Доступність посилання

ТОП новини

В Україні працюють технології олігархів і кремлівських закулісних режисерів – Гопко (огляд преси)


Ганна Гопко
Ганна Гопко

4 березня заплановане позачергове засідання Верховної Ради, під час якого, зокрема, планується розглянути кадрові питання Кабміну, а можливо, і силових структур. Це буде перша серйозна ротація в новій команді після приходу до влади Володимира Зеленського та його партії «Слуга народу», констатує газета «День».

Після тренду – «тільки нові обличчя», який дуже вдало продала суспільству Зе-команда, сьогодні Офіс президента, за інформацією видання, хоче зробити ставку на «досвідчених господарників», оскільки прихід «нових» фактично занурив країну в постійні скандали, а головне – почалося падіння економіки. Проте незмінним, як зазначає в інтерв'ю виданню колишній народний народний депутат Ганна Гопко, залишається фактор впливу олігархів на формування кадрової та в цілому політики держави.

Вона називає кадрову політику чинної влади як провальну або як продовження старої практики – брати своїх, лояльних. Тобто всі передвиборчі обіцянки про «нових» чи «достойних» були лише гаслами, виборчою технологією. Президентові нарешті потрібно робити висновки, що спиратися на «своїх», особливо у часи серйозних викликів для України, є загрозливим не лише для державності, а й для його власних рейтингів. Бо неосвічені, випадкові, без досвіду люди в уряді, у Верховній Раді, в Офісі президента не здатні забезпечити розвиток країни, мінімізувати загрози, задовольнити соціальні потреби виборців.

Можна вигравати виборчі кампанії оманливими роликами 2019-го, але без професійних управлінців із досвідом колапс лише ставатиме реальністю, як і падіння рейтингу. Але найгірше – це втрата довіри не лише українців, а й західних партнерів. Бо вони, спілкуючись з українськими представниками монобільшості, розуміють, що вони нічого не вирішують, а існують інші – реальні центри ухвалення рішень. Це олігархи.

Чинна влада, яка прийшла за підтримки олігархів, не спроможна позбутись їхнього впливу. Технології олігархів та кремлівських закулісних режисерів працюють. Нацьковані між собою і штучно розколоті «порохоботи» й «соросята», патріотичні консерватори та економічні умовні ліберали перебувають поза процесами ухвалення рішень. Про те, як можна виправити ситуацію, йдеться в статті «Наша мета – зміцнити суб’єктність України».

«Весняний дембель i призов міністрів: повний провал Зе-уряду» – у статті під таким заголовком газета «Україна молода» наголошує, що поки ніхто з уряду добровільно у відставку йти не збирається.

За попередньою інформацією, на позачерговому засіданні Верховної Ради розглядатимуть питання причин відсутності ефекту від реформ, що їх упроваджує уряд, також заплановано створити посаду нового віцепрем’єра, що куруватиме силовий блок, i поміняти чотирьох міністрів.

Утім, дехто з парламентаріїв, зокрема з «Європейської солідарності», стверджують, що президент збирає парламент заради того, аби перекласти відповідальність за власні провали в роботі.

«Хоч кого вибери зараз в уряд – це буде Зеленський зі своєю повною некомпетентністю, – вважає співголова фракції ЄС Артур Герасимов. – І в цій сесійній залі сидять 250 зеленських...»

Газета «День» коментує рішення уряду Гончарука виставити на приватизацію рекордну кількість держпідприємств – 431 об’єкт. Разом уряд за 6 місяців уже передав 961 об’єкт, що в 10 разів більше ніж за 10 років до того.

«Завдяки великій приватизації підприємства зможуть модернізувати свої потужності, створити нові робочі місця та сплачувати більше податків до державного бюджету України», – вважає Гончарук.

Натомість експерт економічних програм Українського інституту майбутнього Данило Монін переконаний, що політика чинного прем’єр-міністра Олексія Гончарука спрямована на знищення.

«Ліквідатор» – саме таке визначення, на думку експерта, доречно застосувати до чинного прем’єра Олексія Гончарука. Урядовець заявив, що ліквідує всі тіньові ринки. Раніше були тіньові заправки, тіньовий видобуток, тіньові ФОПи... Політика все руйнувати і нічого не створювати натомість, збільшуючи монополізм великих гравців, вбиваючи зайнятість і можливість підтримувати свої домогосподарства на плаву – це все, що можна сказати про пріоритети чинного уряду, наголошує експерт. Заголовок статті – «Великий розпродаж».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG