Доступність посилання

ТОП новини

Карантин та вибори. Харківщина обирає депутата


Вибори на Харківщині. 15 березня 2020 року
Вибори на Харківщині. 15 березня 2020 року

15 березня на 179-му виборчому окрузі на Харківщині мешканці Слобожанщини обирають народного депутата на заміну Олексієві Кучеру, який склав депутатські повноваження через призначення на посаду голови Харківської ОДА. Вибори були під загрозою зриву через оголошення карантину. Утім, ЦВК вирішила вибори не відкладати.

Вибори


Олена Сергіївна на своїй дільниці у місті Красноград перша, вона прийшла через кілька хвилин після відкриття. Жінці 82 роки, вона просить називати її баба Лєна. Ані маски, ані засобів дезінфекції зі собою не має. Вона каже, що про карантин чула, але жодних вірусів не боїться.

«Я прийшла свідомо, хочу віддати свій голос. За кого буду голосувати, ще не вирішила, на місці розберуся. А того вірусу не боюсь – все життя віджила, нічого ніколи не боялася і не хворіла, і зараз нічого мені не буде», – каже баба Лєна і бере довжелезний бюлетень.

Розібратися у ньому жінці не легко. Загалом на старті передвиборчих перегонів у списку було 40 кандидатів. На день виборів – 37. 27 із них – висуванці від політичних партій, ще 10 – самовисуванці. Когось, як ексголову ХОДА Юлію Світличну, або ж колишнього міністра Ігоря Швайку, знають в окрузі добре, а декого з охочих посісти крісло у Верховній Раді тут в очі не бачили. Частина депутатів знялася з виборів під час перегонів. Наприклад, кандидатка від «Зе-команди» Вікторія Алєксєйчук відкликала свою реєстрацію на початку березня і фактично підтримала кандидатуру своєї опонентки Юлії Світличної.

Але баба Лєна робить свій вибір, незважаючи на політичні перипетії передвиборчих перегонів: «За свого, місцевого проголосувала».

Комісія у масках

Вибори на окрузі № 179 цього разу проходять в унікальних умовах. Уперше за всю історію незалежної України вибори доводиться проводити в умовах карантину. А це означає – додаткові заходи безпеки. Зокрема – маски та регулярна дезінфекція. А ще – не більше ніж десяток людей в одному приміщенні.

«Вперше проходять такі вибори під час карантину, – розповідає член виборчої комісії Наталія Бондаренко. – Були додаткові інструктажі, дільниця забезпечена засобами для дезінфекції рук, масками. У приміщенні має бути не більше ніж 10 людей; якщо буде наплив, то будемо звертатися до людей із проханням почекати на вулиці».

Утім, масками більшість членів комісії нехтує. Неохоче надягають їх лише при появі журналістів. Питання викликають і засоби дезінфекції. Серед них – лише вологі серветки та спреї для рук. А ще – порошок, яким кожні дві години мають мити підлогу. Наталія Бондаренко складу порошку назвати не змогла.

А на дільниці у невеличкому селі Попівка маски члени комісії не вдягли навіть при появі камер. Члени комісії впевнені: їх хвороба не торкнеться.

«Маски вдягають хворі, ми не хворі. Якщо почуємо кашель чи у нас буде недуга, тоді й одягнемо, – запевняє кореспондента Радіо Свобода одна з працівниць дільниці. – Вовка боятися – у ліс не ходити. Ми не перший рік працюємо, нікого не боїмося, нічого не боїмося».

Явка

За даними Центральної виборчої комісії, виборці на 179-му окрузі не активні. Станом на 12:00 неділі явка склала менш ніж 13 відсотків від майже 150 тисяч виборців на окрузі. Для порівняння: 21 липня 2019 року, під час позачергових виборів, явка на цьому ж окрузі станом на 12-у годину дня складала більш ніж 25 відсотків.

За ті години, що їх кореспонденти Радіо Свобода провели на дільницях округу, активність виявляли лише люди, старші за 50 років. Саме вони, за даними ВООЗ, найбільше ризикують під час епідемії коронавірусу. Жодного виборця похилого віку у масці кореспонденти так і не побачили.

Молодь же віддавала свої голоси радше епізодично. Аргументували це так.

«По-перше, ми не знаємо, за кого голосувати, – розповідає Радіо Свобода 30-річна місцева жителька Ганна, – по-друге, не віримо, що наш вибір на щось вплине. Все вже за нас давно вирішили».

Порушення

Як повідомляє всеукраїнська мережа «Опора», ще до полудня на дільницях округу фіксували порушення.

Спостерігачі «Опори» фіксували випадки видачі бюлетенів одним членом комісії, спроби завчасно заповнити виборчу документацію, наявність агітаційних матеріалів у невідведених для агітації місцях у день голосування.

Результати

Передбачити відсоток явки на цих виборах в окружній комісії не беруться. Мовляв, в умовах карантину вплинути на нього може багато факторів. Утім, незважаючи на поки що дуже низький відсоток виборців, які прийшли віддати свої голоси, дільниці раніше від визначеного часу зачиняти не будуть. Тож у всіх, хто не злякається карантинних умов, є час проголосувати до 20:00 15 березня.

В умовах карантину. Як обирають народного депутата на Харківщині – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG