Доступність посилання

ТОП новини

Новий міністр економіки Ігор Петрашко: аграрний топ-менеджер і однокурсник Шмигаля, з досвідом роботи в Росії та США


Акція «Раду на карантин», Київ, 17 березня 2020 року, під час призначення у парламенті генерального прокурора та міністра економіки
Акція «Раду на карантин», Київ, 17 березня 2020 року, під час призначення у парламенті генерального прокурора та міністра економіки

Ігор Петрашко – новий міністр економіки, торгівлі та сільського господарства. Верховна Рада затвердила його 17 березня: це було останнє рішення парламенту перед паузою на період карантину. Призначення Петрашка, який ніколи не обіймав державних посад, а натомість все життя керував аграрним бізнесом та іноземними інвестиціями, майже ніхто з експертів не очікував. При цьому йому доведеться почати роботу в умовах карантину та екстремальних економічних викликів, це визнають і експерти, і навіть опозиція до чинної влади. Чи впорається Петрашко? Питання відкрите.

Радіо Свобода зібрало найважливіші факти про нього.

Верховна Рада України затвердила міністром розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігоря Петрашка. За нього проголосували 243 народних депутати. Після цього голосування спікер Дмитро Разумков закрив позачергове засідання.

Призначити Петрашка на вакантну «економічну» посаду в уряді запропонував днем раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Попередником Петрашка був перший заступник міністра економіки Павло Кухта, який виконував обов’язки міністра після відставки уряду Олексія Гончарука.

Освіта, знайомства в новому уряді, американський бізнес і російський досвід

Ігор Петрашко – мабуть, найменш відомий з міністрів нового уряду. Попри це, його професійна та бізнесова біографія – дуже насичена. Перед кріслом міністра економіки він обіймав щонайменше десять посад у різних комерційних компаніях, а ще – здобув кілька дипломів в Україні та у США.

Новий міністр економіки народився 6 жовтня 1975 року в місті Стрий Львівської області.

Першу вищу освіту здобув у «Львівській політехніці». Одночасно з ним, але на інших факультетах, вчилися ще кілька українських політиків: зокрема, заступник голови Адміністрації президента Петра Порошенка Дмитро Шимків, який нині є головою ради керуючої компанії ПАО «Фармацевтична компанія «Дарниця», народна депутатка попереднього скликання Оксана Юринець та ексдепутат і колишній журналіст-розслідувач Дмитро Добродомов.

  • Ігор Петрашко отримав диплом інженена-економіста у 1997 році. Одночасно з ним ту ж саму спеціальність здобув Денис Шмигаль. 23 роки по тому саме цей відомий однокурсник Петрашка запропонував його кандидатуру на міністра економіки.
  • Із 1999 року Петрашко навчається у Сполучених Штатах. У 2001 році – отримує диплом бакалавра в Університеті Вандербільта (штат Теннессі, США) за спеціальністю «Бізнес-адміністрування».
  • 2002 рік – проходить перепідготовку і здобуває диплом юриста у Львівському національному університеті імені Франка.

Близько половини посад, які обіймав Ігор Петрашко, пов’язані з управлінням іноземним капіталом.

  • Так, ще в університеті він починає працювати консультантом з корпоративної реструктуризації в консорціумі компаній під егідою TACIS – проєкту, який підтримував пострадянські країни коштом Європейського союзу.
  • У 2001 році працює консультантом в енергетичній галузі, в «групі структурування угод» компанії Enron Energy Services (США).
  • Із 2002 по 2004 роки Ігор Петрашко – старший консультант іншої американської компанії – GlobalSpec.
  • Із 2004 року працює в Москві: в місцевій філії Ernst & Young, однієї з «великої четвірки» світових аудиторських компаній зі штабквартирою в Лондоні.
  • Але минає менше від року, і Петрашко повертається до України – керує групою з надання консультаційних послуг у київському представництві компанії Ernst & Young.
  • Із 2007 року його робота пов’язана з російським інвестиційним капіталом. Відтоді Ігор Петрашко очолює інвестиційно-банківське управління, і є керуючим директором інвестиційної компанії «Тройка Діалог Україна» – «дочки» великого російського інвестора.

Російська група «Тройка Діалог» є одним з інвесторів «Сбербанку Росії».

  • Із 2012 по 2013 роки Петрашко переходить до української філії цього російського банку – очолює його департамент корпоративного бізнесу.
  • Із квітня 2013 року і до призначення в Мінекономіки Ігор Петрашко є другою особою в агрохолдингу UkrLandFarming олігарха-втікача Олега Бахматюка: він обіймав посаду заступника її генерального директора.

Ігор Петрашко – абсолютний новачок в українському політикумі. Проте його дуже добре знають в аграрному та в банківському секторах. Так, найповніші його досьє містяться саме на профільних аграрних інформаційних ресурсах.

До того ж, Петрашко за час своєї кар’єри охоче дав кілька інтерв’ю на аграрну тематику. При цьому колеги з аграрного сектору оцінюють Ігоря Петрашка як професіонала.

Колишній заступник міністра аграрної політики, а нині експерт з АПК та співвласник кількох аграрних компаній Володимир Лапа в цілому оцінює таке призначення позитивно.

Володимир Лапа
Володимир Лапа

«По-перше, саме призначення (на посаду міністра економіки) – це добре, бо в умовах економічної кризи не мати міністра економіки – це було дуже ризиковано. По-друге, ціла низка аграрних компаній мала проблеми під час кризи, зокрема і у зв’язку з борговим навантаженням. І те, що Ukrlandfarming зміг втриматися і зберегти виробництво на відміну від інших компаній – це дуже позитивно характеризує нового міністра в такий кризовий момент. Залишається сподіватися, що він зможе всі ці навички застосувати і на державному рівні», – очікує Володимир Лапа.

«Владі вкрай важко заповнити вакансії в уряді» – Гончаренко

Ще в лютому цього року, напередодні відставки уряду Олексія Гончарука, низка українських медіа, а також експерти і деякі політики озвучували можливу конфігурації нового уряду. Ніхто з них не називав Ігоря Петрашка серед претендентів на міністерство економіки. Відтак новий очільник ключового міністерства в умовах економічної кризи став найбільшою несподіванкою нового уряду.

Призначення Ігоря Петрашка свідчить про значний кадровий голод на Банковій, стверджує член бюджетного комітету Верховної Ради, депутат від «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко. Водночас він наголошує: новий посадовець ніколи не працював у державному секторі, відтак критикувати його зарано: треба побачити перші результати, щоб зрозуміти його спроможності.

Олексій Гончаренко
Олексій Гончаренко

«Так, Петрашко працював у «Сбербанку». Але це було до війни, тож я тут нічого такого не бачу. Найголовніше – це професійні якості. А ми їх побачимо на робочому місці. Згадаймо також, що минулий міністр економіки був взагалі дивною людиною, і навіть називав себе «дебілом». Важливо, що Ігор Петрашко, натомість, має досвід роботи у великій аграрній компанії. Це добре, враховуючи що міністерство опікується економікою та аграрною політикою. Побачимо по результатах роботи. Виклики перед міністерством – надзвичайні. Економіка – в крутому піке. Політика минулого уряду та Володимира Зеленського загалом призвела до великих проблем: січень 2020 року, навіть без коронавірусу – показав падіння вперше за чотири роки, наслідки – жахливі. Чи зможе щось зробити новий міністр економіки – побачимо, – каже Гончаренко. – Ми не можемо сказати, що він є членом команди Зеленського. Взагалі люди з репутацією не надто прагнуть іти до його уряду, і владі вкрай важко заповнити в ньому вакансії. Це, очевидно, свідчить про нинішнє ставлення до Зеленського».

Олег Бахматюк – аграрний олігарх, який, до того ж, виїхав з України, бо має проблеми зі своїми боргами та з українським правосуддям, зазначає колишній журналіст-розслідувач та ексдепутат Дмитро Добродомов. Водночас він закликає не судити нового міністра лише за те, що той був одним із менеджерів у бізнесі Бахматюка.

«Так, із агроолігархом Бахматюком асоціюються незрозумілі схеми, через які він відсиджується за кордоном. З іншого боку, 70% бізнесу в країні належить кільком олігархам. Відтак більшість успішних людей в Україні хоч раз та працювали на підприємствах, які в підсумку ведуть до того чи іншого олігарха. Цей зв’язок у випадку Петрашка не є очевидним, його не вважають близьким оточенням Бахматюка. Це питання треба детально вивчати, щоб відповісти однозначно»,– наголошує Добродомов.

Всі експерти і політики, які говорили з Радіо Свобода, закликають дочекатися перших рішень нового міністра економіки, щоб оцінити його професіоналізм та адекватність посаді й нинішнім викликам.

4 березня надвечір Верховна Рада України у прискореному режимі замінила склад уряду, який очолив Денис Шмигаль, який перед цим був віцепрем’єром. Меншість – ті, хто втрималися за крісла, серед них і «старожил» Кабміну Арсен Аваков. Більшість – прийшли з бізнесу, з менш публічних посад, або ж працювали за минулої влади.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль 16 березня запропонував призначити Петрашка міністром розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Ігор Петрашко закінчив Львівський національний політехнічний університет і має ступінь бакалавра бізнес-адміністрування. У 2001 році він отримав диплом MBA бізнес-школи при університеті Вандербільта (США). Впродовж останніх років, як повідомили з трибуни депутати, Петрашко, працював у бізнес-структурах українського бізнесмена Олега Бахматюка.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG