Доступність посилання

ТОП новини

«Тут був склад, а тепер громадський простір»: переселенці з Донецька змінюють Кропивницький


Господарка Krop Hub Інна Вишневська
Господарка Krop Hub Інна Вишневська

Надія Ухаліна

Інна Вишневська жила з чотирма дітьми та чоловіком у відстані кілометра від донецького аеропорту. Після чергових обстрілів постраждав їхній будинок, жінка встигла лише вивести звідти дітей та домашніх улюбленців: ні документи, ні гроші забрати не встигли. Після цього родина ухвалила рішення їхати геть. Відновлення документів, переїзд в інше місто, пошук житла, волонтерська діяльність і, зрештою, відкриття громадського простору – як усе це їм вдалося, Інна розповіла Радіо Свобода.

У Донецьку Інна займалася ландшафтним дизайном, дітьми та будинком. Чоловік мав бізнес в айті. Молодшій доньці було 9 років, коли родина повинна була змінити будинок, місто, спосіб життя та навчитися усе будувати спочатку.

Інна та картина її роботи – стадіон Донбас-Арена
Інна та картина її роботи – стадіон Донбас-Арена

4 червня 2014-го родина Вишневських покинули Донецьк. Чоловік мав робочі зв’язки у Кропивницькому, тому вони поїхали саме туди.

«Уявіть собі: ти втікаєш від обстрілів, твій будинок зруйновано, усе, що ти мав до цього, зникло. Ти приїздиш у зовсім чуже місто, де навіть складно знайти житло, тому що у тебе велика родина, домашні тварини, а найголовніше – ти з Донецька».

Оскільки документи були втрачені, родина намагалася відновити їх якомога швидше. Проте, це потребувало значно більше часу, ніж подружжя розраховувало – адже документи були необхідні.

Свідоцтво про шлюб ми відновлювали близько п’яти років


«Держава ніяк не допомогла з цим. Відновлення документів забрало досить багато часу і зусиль. Ми сподівалися, що з боку влади буде все-таки підтримка, і нам спростять шлях переселення – але ні. Свідоцтво про шлюб ми відновлювали близько п’яти років. Дітям було важко адаптуватися, проте завдяки сімейній підтримці ми змогли пройти через усе це», – розповідає Інна Вишневська.

У Кропивницькому сім’я Вишневських мала безліч переїздів: десь не вистачало спальних місць, хтось не хотів здавати житло переселенцям, десь було занадто дорого. Чоловік Інни після переїзду втратив 90% свого бізнесу, тому родині потрібно було докласти зусиль, щоб почати все спочатку.

Після вирішення нагадльних проблем з житлом і документами Інна долучилася до волонтерства:

«У центрі Кропивницького на площі стояли намети громадської організації, що допомагали військовим. Я підійшла до них і спитала, чим можу допомогти. Ми плели сітки, збирали посилки та іншу допомогу надавали».

Одним із занять жінки став живопис. Два роки вона брала уроки, а потім почала давати уроки сама. Зараз Інна пише картини та виставляє їх на продаж, а виручені кошти йдуть на благодійність.

Півроку тому Інна разом з іншими волонтерами створила громадський простір Krop:Hub – проєкт волонтерсько-ветеранського центру «Смайл». Це місце, де проходять заходи – платні й безкоштовні – куди приїжджають відомі гості, відбуваються презентації книг і громадських проєктів.

Хотілося б мати підтримку з боку місцевої влади, адже цей проєкт спрямований, у першу чергу, на розвиток міста


«Спочатку це місце було складом, де ми зберігали одяг, їжу, кришки для військових, щоб потім відправити на Схід. Krop:Hub – це простір, де збираються і цивільні, і військові. Тут проходять літературні вечори, різноманітні презентації, проте, нам не вистачає фінансування. До нас вже приїздили Ада Роговцева, Ахтем Сеітаблаєв, Андрій Кокотюха... Деякі заходи ми проводимо за гроші, щоб хоча би сплатити оренду і комунальні послуги. Хотілося б мати підтримку з боку місцевої влади, адже цей проєкт спрямований, у першу чергу, на розвиток міста», – зазначає волонтерка.


На стінах висять картини, які охочі можуть придбати, а кошти підуть на благодійність. Авторкою більшості з них є Інна Вишневська.

Простір також є екоосередком, у ньому можна придбати екоручку ручної роботи, гроші від продажу йдуть у реабілітаційний центр для тварин «БІМ». Також тут збирають для переробки паперові стаканчики та пластикові кришки.

Плануємо наступного року подавати проєкт на громадський бюджет Кропивницького


«Простором на постійній основі займається приблизно 7 людей. Є ті, хто періодично допомагає, волонтери. Ми маємо великі плани на майбутнє, плануємо наступного року подавати проєкт на громадський бюджет Кропивницького. Сподіваємося, що матимемо змогу розвивати такий простір у місті», – ділиться планами Інна Вишневська.

Жінка розповідає, що у майбутньому не планує лишатися у Кропивницькому, двоє її дітей вже переїхали, й вона хоче залишитися там, де будуть діти. Проте, у Донецьк повертатися не збирається – хіба що приїздити до рідних, «коли він буде українським».

(Радіо Донбас.Реалії працює по обидва боки лінії розмежування. Якщо ви живете в ОРДЛО і хочете поділитися своєю історією – пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org , у фейсбук чи телефонуйте на автовідповідач 0800300403 (безкоштовно). Ваше ім'я не буде розкрите).

XS
SM
MD
LG