Доступність посилання

ТОП новини

Країни «Вишеградської четвірки» пообіцяли «Східному партнерству» спільно боротися з коронавірусом


«Вишеградська четвірка»: Польща, Словаччина, Чехія, Угорщина
«Вишеградська четвірка»: Польща, Словаччина, Чехія, Угорщина

Країни «Вишеградської четвірки» запустять програму солідарності з шістьма країнами «Східного партнерства» для боротьби з пандемією COVID-19.

У спільній заяві Чехії, Угорщини, Польщі і Словаччини щодо майбутнього «Східного партнерства» четвірка заявила, що «запустить надзвичайну «програму V4EastSolidarity» для країн «Східного партнерства» в рамках Міжнародного Вишеградського фонду, зі спрощеною процедурою, що присвячена зміцненню сфери охорони здоров’я, соціальній та економічній стійкості груп громадян країн «Східного партнерства», порушених пандемією COVID-19 і її наслідками. Заявлено, що програма має передбачати до 250 000 євро.

Заява була опублікована у відповідь на повідомлення Європейської комісії про майбутнє «Східного партнерства» минулого місяця. Партнерство, що розпочате в 2009 році і об’єднує Україну, Вірменію, Азербайджан, Білорусь, Грузію й Молдову, покликане наблизити країни до ЄС без конкретної пропозиції про майбутнє членство в блоці.

У документі чотирьох східних країн-членів ЄС не міститься заклик до майбутнього членства в ЄС, але вони кажуть, що «політична асоціація та економічна інтеграція східних партнерів з ЄС залишаються нашою головною метою». Країни «Вишеградської четвірки» також вказують, що підтримують «поступовий доступ наших партнерів до єдиного ринку ЄС, до рівнів, визнаних взаємовигідними для партнерів і країн-членів ЄС».

Заява «Вишеградської четвірки» стане частиною дебатів щодо «Східного партнерства», які міністри закордонних справ країн ЄС мають провести наприкінці місяця, а також щодо саміту «Східного партнерства», який все ще запланований на 18 червня в Брюсселі, хоча він може бути перенесений через коронавірусну пандемію.

ВИБРАНЕ ВІДЕО

XS
SM
MD
LG