Доступність посилання

ТОП новини

«Школи Гюлена» в Україні. Що на них чекає при Зеленському?


Президент України Володимир Зеленський (праворуч) і президент Туреччини Реджеп Ердоган. Київ, 3 лютого 2020 року
Президент України Володимир Зеленський (праворуч) і президент Туреччини Реджеп Ердоган. Київ, 3 лютого 2020 року

Президент Туреччини Раджеп Таїп Ердоган має ворога – проповідника ісламу Фетхуллаха Гюлена. Ердоган вважає, що саме Гюлен стояв за спробою державного перевороту в Туреччині у 2016 році. Арештувавши усіх «гюленістів» вдома, Ердоган став їздити по світу і переконувати лідерів різних країн закрити школи, які Анкара пов'язує з Гюленом. У лютому президент Туреччини мав таку розмову і з Володимиром Зеленським і навіть «назвав конкретні прізвища».

У 2016 році група військових спробувала захопити владу в Туреччині. Але уряд придушив переворот і одразу почав переслідувати тих, хто був імовірно причетний до заколоту. Президент Туреччини Раджеп Таїп Ердоган звинуватив в організації перевороту свого колишнього політичного союзника – Фетхуллаха Гюлена. Він – проповідник помірного ісламу і голова релігійного руху «Хізмет».

Під загрозою переслідувань офіційної Анкари опинилися не лише послідовники Гюлена в Туреччині, але й в інших країнах. Коли Раджеп Ердоган проводить закордонні зустрічі, то завжди закликає лідерів країн закрити так звані школи Гюлена на їхніх території. Це – навчальні заклади, які пов’язують з Гюленом.

Влада Туреччини також вважає, що такі школи займаються «промиванням мізків» своїх учнів, а за самими школами стоїть терористична організація на чолі з Гюленом. Посол Туреччини в Україні переконує, що такі школи несуть небезпеку країнам, в яких вони розташовані.

В Україні є кілька навчальних закладів, які пов’язують із Гюленом. Ми поїхали у ці заклади, аби розібратися, чи справедливі звинувачення Анкари.

Чи є зв’язок із Гюленом?

«Жодного портрету, жодної брошури, жодного натяку, жодного згадування прізвища [Гюлена]. Тобто за 4 роки навчання у цій школі моїх дітей я жодного разу не чув», – каже Юрій Дідовець, батько двох дітей, які вчаться у школі «Меридіан».

Із Гюленом її вперше публічно пов’язали одразу після спроби перевороту у 2016 році – тоді державне турецьке агентство Anadolu повідомило, що за школою стоїть організація FETO (терористична організація фетхуллахистів). Так відтоді уряд Туреччини називає рух «Хізмет».

Директорка школи «Меридіан» Олена Тарасенко до перших звинувачень у зв’язках із начебто терористичною організацією теж не знала про існування «шкіл Гюлена»: «Думаю, що це таке? Я почитала про це з інтернету. Які це школи? Що це таке? Ще раз кажу: де в нас це написано? Ми – українська школа. Ми дізналися про це виключно з телебачення».

«Меридіан» – приватна школа, яка існує коштом внесків батьків. Її випускник розповів нам, що навчання у школі коштувало 5-7 тисяч доларів на рік. Тому у закладі заперечують, що отримують фінансування від структур Фетхуллаха Гюлена. Співрозмовник також зазначає, що рух Гюлена не впливав на навчання.

Про релігію взагалі не було мови. Нам казали, що треба поважати усі релігії
Софія Сергеєва

Із Гюленом також пов’язують чорноморський ліцей в Одесі, одну з найдорожчих і найпрестижніших шкіл в Одесі. Директор закладу запевняє, що зв’язків з Фетхулахом Гюленом школа має. Пропаганди його руху теж нема.

Це підтверджує колишня учениця ліцею Софія Сергеєва: «Про релігію взагалі не було мови. Нам казали, що треба поважати усі релігії й взагалі бути толерантними одне до одного». Про зв’язок ліцею з Гюленом вона теж ніколи не чула.

Раніше на території України так званих «шкіл Гюлена» було більше, однак окупація Криму внесла свої корективи. Що зараз зі школою у Сімферополі та ліцеєм у селі Танкове – сказати важко.

«Всі навчальні заклади [школи Гюлена у Криму], наскільки мені відомо, в тому вигляді, в якому вони відкривалися, більше не існують. [...] Власне, школи припинили існування. Будемо говорити прямо», – розповідає Анвар Деркач, журналіст, який кілька років відстежує цю тему.

Чому школи в Україні пов’язують із Гюленом?

Школи в Україні пов’язують із Гюленом, бо вони мають кілька спільних рис з іншими навчальними закладами у світі, які теж пов’язують з Гюленом. Передовсім, це акцент на вивченні іноземних мов. Серед іншого, у таких школах англійська звучить не лише на уроках мови – нею викладають також й інші предмети. Їх часто ведуть вчителі з інших країн, зокрема, Туреччини.

«На жаль, в Україні не готують такі кадри, і дуже складно знайти вчителів, які будуть викладати фізику англійською мовою, математику, географію», – пояснює директорка Тарасенко. Окрім турків, у «Меридіані» уроки ведуть громадяни Киргизстану, Америки та Філіппін.

У Чорноморському ліцеї також викладали турки. Як запевнив директор, усі вони кілька років тому поїхали. Софія Сергеєва також підтвердила, що один із заступників директора був турком, деякі предмети англійською теж викладали вчителі з Туреччини. «Взагалі ця школа себе позиціонує як турецька», – каже Сергеєва.

Інша відмінність так званих шкіл Гюлена – допомога при вступі до престижних університетів. Зокрема, школа «Меридіан» допомагає своїм учням підготуватися до міжнародних іспитів з англійської та математики. У Чорноморському ліцеї теж «вирішували» питання про навчання за кордоном. Закладу також закидали зв’язки з турецькими закладом вищої освіти, та директор ліцею це заперечив.

Колишні друзі

Міжнародний культурний центр «Сяйво» раніше називався українсько-турецьким культурним центром. Його засновували за сприяння турецького посольства. Та після спроби перевороту в Туреччині контакти із посольством обірвались, а сам посол звинуватив центр у співпраці з нібито терористичною організацією на чолі з Фетхуллахом Гюленом.

«Посол Туреччини мене кликав і протягом трьох годин переконував, що ті турки, з якими я спілкуюся, – терористи, що їхні родичі – терористи, потім виявилося, що це все не так», – розповідає голова центру «Сяйво» Володимир Сергійчук.

Він каже, що головною вимогою посольства Туреччини у 2016 році було, аби до роботи центру не були залучені турки, яких Анкара запідозрила у зв’язках із Гюленом.

Сергійчук будь-які зв’язки із проповідником спростовує і нагадує, що до спроби перевороту і центр, і школа «Меридіан» підтримували дружні відносини з посольством. Зокрема, і сам Ердоган не мав нічого проти існування таких шкіл в Україні.

Про це свідчить відгук, який залишила його дружина Еміне після візиту до школи. «В її відгуку про школу і про садочок написано, що починаючи з садочка і закінчуючи школою, ми формуємо дружній, гарний колектив, і що дружба наших народів буде краща і буде дуже міцна завдяки тим дітям, які навчаються у нас, завдяки нашим учням», – Олена Тарасенко показує нам запис дружини Ердогана у книзі відгуків. Запис датований 2013 роком.

Хоч зв’язки з Гюленом у центрі «Сяйво» і заперечують, від його ідей там не відмовляються. А звинувачення його послідовників у тероризмі вважають абсурдними.

«Твори Фетхуллаха Гюлена – це не на шкоду нашому суспільству, не на шкоду нікому у світі. Це твори, які закликають до толерантності, до гуманізму [...] Якщо, скажімо, сьогодні ми чуємо з Туреччини, що це організатори [послідовники Гюлена] якихось терористичних організацій, то мені просто смішно. Це кажуть люди, які не читали його творів. Я знаю навпаки, Гюлен засудив державний переворот той невдалий», – каже Сергійчук.

Чи поступиться Зеленський Ердогану?

За президентства Порошенка Україна видала Туреччині двох її громадян, яких Анкара підозрювала у зв’язках із Гюленом. Школи ж не чіпали. У 2018 році центр «Сяйво» звернувся до СБУ, Генеральної прокуратури, міністерств юстиції та закордонних справ. Перевірка силовиків не виявила ознак тероризму ні в діяльності центру, ні шкіл. Підстав закрити заклади не було.

Президент України опинився не в простій ситуації
Анвар Деркач

Та з обранням президентом Володимира Зеленського, Раджеп Таїп Ердоган поновив свої спроби вплинути на українську владу. Під час візиту до Києва він передав Зеленському свої дані й навіть «назвав конкретні прізвища», хто пов’язаний із «терористичною організацією» Гюлена. Президент України пообіцяв передати ці дані в СБУ, щоб там зайнялися цим питанням.

Президент України Володимир Зеленський (праворуч) і президент Туреччини Реджеп Ердоган. Київ, 3 лютого 2020 року
Президент України Володимир Зеленський (праворуч) і президент Туреччини Реджеп Ердоган. Київ, 3 лютого 2020 року

«Пан Зеленський, президент України, опинився не в простій ситуації. З одного боку, йому треба підтримувати добрі стосунки з Анкарою, з Ердоганом, тому що важливе для України невизнання Туреччиною анексії півострова Криму», – зазначає Анвар Деркач.

А з іншого боку, Анкара не надала достатніх доказів, що Гюлен – терорист. Сьогодні він живе у США, а американці екстрадувати його не погодились.

Ми направили в СБУ запит, щоб дізнатися, чи розслідують вони діяльність так званих шкіл Гюлена в Україні, та які норми українського законодавства вони імовірно порушили. В СБУ відповіли, що не можуть надати таку інформацію, адже її поширення може нашкодити слідству.

У школі «Меридіан» нам повідомили до нових перевірок готові, адже не мають, що приховувати. Сьогодні українські заклади, які пов’язують із Фетхуллахом Гюленом продовжують працювати у звичному режимі.

  • Зображення 16x9

    Сашко Шевченко

    Журналіст проєкту Радіо Свобода «Ньюзрум» з січня 2020 року. Співпрацював з виданнями Hromadske.ua та «Детектор медіа». У червні 2019 року пройшов двотижневе стажування у команді data-журналістики The Guardian в Лондоні. Здобув ступінь магістра журналістики в університеті City (Лондон, Сполучене Королівство). Цікавлюсь міжнародними подіями та новинами технологій. 

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG