Доступність посилання

ТОП новини

ООН ухвалила резолюцію щодо боротьби з COVID-19, Україна та союзники заблокували російський проєкт


У резолюції міститься заклик до генерального секретаря ООН Антоніу Ґутерріша очолити мобілізацію та координацію глобальної реакції на пандемію
У резолюції міститься заклик до генерального секретаря ООН Антоніу Ґутерріша очолити мобілізацію та координацію глобальної реакції на пандемію

Генеральна асамблея ООН 2 квітня ухвалила резолюцію, яка закликає до «міжнародної співпраці» в боротьбі з пандемією коронавірусної інфекції. Текст відображає глобальну стурбованість поширенням COVID-19.

У резолюції міститься заклик до генерального секретаря ООН Антоніу Ґутерріша очолити мобілізацію та координацію глобальної реакції на пандемію.

Проєкт документа був поданий Швейцарією, Індонезією, Сінгапуром, Норвегією, Ліхтенштейном та Ганою і був ухвалений консенсусом.

В іншому проєкті резолюції, поданому Росією, також ішлося про необхідність солідарності перед викликами, але містилося ще й положення про загальне скасування міжнародних санкцій. Російський проєкт мав підтримку чотирьох країн (Центральноафриканської Республіки, Куби, Нікарагуа та Венесуели), але Європейський союз, Велика Британія, США й Україна заблокували російський документ.

«Україна першою з держав-членів ООН перервала процедуру умовчання щодо ініційованого Росією проєкту резолюції Генеральної асамблеї ООН «Декларація солідарності Об’єднаних Націй перед викликами, створеними коронавірусом 2019 (COVID-19)». Отже, процедура умовчання перервана. Російська резолюція не буде ухвалена. Ми і надалі блокуватимемо зусилля Росії зруйнувати санкційний режим», – проінформував пізно ввечері 2 квітня міністр закордонних справ країни Дмитро Кулеба.

Майже водночас із ухваленням документа аналітики відзначили, що кількість випадків цього захворювання у всьому світі перевищила 1 мільйон. Зранку 3 квітня число смертей перевищило 53 тисячі (дані Університету Джонса Гопкінса в США).

ВИБРАНЕ ВІДЕО

XS
SM
MD
LG