Доступність посилання

ТОП новини

«Перша диктатура в ЄС». Як Орбан скористався коронавірусом для отримання супер-повноважень в Угорщині


Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан

Угорський парламент ухвалив закон, який дає правому прем’єр-міністру Віктору Орбану нові широкі повноваження під час надзвичайного стану, що його оголосили для боротьби з пандемією коронавірусу. Опозиція, правозахисники та Брюссель гостро критикують Орбана за, як вони кажуть, авторитарний стиль правління і за використання коронавірусу для отримання ще більшої влади в 10-мільйонній країні, яка є членом ЄС і НАТО. Є й голоси, які кажуть, що в Угорщині постає «перша диктатура» в Євросоюзі.

Закон, що його ухвалив угорський парламент 30 березня 137 голосами «за» проти 53, дає право урядові продовжувати надзвичайний стан без часових обмежень, а також надає можливість прем’єрові керувати країною за допомогою указів. Дотепер продовження надзвичайного стану, запровадженого 11 березня, мали затверджувати депутати парламенту.

Незважаючи на гостру критику законопроєкту з боку правозахисних груп, ЄС та ООН, його легко затвердили депутати з правлячої партії «Фідес» – партії Віктора Орбана, яка має дві третини мандатів в угорському парламенті.

Орбан отримав нові широкі повноваження на тлі коронавірусу в Угорщині
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

29 березня чотири неурядові організації в Угорщині, включно з правозахисним Гельсінським комітетом, закликали уряд внести зміни в законопроєкт, включно з положенням, яке б передбачало завершення дії закону після якоїсь конкретної дати в разі, якщо парламент не продовжує дію закону.

Співголова Гельсінського комітету Угорщини Марта Пардаві сказала, що інакше Орбан «матиме цілком необмежений мандат для уряду... і нинішній законопроєкт... власне, дає мандат із необмеженим карт-бланшем».

Від 2010 року 56-річний Орбан поступово зміцнював свою владу, ведучи наступ на незалежність угорських судів та ЗМІ.

Він також обмежив діяльність неурядових організацій – за це Угорщину, яка є членом ЄС та НАТО, критикували всередині країни та в Брюсселі.

Опоненти закону воюють з уявними демонами і відірвані від реальності
Джудіт Варга

Серед інших положень нового закону зокрема є й стаття про кримінальну відповідальність з можливим терміном ув’язнення до п’яти років за поширення «фейкових новин» про коронавірус.

В Угорщині коронавірусом інфіковані 447 людей, а померли від нього 15 людей, згідно з даними американського Університету Джона Гопкінса.

Міністр юстиції Угорщини Джудіт Варга намагалась заспокоїти стурбованість щодо безпрецедентних повноважень, які отримує Орбан. Вона сказала днями журналістам, що опоненти закону «воюють з уявними демонами і відірвані від реальності».

Угорська поліція в масках на кордоні з Австрією, який був закритий через спалах коронавірусу. 18 березня 2020 року
Угорська поліція в масках на кордоні з Австрією, який був закритий через спалах коронавірусу. 18 березня 2020 року

«Практично необмежена влада»

Євродепутати в Брюсселі закликали до перевірки нового закону Орбана.

«Віктор Орбан не повинен отримати карт-бланш для здобуття ще більшої влади і відбирання демократичних прав в угорських громадян під приводом боротьби з коронавірусом», – сказала французький член Європарламенту Гвендолін Дебуа-Корфілд газеті The Guardian напередодні голосування в угорському парламенті.

Речник ООН з прав людини Руперт Колвілл заявив минулого тижня, що закон, «як виглядає, дає урядові практично необмежену владу для правління указами і відсутністю контролю з боку парламенту, а також крайньої дати дії закону».

На думку Колвілла, закон «може мати потенційно негативний вплив на свободу висловлювань» в Угорщині.

Є небезпека необмеженого в часі та неконтрольованого надзвичайного стану
Марія Пейчнович Буріч

А генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчінович Буріч надіслала минулого тижня Орбану листа, в якому попередила про небезпеку «необмеженого в часі та неконтрольованого надзвичайного стану».

Ухвалення суперечливого закону ще далі зіпсує й без того проблемні відносини між партією Орбана «Фідес» та найбільшою групою в Європарламенті – Європейською народною партією, яка вже якийсь час роздумує над тим, аби виключити «Фідес» із лав своїх партій-членів.

Реакція угорської опозиції

Партія Орбана «Фідес» має дві третини голосів в угорському парламенті, який нині в цілому нараховує 199 депутатів.

Новий закон гостро критикує угорська опозиція, яка в значній меншості.

Віктор Орбан виступає в парламенті з промовою про боротьбу з коронавірусом. Будапешт, 23 березня 2020 року
Віктор Орбан виступає в парламенті з промовою про боротьбу з коронавірусом. Будапешт, 23 березня 2020 року

Депутат від лівої опозиції Агнес Куналмі закликала Орбана «не грати в політичні ігри проти опозиції» і зробити все, аби закон мав крайній термін дії.

Парламент є лише машиною, яка голосує за все, що Орбан хоче
Акош Гадгазі

Незалежний депутат Акош Гадгазі заявив, що Орбану не потрібне якесь «надзвичайне посилення повноважень», бо його партія й без того контролює парламент. На його думку, Орбан розставив «капкан для опозиції» оскільки проурядові медіа звинувачують опозиціонерів, що вони по один бік із коронавірусом, бо виступають про нового закону.

«Парламент є лише машиною, яка голосує за все, що він (Орбан) хоче», – сказав Гадгазі.

А австрійсько-угорський письменник Пауль Лендвай охарактеризував систему, що її створив Орбан в Угорщині, як «гібридну державу».

За його словами, Угорщина донині не була «ані демократією, ані диктатурою», додавши, що новий закон може перетворити Угорщину в «першу диктатуру в ЄС».

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG