Доступність посилання

ТОП новини

Смертність від коронавірусу у Німеччині залишається відносно низькою. Ось чому


Станом на 2 квітня в США на 216 722 інфікованих припадало 5 137 загиблих. Таким чином смертність у цій державі складає 2,37 відсотка.
Станом на 2 квітня в США на 216 722 інфікованих припадало 5 137 загиблих. Таким чином смертність у цій державі складає 2,37 відсотка.

Німеччина на п’ятому місті за кількістю інфікованих коронавірусом людей у світі. Проте у порівнянні з іншими державами вона все ще продовжує мати відносно низьку смертність. Радіо Свобода пояснює, що відбувається, що кажуть у самій Німеччині, і які фактори треба враховувати для достовірного порівняння.

Німеччина залишається однією з найбільш уражених коронавірусом держав у світі. За кількістю інфікованих її випереджають лише США, Італія, Іспанія та Китай.

20 березня у цій країні на 15 320 інфікованих припадало 44 летальні випадки. Тоді це було десь 0,29 відсотка. Вчені та оглядачі тоді припускали, що статистика зміниться вже до початку квітня, проте у порівнянні з «сусідами» Німеччина все ще вирізняється.

Станом на 2 квітня в США на 216 722 інфікованих припадало 5 137 загиблих. Таким чином смертність у цій державі складає 2,37 відсотка.

В Італії, яка вважається епіцентром пандемії у Європі та найбільш ураженою державою за кількістю летальних випадків, на 110 574 інфікованих припадає 13 155 смертей. Смертність – близько 11,9 відсотка.

В Іспанії на 104 118 інфікованих – 9 387 загиблих. Це, в свою чергу, десь 9,02 відсотка.

У Франції, яка за кількістю інфікованих трохи «відстає» від Німеччини – 57 763 інфікованих, загиблих – 4 043, це – 7 відсотків.

У Німеччині ж на 77 981 випадок інфікування припадає лише 931 смерть. Це – 1,2 відсотка.

Таким чином, можна побачити, що суттєво показники не змінилися.

Оглядачі пояснюють: відносно низький відсоток смертності у Німеччині обумовлений не однією, а кількома можливими причинами, і навіть взаємозв’язком найрізноманітніших факторів. Серед них так само: відносно молодий вік більшості інфікованих, якість системи охорони здоров’я, часте тестування на виявлення інфекції. Також є кілька додаткових нюансів, на які варто звернути увагу.

Вік інфікованих та додаткові фактори

При поверхневому порівнянні Німеччини та Італії перше, що кидається в очі – це вік інфікованих.

У 2019 році майже чверть італійського населення складалася з людей старших 65 років. Італія має друге найстаріше населення на планеті, і більшість загиблих – люди похилого віку. Натомість більшість інфікованих у Німеччині – відносно молоді люди. За даними Інституту Роберта Коха, понад 80 відсотків усіх інфікованих там молодші за 60 років.

Населення Німеччини та Італії мають схожий середній вік – це дві найстаріші країни Євросоюзу. Та середній вік заражених у Німеччині менший за 46 років, на відміну від Італії, де середній вік вік заражених 63 роки.

Здавалося б, це багато чого пояснює, адже чим старша людина, тим вищий вона має шанс померти від Covid-19. З такою версією погоджуються і самі німці.

«Один можливий фактор – демографічний: до цих пір у Німеччині ми в середньому мали справу з відносно молодими інфікованими», – заявив речник міністерства охорони здоров'я Німеччини наприкінці березня.

Але деякі оглядачі звертають увагу на те, що якщо, наприклад, виділити окремо вікову групу 70-79 років, то в Італії смертність серед них становила 12,8%, а в Китаї, наприклад, на ту саму вікову категорію приходилося лише 8%.

У якості додаткової проблеми, яка може підвищувати смертність, як це було в Італії, дехто називає не стільки сам коронавірус, як бактерії.

В Італії найбільша в ЄС кількість смертей через антимікробну резистентність, і третина всіх випадків смерті від антимікробної резистентності в ЄС стаються саме в Італії. Так, коронавірус не є бактеріальною інфекцією. Але вірусна інфекція часто може відкрити шлях до вторинних інфекцій або ускладнень, таких як бактеріальна пневмонія.

Таким чином, якщо людину у випадках ускладнень неможливо правильно лікувати антибіотиками через стійкість до них бактерій, саме це і може вбити пацієнта, а не сам вірус, пояснюють епідеміологи в метеріалі «Бі-бі-сі».

Таким чином стає зрозуміло, що один лише вік пацієнтів – не обов’язково є ключовим фактором низької смертності, є й інші ймовірні причини.

«Німеччина також краще захищає своїх літніх жителів, які піддаються значно більшому ризику. Федеральні землі заборонили відвідувати людей похилого віку, а посадові особи винесли термінові попередження щодо обмеження контактів зі старшими людьми. Багато хто, здається, сам себе відправив на добровільний карантин. Результати чіткі: пацієнти старше 80 років становлять близько 3 відсотків заражених, хоча вони й становлять 7 відсотків населення», – зауважує оглядач The New York Times.

Поширене тестування

Більшість оглядачів продовжують звертати увагу на активне тестування німецького населення на Covid-19. Німці, як стверджують експерти, проводять дуже велику кількість тестувань, і таким чином виявляють і тих, хто переносить інфекцію, не маючи при цьому симптомів. Ізолюючи таких людей Німеччина стримує поширення хвороби.

«У деяких країнах тестують лише дуже симптоматичні випадки (наприклад, в Італії), а в інших проводиться більш широка стратегія тестування (наприклад, у Німеччині)», – пояснив виданню Time Дітріх Ротенбахер, директор Інституту епідеміології Університету Ульма у Німеччині. Це означає, що попри той факт, що Німеччина залишається п’ятою найбільш ураженою країною у світі, скоріш за все, вона має менше невідомих випадків інфікування, ніж у багатьох інших країнах, де тестування важче отримати.

Німецькі лабораторії щотижня проводять сотні тисяч тестів на зараження коронавірусом. За даними видання Financial Times їх роблять більше, ніж деякі європейські країни зробили за весь період від початку епідемії.

«Ми можемо проводити понад 160 000 тестів на тиждень, і ця кількість може бути збільшена», – сказав професор Інституту імені Роберта Коха Ротар Вілер журналістам.

Медична система

Не останню роль у нижчих показниках смертності відіграє якість медичної системи, погоджуються більшість експертів.

На перший погляд Німеччина краще, ніж будь-хто, готова до спалаху коронавірусу через найбільшу кількість койкомісць у лікарях у відділеннях інтенсивної терапії. Держава на час епідемії вирішила збільшити кількість до приблизно 56 000 ліжок.

За деякими даними у Німеччині було близько 29,2 ліжка для критичної допомоги на 100 000 осіб, що більше ніж удвічі як 12,5 ліжка в Італії. Під час спалаху в Італії, як відомо, критично не вистачало ні місць, ні техніки, ні персоналу.

Критичну роль у порятунку життів відіграє і наявність медичного обладнання, такого як апарати штучної вентиляції легенів, від яких залежить життя людей у критичному стані. На початку епідемії в Італії апаратів штучної вентиляції легенів, за даними міністерства надзвичайних ситуацій, було близько 5 тисяч. У Німеччині, для порівняння, було 10 тисяч, і вони замовили ще 25 тисяч, які поставлятимуть протягом року.

Але це не все. Одна з додаткових відмінностей німецької медичної системи – велика кількість належним чином підготовлених медсестер.

Як зауважує оглядач телеканалу CNN, «COVID-19 продовжить виявляти сильні та слабкі сторони систем охорони здоров’я в усьому світі».

Методологія підрахунку

Деякі оглядачі звертають увагу на ще один важливий, і для багатьох неочевидний на перший погляд, фактор – це методологія підрахунку смертності від коронавірусу у різних державах. Саме вона може бути причиною суттєвої різниці у показниках смертності.

Як пояснює в матеріалі «Бі-бі-сі» епідеміолог Карл Генеґан, насправді вирізняють два види летальності. Перший – це частина загиблих, у яких коронавірус підтверджувало тестування. Це називається «коефіцієнт летальності випадків». Другий – це частина людей, які помирають після загальної інфекції, і це «рівень смертності від зараження».

Можна взяти за приклад 100 людей, які були заражені коронавірусом. У десяти з них хвороба протікала так погано, що їх госпіталізували, і там у них зареєстрували вірус. Інших 90 взагалі не тестували. Тоді один із хворих у лікарні помирає від вірусу, а інші 99 людей виживають. У такому випадку це означало б, що випадки летальності становлять один із 10, або 10%. Але рівень смертності від інфекції складе лише один із 100, або 1%, пояснює «Бі-бі-сі».

У цьому випадку також необхідно розуміти, що якщо держави лише тестують дуже сильно хворих пацієнтів, які потрапили до лікарні, але при цьому не перевіряють менш хворих (або навіть безсимптомних) пацієнтів з коронавірусом, які не потрапляють до лікарні, рівень смертності може виявитися вищим, ніж у країнах, де людей дуже активно тестують (наприклад, Німеччина чи Південна Корея), мовиться у статті.

Для того, щоб порівнювати показники смертності у різних країнах, варто було б тестувати не лише симптоматичні випадки, але й безсимптомні. Наявність цих даних дасть точну картину того, як пандемія вражає цілі групи населення, а не лише хворих.

Також виникає питання щодо того, як рахують випадки, наприклад, якщо людина мала рак, але вмерла під час зараження на коронавірус: це смерть від онкології чи все ж таки від вірусу? Під час епідемій лікарі частіше пов’язують більшість смертей з вірусом.

Британське бюро національної статистики зараховує всі випадки смерті, як такі, що сталися від COVID-19-19, тобто де коронавірус згадується у свідоцтві про смерть, незалежно від того, чи були проведені тести, чи це була це лише підозра вірус, повідомляє «Бі-бі-сі». Італія реєструє будь-яку смерть пацієнта зараженого коронавірусом, як смерть, спричинену COVID-19; так само як Німеччина та Гонконг.

Також не варто забувати, що багато людей можуть помирати від хвороби і при цьому ніколи не бути на неї протестованими.

Зарано для оцінок

У самій Німеччині звертають увагу на те, що ніяких особливих чи виняткових заходів держава для стримування рівня смертності не вживає.

У міністерстві охорони здоров’я наприкінці березня заявили, що поки зарано сильно покладатися на цифри для оцінки ситуації зі смертністю.

«Ми перебуваємо на дуже ранній стадії епідемії тут, у Німеччині, і ми дуже рано почали проводити тестування», – сказав речник міністерства, припустивши, що цифри Німеччини включають більш легкі випадки.

Настрої щодо подальшого розвитку епідемії у Німеччині різняться: хтось налаштований більш оптимістично, хтось – менш.

«Я думаю, що ми навряд чи матимемо ситуацію, подібну до італійської», – сказав в інтерв’ю The New York Times Стефан Вілліх, директор Інституту соціальної медицини, епідеміології та економіки здоров'я в університетській лікарні Charité в Берліні. Інші припускають, що у цієї держави в плані високих показників смертності все ще попереду.

«Якими б зрештою не були цифри цієї пандемії, безсумнівно, вчені будуть вивчати їх протягом наступних десятиліть», – зауважує оглядач Vox і висловлює сподівання на те, що знайдені дані можна буде використати під час наступної потенційної пандемії.

А поки що, наголошують експерти, пандемія у самому розпалі, тож навести точні й однозначні дані з приводу показників летальності навряд чи можливо.

  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG