Доступність посилання

ТОП новини

Спорт за тиждень: історичне «золото», олімпійські ліцензії та українські «нескорені»


Відкрите тренування збірної України «Ігор нескорених», Київ, 18 лютого 2020 року
Відкрите тренування збірної України «Ігор нескорених», Київ, 18 лютого 2020 року

Коронавірус продовжує змінювати спортивний календар. Останнє здивування: Євро-2020 тепер відбудеться у 2021 році. Затамувавши подих, вболівальники чекають і на рішення про Олімпійські ігри – бути чи не бути. Попри постійні скасування олімпійських кваліфікацій, українські спортсмени продовжують здобувати путівки на ігри в Токіо. Щотижневий спортивний дайджест Радіо Свобода не лише про коронавірус, але з позитивними новинами до вашої уваги.

Олімпійські ліцензії від каратистів

Дві путівки до Токіо вибороли українські каратисти. Всесвітня федерація карате опублікувала перелік 32 спортсменів, які отримали ліцензії за результатами першого відбору на Олімпіаду. До списку учасників увійшли чотири найкращі спортсмени у кожній категорії, які очолюють олімпійський рейтинг, а також японські спортсмени як представники країни-господарки ігор.

Український каратист Станіслав Горуна, який виступає у ваговій категорії до 75 кілограмів, посів четверте місце у рейтингу та виборов право виступати на іграх в Токіо.

Раніше Анжеліка Терлюга (категорія до 55 кілограмів) достроково гарантувала собі участь на іграх ще у лютому завдяки перемозі на етапі Karate1 Premier League в ОАЕ.

Наступну можливість вибороти ліцензії спортсмени отримають за підсумками кваліфікаційного турніру в Парижі, проведення якого заплановане на кінець червня.

Вдалий відбір на чемпіонаті Європи з кіберфутболу

Збірна України розпочала свою участь у відбірному циклі чемпіонату Європи 2020 року. Українська команда, у складі якої Сергій Марченко, Віталій Литвинов, Максим Андрасюк та Ігор Любчах, у п'яти матчах здобули три перемоги (Уельс – Україна – 0:3, Україна – Андорра – 6:2, Фарерські острови – Україна – 2:13), один раз зіграли внічию (Україна – Чорногорія – 2:2) й зазнали однієї поразки (Україна – Італія – 0:8). За результатами 5 матчів Україна набрала 10 очок та посіла третю сходинку в турнірній таблиці, пропустивши команду Чорногорії (11 очок) та команду Італії (13 очок).

Наступні матчі відбудуться 30 березня. Перепустку на чемпіонат Європи, який відбудеться 9-10 липня в Лондоні, отримають 16 найкращих команд. Пряму перепустку отримують переможці десяти відбірних груп. Збірні, які посядуть другі місця, розіграють ще шість путівок у другому етапі, який запланований на 4 та 11 травня.

Перші путівки з боксу

Збірна України з боксу не змогла вибороти всі бажані путівки на Олімпійські ігри в Токіо, бо ліцензійний турнір в Лондоні призупинили. Проте «синьо-жовті» встигли здобути першу ліцензію. Микола Буценко, який виступає у ваговій категорії до 57 кілограмів, в 1/8 фіналу Європейського ліцензійного турніру одноголосним рішенням суддів переміг Артура Базеяна з Вірменії. Відбір на ігри далі буле призупинено та перенесено на невизначений термін, проте всі результати ліцензійних змагань та виділені місця для олімпійських квот залишаються дійсними.

Європейське історичне «золото»

Юліан Бойко став чемпіоном Європи зі снукеру, який завершився у Португалії. Чотирнадцятирічний українець у фіналі переміг досвідченого 53-річного – семиразового чемпіона Європи та п’ятиразового чемпіона світу серед майстрів – Дарена Моргана з Уельсу з рахунком 5:3. Вперше в історії українець не лише вийшов у фінал європейської першості у категорії «6-red», але й виборов «золото».

Українська баскетбольна Суперліга підбиває підсумки

Сезон в українському баскетболі завершився достроково. За результатами регулярного чемпіонату переможцем став баскетбольний клуб «Дніпро», адже на момент припинення Суперліги саме підопічні Дениса Журавльова очолювали турнірну таблицю.

Найкращим бомбардиром сезону став гравець «Миколаєва» Квентін Петерсон, який за цей сезон набрав 531 очко, хоча і долучився до команди лише у листопаді.

Найкращим молодим гравцем визнали Андрія Войналовича з «Хіміка». Форвард в середньому за 24 матчі Суперліги набирав 7.9 очка, робив 4.0 підбирання та 1.7 передачі, проводячи на майданчику по 28 хвилини.

Приз найкращому захисникові чемпіонату дістається Денису Лукашову, який виступає у складі «Прометея». Також він став найкращим асистентом ліги та автором рекорду сезону – в матчі проти «Хіміка» (87:75) Лукашов віддав 13 результативних передач.

Найкращим форвардом визначено гравця «Київ-Баскету» Богдана Близнюка.

Олімпіаду можуть перенести, але не скасувати

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) прийме рішення щодо проведення Олімпійських ігор-2020 в Токіо не раніше, ніж через 4 тижні. Про це повідомляє офіційний сайт Міжнародного олімпійського комітету. Офіційна позиція МОК: варіант скасування Олімпійських ігор зараз не розглядається, якщо говорити про можливе перенесення, назвати нові дати поки що не можуть. Ситуація в Японії покращується, тому це надає впевненості, що Олімпіаду зможуть провести в термін, але ризикувати здоров’ям спортсменів ніхто не буде.

Натомість Олімпійський і Паралімпійський комітети Канади відмовилися від участі в літніх іграх 2020 року у Токіо через пандемію коронавірусної інфекції COVID-19. Пізніше про аналогічне рішення оголосив і олімпійський комітет Австралії. Раніше звернулися до МОК Норвегія і Бразилія.

Україна втрачає європейські першості

Через коронавірус в Україні скасовані чемпіонати Європи, які мали відбутися у квітні-травні. Так, з 21-26 квітня в Києві мала відбутися континентальна першість з бадмінтону. Ці змагання мали стати вирішальними у відборі на Олімпійські ігри-2020 у Токіо. Планували, що на чемпіонаті 288 спортсменів розіграють 5 комплектів медалей: у чоловіків і жінок в одиночних і в парних розрядах, а також у змішаній категорії.

Не побачить Київ і змагання «грацій», який мали провести 20-24 травня. Чемпіонат Європи з художньої гімнастики також перенесено на невизначені дати. Більш детальну інформацію обіцяють у квітні.

«Ігри нескорених» перенесені, збірна України готується далі

Організаційна рада «Ігор нескорених-2020», які мали пройти в Гаазі з 9 до 16 травня, повідомила про їх перенесення на наступний рік через пандемію коронавірусної хвороби COVID-19. Рішення в Організаційній раді пояснили небажанням наражати на ризик військових та їхніх близьких, а також залучати медиків та медичну інфраструктуру, які потрібні для протидії пандемії.

Відкрите тренування збірної України
Відкрите тренування збірної України

«Незважаючи на новини, ми не засмучуємося! Навпаки, продовжуємо готуватися та тренуватися. Українська команда Invictus Games щодня показує бойовий дух та прагнення класно виступити», – йдеться у зверненні українських спортсменів.

На цих іграх Україна мала виступити у складі 20 спортсменів. На іграх у 2019 році «синьо-жовті» вибороли 7 золотих, 10 срібних і 3 бронзові медалі.

  • Зображення 16x9

    Ольга Модіна

    Журналістка проєкту Радіо Свобода «Донбас.Реалії». У 2012 році закінчила Львівський національний університет імені Івана Франка за спеціальністю «журналістика». До команди Радіо Свобода долучилася у 2018 році. Висвітлюю теми, пов’язані з окупацією Донбасу. Цікавлюся спортом та кіно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG