Доступність посилання

ТОП новини

Від діджиталізації до узурпації: що кажуть юристи про мобільний додаток для контролю обсервації і самоізоляції


Стежити через смартфони за особами, які є потенційним джерелом розповсюдження коронавірусу, пропонує міністр цифрової обсервації Михайло Федоров. За його словами, для цього вже створили спеціальний мобільний додаток. Водночас правники зауважують, що це можливо лише в разі добровільної згоди цих громадян. Обмежити права і свободи українців за Конституцією можна лише у випадках оголошення воєнного чи надзвичайного стану, чого в Україні не робили, нагадують юристи.

Люди, які повернулися з-за кордону і підлягають обсервації, хворі, які перебувають на домашньому лікуванні, а також особи з підозрою на коронавірусну хворобу муситимуть встановити на свої смартфони мобільний додаток для контролю режиму обсервації і самоізоляції, заявив віцепрем'єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в ефірі телеканалу «Україна 24».

«Протягом 14 днів людині буде приходити до 10 push-повідомлень на день. Потрібно буде зробити своє фото, і під час здійснення фотографії буде включатися геолокація. Якщо буде порушено режим карантину, а невикористання додатку по суті буде порушенням режиму карантину, вже існують певні врегульовані суми штрафів, які людині потрібно буде заплатити», – каже Федоров.

Без суду

Це, по суті, є узурпацією влади
Геннадій Друзенко

У разі застосування такого додатку держава встановить стеження за особою без рішення суду. Це порушить визначені Конституцією права і свободи громадянина. На цьому наголошує у коментарі Радіо Свобода громадський активіст, правник Геннадій Друзенко. Він нагадує, що Основний закон передбачає можливість обмеження прав і свобод громадян державою, але лише у випадках запровадження воєнного або надзвичайного стану за рекомендацією РНБО та затвердженим Верховною Радою указом президента.

«Оскільки обсервація не передбачає рішення суду, то це обмеження прав і свобод людини, яке застосовується до певної категорії людей, а не індивідуально. Пандемія підпадає під надзвичайний стан. Лікарі сперечаються про найбільш ефективні методи уповільнення поширення пандемії. Самоізоляція повинна мати місце в розумних межах. Але РНБО не збиралося, президент указу не видавав, Рада його не затверджувала, відповідно, впровадження будь якого додатку наказом МВС, постановою Кабміну, рішенням МОЗ – це відверта дія поза межами повноважень. Це, по суті, є узурпацією влади, що, зокрема, є кримінальним злочином», – зазначає Друзенко.

Виключна ситуація

Не можна дуже прискіпуватись до законів у такий період
Тетяна Яблонська

Пріоритетне завдання держави – захист життів українців. Пандемія коронавірусу – є безпрецедентною ситуацією, яка не передбачена наявними нормами. Відтак, у виключній ситуації держава змушена йти на виключні кроки. У цьому переконує в коментарі Радіо Свобода юрист міжнародної громадської організації «Комітет сприяння правоохоронним органам» Тетяна Яблонська.

«Це ж виключна ситуація. Коли говорять, що це порушення прав, коли таке лихо вже не на порозі, а в середини країни, навіть дратує вже. Якщо це можливість слідкувати за людьми, які приїхали в країну і мають бути на самоізоляції – це дуже важливо. Треба розуміти такі заходи. Не можна дуже прискіпуватись до законів у такий період. У такий період треба бути трохи більш поміркованими і не чіплятися за свої права». Інша справа, що молоді люди усі володіють комп’ютерними технологіями, знають всі ґаджети і вміють працювати з ними, а проблема з літніми людьми – їм це буде важко. У нас досі не зроблено все, що потрібно для діджиталізації країни» – зауважує Яблонська.

Потрібна згода

Певною мірою це нагадує електронний браслет
Ігор Розкладай

Літні люди, як і громадяни будь-якого віку, можуть просто не мати смартфонів, і зобов’язати їх мати держава не в праві. Навіть, якщо смартфон є, то примусити людину встановлювати програмне забезпечення теж не можна. Тож застосувати новий додаток для контролю за режимом обсервації можна буде лише в разі добровільної згоди громадянина і якщо він має відповідні можливості, зауважує у коментарі Радіо Свобода юрист «Центру демократії та верховенства права» Ігор Розкладай.

«Певною мірою це нагадує електронний браслет. При тому, що людина не є порушником і це не встановлено судом. Має бути, як мінімум, альтернативний спосіб, який можна запропонувати людині, щоб він був їй зручним. Друге питання – питання приватності, які дані збиратиме цей додаток, де і ким вони будуть зберігатися. Має бути чітко визначено, яка саме інформація збирається, ким і в якому режимі обробляються. Щодо фотографування є питання стосовно права на приватність. Можуть виникнути ситуації, коли я не хочу будь-де розміщувати свої фотографії. Якщо людина не хоче, її ніхто не може до цього зобов’язати. Це може бути лише, якщо людина погодилася на таке добровільно», – наголошує Розкладай.

Раніше Кабінет міністрів зобов'язав Міністерство цифрової трансформації в термін до 5 квітня 2020 року розробити і впровадити електронний сервіс для проведення моніторингу дотримання самоізоляції і/або обсервації особами, які потребують зазначених протиепідемічних заходів.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG