунок міжнародної допомоги.

У 2020 році, на додаток до Sea Breeze, Rapid Trident, «Кленової арки», Riverine і Warrior Watcher, уперше мають пройти двосторонні українсько-молдовські навчання «Південь». У законопроєкті №3003 зазначено, що тактичне навчання із залученням військ відбудеться на Миколаївщині, орієнтовно восени.

Тим часом Росія затвердила проведення у вересні стратегічних командно-штабних навчань «Кавказ-2020». На військових загрозах для України у зв’язку з цим акцентував увагу в інтерв’ю «Укрінформу» представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький.

«[Під час навчань] плани щодо застосування нових формувань проти нашої держави вже будуть практично відпрацьовані на полігонах, у навчальних центрах Південного військового округу, в тому числі й на території Криму», – зазначив Скібіцький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російська загроза: 5 можливих сценаріїв

На запланованій у квітні фінальній конференції із планування українсько-американського «Сі Бризу-2020» має бути узгоджено повний склад учасників навчань, інформує «Флот2017». Попередньо, це 20 країн, в тому числі очікується, що представників у ролі спостерігачів в Україну відрядять Японія та Південна Корея – вперше за історію цих маневрів.

Про готовність підрозділів Сил спеціальних операцій України взяти участь у Rapid Trident, Sea Breeze-2020 і комплексних тренуваннях «Сільвер Сабер», які проходитимуть на території України, повідомили Радіо Свобода в Командуванні Сил спеціальних операцій.

У Командуванні ССО зауважили: «В перспективі зазначені навчання будуть інтегровані в план участі підрозділів у Програмі перевірки та зворотного зв’язку Концепції оперативних можливостей НАТО. Це дозволить здійснити відповідне оцінювання експертами та структурами Альянсу щодо ступеня набуття підрозділами стандартів та принципів НАТО».

  • Зображення 16x9

    Ірина Назарчук

    Із 2017 року пишу та знімаю для Української редакції Радіо Свобода. З матеріалом «Попри стереотипи: жінки на військовому флоті» стала переможницею конкурсу ООН для журналістів «Публікації для змін. Україна на шляху сталого розвитку». Закінчила Одеський національний університет. Працювала на радіостанціях, телеканалах, в інформаційних агентствах Одеси. Пройшла кілька навчальних курсів «Інтерньюз-Україна».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG