Доступність посилання

ТОП новини

Поки Європа на карантині, скептичним росіянам кажуть: «немає причин для паніки»


Бармен у московському барі готує коктейль «коронавірус»
Бармен у московському барі готує коктейль «коронавірус»

Пандемія коронавірусу COVID-19 поширилася Китаєм, Західною Європою та США. Вірус загрожує паралізувати економіки держав та піддати більшість населення світу багатьом державним обмеженням. Світові лідери попереджають про підрив економіки та способу життя людей. Та в Росії ситуація виглядає дещо інакше.

«Ситуація під контролем», – сказав президент Росії Володимир Путін 17 березня. За його словами, Росії вдалося попередити масове проникнення та поширення вірусу в Росії.

«Немає причини для паніки»,– сказав російський прем’єрміністр Михайло Мішустін.

У той час як російські чиновники намагаються зобразити спокій і стабільність, у Москві та інших містах потроху запроваджують обмеження: музеї закриваються, школи теж. Деякі супермаркети повідомили про відсутність туалетного паперу, макаронних виробів та гречки.

Фітнес-центри та деякі офісні центри перевіряють температуру людей. На місцях обміну валют спостерігається збільшення черг, адже люди поспішають позбутися своїх знецінених рублів.

Але попри ці заходи здебільшого столиця функціонує як завжди.

Багато барів та ресторанів у Москві залишаються відкритими. Місто, в якому живуть мільйони людей, все ще щодня годинами стоїть у заторі.

Плани загальноміського карантину, про які повідомляла газета «Ведомости» та інші російські ЗМІ, російські чиновники назвали шкідливою брехнею.

Ведуча популярної програми «60 хвилин» на російському федеральному телеканалі Ольга Скабєєва назвала це «фейком, чутками та дурістю».

Більше інфікованих, більше занепокоєних

Протягом 48 годин після заяви Путіна, 19 березня, офіційна кількість інфікованих в країні на COVID-19 зросла майже вдвічі та досягла 199 осіб.

Також стало відомо про першу смерть від інфекції: 79-річна жінка у Москві померла від серйозних ускладнень внаслідок хвороби. Чиновники заявили, що загальний стан її здоров’я став причиною таких наслідків захворювання.

Тож дедалі більше москвичів починають сумніватися у спробах вищого керівництва країни заспокоїти їх.

«Уряд відкрито бреше», – сказала Анастасія Васільєва з незалежної спілки лікарів, які підтримують зв’язок з медичними працівниками по всій країні.

«Вони не хочуть паніки, тому що вони не хочуть аби люди розуміли, в якому поганому становищі перебуває наша система охорони здоров’я», – сказала вона.

Російські лікарі повідомляють про збільшення кількості хворих на пневмонію, і Васильєва припустила, що рівень зараження COVID-19 у країні може бути вдесятеро більшим, ніж свідчать офіційні дані.

Радіо Свобода не змогло знайти підтвердження звинуваченням Васильєвої про приховування інформації з боку уряду, яке також озвучували й деякі опозиційні активісти.

Історія недовіри

Недовіра росіян до уряду частково пов’язана з історією державних таємниць, включаючи аварію на Чорнобильській АЕС 1986 року або більш нещодавні приклади, такі як радіоактивний сплеск, викликаний помилкою при випробуванні нової ядерної ракети у Білому морі.

Російські лідери також в інший спосіб намагаються заспокоїти своїх громадян, наприклад, наполяганням на тому, що, незважаючи на всі побоювання, 22 квітня все таки мають відбутися голосування за зміни до російської Конституції, які могли б прокласти шлях до збереження влади Путіна до 2036 року.

Чиновники також кажуть, що 9 травня має відбутися чи не найголовніше святкування року, а саме парад до Дня Перемоги, який має відзначити 75 років з моменту закінчення Другої світової війни.

Занепокоєння щодо поширення коронавірусу, а також різкий спад цін на нафту викликали побоювання, що економіка країни може опинитися у повній рецесії.

16 березня Мішустін запропонував стимулюючий пакет у розмірі 3,7 мільярда доларів для підприємств, які постраждали від пандемії.

Тим часом, деякі компанії займаються поширенням інформації щодо коронавірусу у суспільстві на свій лад.

Наприклад, у московському відділенні міжнародної косметичної компанії Lush перехожим демонструють, як ефективно мити руки одним із ароматних мил цієї компанії.

«Елементарні запобіжні заходи у вигляді особистої гігієни, такі як миття рук, обробки антисептиками, не чіпати обличчя і не з’являтися в місцях скупчення людей – вони все одно допомагають», – пояснює генеральний директор LUSH Russia Дмитро Азаров.

Інші компанії максимально намагаються зберегти доходи на тлі обмежень.

Кінотеатри закриті з 18 березня, тож деякі компанії переходять у режим онлайн-екранізації та заробляти гроші на глядачах, які сидять вдома через пандемію.

«Піонер», відомий московський арт-хаус кінотеатр та популярний культурний простір для середнього класу, відомий тим, що влаштовує тижневі ретроспективи. Він зазвичай збирає повні зали.

Однак 18 березня кінотеатр оголосив, що тимчасово закривається, щоб відіграти свою роль у запобіганні поширенню хвороби.

«Ми хочемо, щоб ви та ваші близькі були у безпеці», – сказали представники компанії клієнтам у заяві, опублікованій на її веб-сайті.

У якості компенсації кінотеатр вирішив провести марафон онлайн-показів фільмів знаменитого американського режисера Квентіна Тарантіно і назвав цей марфон «​Кварантіно».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG