Доступність посилання

ТОП новини

Українці нині протистоять двом ворогам – Росії та коронавірусу (огляд преси)


Під час акції до Дня українського добровольця. Харків, 14 березня 2020 року
Під час акції до Дня українського добровольця. Харків, 14 березня 2020 року

Українці вже бачили тисячі смертей військових та цивільних. Стикалися з абсурдною і брехливою пропагандою агресора. Але там, на війні, ворог відомий – Росія та її «поліцаї», найманці. Тепер, як пише газета «День», українці зустрілися з невидимим ворогом – коронавірусом. І в першому, і в другому випадках необхідно не просто подолати агресора, а й виробити імунітет на майбутнє. Імунітет, який полягає не лише в здатності організму до самооборони, а й у виробленні відповідних правил поведінки, гігієни в прямому і переносному сенсі.

Паралельно з проблемою розповсюдження вірусу, з’явилася і політична складова. А саме – заяви проросійських колабораціоністів, для яких закриття КПВВ стало приводом говорити про власну суб’єктність. І це при тому, що кордон між Росією та окупованими українськими територіями не закритий. Мовляв, «единая страна». Звичайно, це профанація, але Росія завжди вміла обіграти в інформаційному полі подібні речі.

Газета пише, що зараз в Україні дві передові лінії, де стоять лікарі та воїни. І про це потрібно пам’ятати, перш за все, владі. Саме тому не можна допустити, щоб у зв’язку з карантином армія та війна відійшли на другий план. Це комплекс проблем, з яких українці мають вийти, отримавши потужний імунітет на всіх ланках як державного, так і громадського життя. На цьому наголошується в матеріалі «На два фронти: воїни та лікарі».

Диктатура в Росії – не тільки спосіб, а й умова управління, наголошує газета «День». Автора статті Олександра Прилипка конституційне закріплення безсмертя Володимира Путіна наштовхує на роздуми про його фізичне здоров’я. Чи вистачить йому відпущених природою сил для підтвердження світового рекорду правління, що належить фараону Пепі II? Той кермував Старим Єгипетським царством із 6 до 90 років, поки не помер разом із державою.

Вперше про здоров’я Путіна заговорили популярні видання USA Today, The Telegraph та інші, посилаючись на інформацію Пентагону про їхні аналізи 2008 року. Тоді пресслужба Кремля затято спростовувала «чутки про симптоми синдрому Аспергера», які просочилися із закамуфльованих джерел американських військовиків. Відтоді демонстрація оголеного торсу Володимира Володимировича стала чимось на зразок державного гімну за частотою виконання. Путін плавав, пірнав, стрибав і літав, показуючи цілком нормальну м’язову активність.

Ось уже кілька місяців поспіль вхожий до кулуарів політолог Валерій Соловей в ефірах і публічних лекціях веде мову про якісь «обставини непереборної сили», що змушують Путіна поспішати з відродженням СРСР. Мовляв, Володимир Володимирович, впевнений у своєму месіанському обов’язку, завершуючи життєвий шлях, здатен на все – заради великої мети. Неважко здогадатися, як саме здійснюватиметься його план, оскільки геній Путіна цілком вміщається в ядерну валізу. Страшно, якщо до цього ставитися серйозно, а несерйозно ставитися не можна, зазначає дописувач.

Саме тому Захід стежить за здоров’ям диктаторів на планеті, цікавлячись ними з пунктуальністю ботаніків. Мало що спаде на думку людині без гальм у системі влади.

Володимир Путін – зовсім не автор путінізму, особливої системи влади з величезною кількістю вигодонабувачів «від Москви до самих до окраїн». Ця система існувала у величезній імперії завжди. Не віддавши на відкуп васалам недосяжні території, не можна було втримати центральну владу. Тому диктатура в Росії – не тільки спосіб, а й умова правління. Путін вписався в давно існуючу матрицю, внісши до неї лише оксюморон суверенної демократії, що об’єднала царизм із більшовизмом. Про це йдеться в статті «Путін жив. Путін живий. Путін житиме?»

«Гончарук не хоче бути крайнім і заперечує службову недбалість». У публікації під таким заголовком «Україна молода» знайомить з реакцією експрем'єра на звинувачення у службовій недбалості його уряду під час вжиття заходів, спрямованих на протидію поширенню коронавірусу в Україні.

«Мені казали, що система почне «доганяти», але не думав, що так швидко. «Вражаюча оперативність» правоохоронних органів. Вони б так з корупцією боролися і злодіїв ловили, а не COVID-19 на Гончарука списували», – наголосив експрем’єр.

Поки представники Московського патріархату борються з коронавірусом святою водою, Управління соціального служіння Київської митрополії Православної церкви України (ПЦУ) налагодило виробництво антисептиків, які роздають безплатно найвразливішим категоріям населення, інформує газета «Голос України».

«Кожна людина потребує підтримки і надійної опори в складній ситуації. Особливо зараз, під час поширення небезпечного вірусу, найвразливішими до якого є літні люди та ті, хто через життєві обставини не має змоги вжити необхідних заходів для захисту від хвороби. Перший серед них – дезінфекція рук і поверхонь за допомогою антисептика», – наголошують священнослужителі.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG