Доступність посилання

ТОП новини

Українська «школа в телевізорі»: чотири історії батьків та дітей, які вчаться з екрану


Ілюстраційне фото: два брати та сестричка, які залишаються вдома в Києві на час карантину
Ілюстраційне фото: два брати та сестричка, які залишаються вдома в Києві на час карантину

Якщо ви учень 5-11 класів, або школярами є ваші діти чи внуки, то з 6 квітня ви можете побачити всі необхідні уроки на провідних українських телеканалах, або на онлайн-платформах Міністерства освіти і науки. Це – проєкт «Всеукраїнська школа онлайн», ініційований президентом України Володимиром Зеленським. Дистанційне навчання в час карантину є фактично безальтернативним. Але як сприймають українські діти та батьки телевізійну версію шкільних уроків? Що їм подобається, що – викликає обурення, і як вони пропонують вдосконалити «Всеукраїнську школу онлайн»? Це з'ясовувало Радіо Свобода.

Президент України Володимир Зеленський в одному зі своїх звернень, присвячених карантину та протидії коронавірусу, пообіцяв: у квітні для школярів середніх та старших класів розпочинається проєкт «Всеукраїнська школа онлайн».

«40 найкращих педагогів з Києва на час карантину фактично стануть учителями для всієї України. Школярі з п’ятого по одинадцятий клас зможуть дистанційно вивчати 11 предметів», – повідомив Володимир Зеленський.

Цей проєкт, який замінює учням звичайні школи, що закриті на карантин, запрацював із 6 квітня.

«Всеукраїнська школа онлайн» починається щоранку о 10:00, з понеділка і до п’ятниці. Щоб уникнути плутанини в ефірі, програми з 11 базових предметів для кожного класу показують конкретні всеукраїнські телеканали /телепроєкти.

• 5-й клас – «ПлюсПлюс» і «112 Україна»;
• 6-й клас – ZOOM і NewsOne;
• 7-й клас – ZIK;
• 8-й клас – «Індиго» й «УНІАН»;
• 9-й клас – «Рада» і «UA: Культура»;
• 10-й клас – «UA:Перший»;
• 11-й клас – М1.

Немає телевізора – не біда: уроки можна подивитися на офіційних сторінках Міністерства освіти і науки України у фейсбуці та ютубі: і трансляцію, і запис, якщо хтось не встиг прокинутися «до школи» на 10-у ранку. Там же можна звіритися з розкладом «школи в телевізорі».

Стежте за розкладом уроків, заохочуйте дітей до перегляду та долучайтеся до пізнавального контенту всією родиною
Володимир Зеленський

«Прохання до батьків: стежте за розкладом уроків, заохочуйте дітей до перегляду та долучайтеся до пізнавального контенту всією родиною», – заохочує українців до навчання Володимир Зеленський.

Онлайн-навчання для школярів – світовий тренд, який упродовж останніх двох місяців, через пандемію COVID-19, став визначальним. Тому ціла низка українських вчителів з власної ініціативи викладають свої відеоуроки до мережі, а окремі українські школи стали координувати навчання своїх дітей через шкільні сайти та соцмережі.

Отже, на момент появи «Всеукраїнської школи онлайн» діти та їхні батьки в Україні мають вибір між державною дистанційною платформою та цілою низкою недержавних.

Як сприймають українські дітлахи «уроки в смартфоні» та «школу в телевізорі»? Наскільки адекватною є програма онлайн уроків та їхнє подання? Як можна було б поліпшити український освітній проєкт в умовах карантину? З такими запитаннями Радіо Свобода звернулося до звичайних українських родин в різних регіонах. І публікує чотири історії – чотири перші реакції батьків та дітей на шкільне навчання по телевізору.

Світлана, місто Вишгород (Київська область) та її син Тарас, шестикласник:

«Ми з чоловіком і двома дітьми мешкаємо в однокімнатній квартирі. В умовах карантину, коли старший син ще й навчається вдома – це дуже важко».

Син, коли сидить перед телевізором під час уроку, постійно кричить, що це вже знає! Розмовляє з телевізором
Світлана, мати шестикласника

«Мій син вже досить довго займається за навчальною системою «Росток». І математика (з традиційного шкільного курсу) йому залегка. Він, коли сидить перед телевізором під час уроку, постійно кричить, що це вже знає! Розмовляє з телевізором. Серйозно Тарас цю онлайн-школу не сприймає. А я зазвичай до кінця уроку не досиджую. Працюю в Червоному Хресті, й у час карантину розношу стареньким харчування.

«Не люблю я політику. Дійсно, мені дивно виглядають обрані канали (та їхні власники) але, можливо, їх обирали, щоб охопити всі класи в один період часу».

Поліна, місто Дніпро та її дочка Яся, семикласниця:

«Все частіше на карантині згадую жарт: «Якщо ви вважаєте, що шкільна програма вам в житті все одно не знадобиться – подумайте про те, що колись доведеться займатися з власними дітьми».

Я вчилася добре. Проте сьогодні з подивом слухала лекції про Данила Галицького та про будову жаб – програму сьомого класу
Поліна, мати семикласниці

«Я вчилася добре. Трійок в атестаті ніколи не було. Проте сьогодні з подивом слухала лекції про Данила Галицького та про будову жаб – програму сьомого класу. Ця інформація давно забулася (чи точніше «не стала в пригоді»). Яся тим часом, слухаючи урок, сиділа загорнута в ковдру з бубликом у руці. 12 років. Відібрати ковдру вже не так просто! Вчителів на екрані вона сприймає фоном, як радіо. Слухає тільки, якщо вони аж надто цікаво викладають матеріал, а таких небагато. Частина педагогів дуже хвилюються перед камерами або має дефекти мовлення».

Семикласниця Яся навчається вдома онлайн. Дніпро, 7 квітня 2020 року
Семикласниця Яся навчається вдома онлайн. Дніпро, 7 квітня 2020 року

«З точними науками в нас із дочкою проблема. Ні я, ні вона не розуміємо нових тем «на слух». Тому до процесу опанування матеріалу підключилася навіть бабуся, яка живе в іншому місті. Вона щодня дивиться онлайн-уроки, а потім в телефонному режимі допомагає вирішувати «домашку».

«Класна фішка шкільної онлайн-програми – «руханки» (хвилинки фізкультури), в яких беруть участь «зірки»: поки що були переможець талант-шоу та боксер. Після уроків соцмережа TikTok просто вибухає мемами та пародіями на ці розминки. Їх ми теж дивимося всі разом (включно з бабусею). Сміємося. Заодно й матеріал пройдений згадуємо».

Яся шукає завдання в Google або робить презентацію в Power Print, я ж потім працюю ночами
Поліна, мати семикласниці

«Найскладніше в дистанційному навчанні, на мій погляд – організувати дитину, переконати, що гра закінчилася і почався навчальний семестр. Все, ніби не по-справжньому. Більшість шкільних вчителів – похилого віку, вони далекі від технічних новацій. У нашій школі лише вчителька фізики проводить вебінари. Решта надсилають світлини з домашнім завданням, записаним від руки на аркушику, і вимагають дивитися телеканал. В таких умовах мені важко (та що там – нестерпно ) працювати віддалено. Я завжди коло Ясі, стежу за виконанням уроків та процесом засвоєння знань. І мій комп'ютер часто буває зайнятий. Яся шукає завдання в Google або робить презентацію в Power Print, я ж потім працюю ночами. Поспати ж вранці не вдається. Все знову по колу – нові теми, нові труднощі, нові «руханки».

«Як для тимчасової ситуації – терпимо. Як для тривалої – неприйнятно. Хочу, щоб знання в голову моєї дочки вкладали професіонали: якби я могла це робити також якісно, то працювала б, напевно, вчителем».

Дар'я, місто Запоріжжя та її дочка Маруся, п'ятикласниця:

«Минули перші дні онлайн школи... Ну чому цим переймається президент, а не МОН? Досі незрозуміло. Про вибір каналів (Дар'я уточнює, що йдеться про ті, якими володіють представники «ОПЗЖ» та оточення Віктора Медведчука – ред.), теж вже немає сили обурюватися. В мене донька – п'ятикласниця. Тож коли я побачила де саме будуть транслюватися уроки – це мене не те що розлютило, а просто не можу дібрати не лайливих слів! Як сказала моя знайома, ну хоч не «Історія України» для старшокласників на цих каналах буде викладатися. Бо ми знаємо ЩО там розказували б...»

«Щодо самих уроків... Маруся ходить до школи-«середнячка». Так, це гімназія, але не така, де дітей змушують займатися з ранку до ночі та ще й з купою репетиторів. І усі теми, які зараз розбирають у проєкті «Всеукраїнська школа онлайн», вони пройшли ще три тижні тому. Хтось зі знайомих писав: був вражений тим, що на уроці англійської мови для сьомого класу розбирали Present Simple!!! Було анонсовано, що відеоуроки будуть вести найкращі вчителі України... Погано щось із вчителями, якщо ці – найкращі!»

«Вчора дивилися англійську. Там тема, яку Маруся вивчала ще у 2 чи 3 класі. Вона дивилася-дивилася, та й каже, що це вони вивчали вже давно (вирази I like smth, I love smth, I am fond of...). І вчителька складає речення, використовуючи кольорові папірці з написаними словами. І ось кілька папірців темного синього кольору, а напис зроблений чорним маркером. Думаєте щось було видно??? Класний вибір демонстративного матеріалу. Потім почалася математика... та ж сама картина – матеріал, який вони проходили ще у класі».

«Сьогодні вирішили ще раз спробувати щастя – урок української мови. Обрали вчительку з таким неприємним верескливим голосом, що неможливо було її витримати більше п'яти хвилин. Не уявляю, як її витримують діти у школі. Добре, що тут хоч можна звук вимкнути. Здається, що цей матеріал був вивчений ще місяць тому... Тож ми вирішили не витрачати час і робити уроки за завданнями і посиланнями, які нам дають наші вчителі».

«Ми з дочкою зробили висновок, що ну її цю онлайн школу – профанація і черговий приклад змарнованих бюджетних коштів. Я далеко не фанат чинного президента. Бо бачу лише популізм, піар та «відосики» – все що ми маємо. І ця онлайн-школа – черговий доказ некомпетентності нової команди Міністерства освіти. Краще б ці гроші на спецодяг для лікарів чи апарати ШВЛ (штучної вентиляції легень – ред.) витратили...»

Українська «школа в телевізорі» орієнтована на дітей з 5 по 11 клас. Однак у час карантину перейшли до навчання онлайн і менші школярики. Щоправда, тут немає загальноукраїнських телеуроків: навчанням онлайн опікуються конкретні вчителі, школи та місцеві громади. Малята не мають централізованих телеуроків – але попри це мають вибір. Тож для порівняння – ще одна історія: про дистанційне навчання по-українськи для молодших класів.

Катерина, Запорізька область, та її дочки: першокласниця Аріна та четвертокласниця Аліна

«Старша дитина (4-й клас) із задоволенням дивиться уроки «Домашка»: це онлайн-канал «Дніпропетровського телебачення». Просто біжить до комп'ютера! Крім того, в неї є Google-клас, де вчителі школи викладають завдання і тести, і під'єднали їх до uchi.com.ua. Це класна онлайн-платформа з купою завдань. Крім того, вчитель частково проводить уроки через зум-платформу, пояснює нове. Аріна, вона в першому класі, працює через вайбер, викладачка дає всі завдання – усні й письмові. Вони підключають сюди й канал «Ранок» та купу матеріалів з ютубу».

Інфа цікава, суперова, але... Мамі через це дуже важко. Величезна кількість часу має бути на це витрачено. Крім того, постійно зайняті й комп'ютер, і мамин смартфон
Катерина, мати двох школярок

«Інфа цікава, суперова, але... Мамі через це дуже важко. Величезна кількість часу має бути на це витрачено. Крім того, постійно зайняті й комп'ютер, і мамин смартфон. Плюс до цього діти виконують на відстані електронні завдання по ізостудії, навіть мама навчилася неабияк малювати!!! Аріна опановує англійську через зум-платформу, електронні уроки тричі на тиждень. Крім того піаніно для неї по вайбер проводить викладачка музичної школи. Дитині гарно – а мама «на розрив». Плюс сольфеджіо і «музліт» через зум-платформу для старшої й танці через інстаграм... Діти цілий день чимось завантажені. Коли мамі працювати дистанційно – велике питання».

«Звичайно, старшій легше, вона вже адаптована, може сама майже все зробити. Але мама контролює по вайберу – коли яку конференцію вмикати... Це просто «треш»... А із нашою першокласницею треба взагалі сидіти постійно – все вимагає постійного втручання і контролю-допомоги. Деякими другорядними предметами навіть іноді доводиться жертвувати...»

«І звичайно – хоча б на годину-дві виганяю всіх у палісадник (добре, що він є!!!!) Подихати свіжим повітрям. Провітрюю приміщення й роблю вологе прибирання... Ось так і живемо».

Всі українські навчальні заклади, від дитсадочків до шкіл та вишів, закриті на карантин через світову пандемію захворювання COVID-19.

Український Кабмін продовжив карантин і запровадив режим надзвичайної ситуації до 24 квітня. Первинно карантинні обмеження розпочалися 12 березня і мали тривати до 3 квітня.

На ранок 8 квітня Центр громадського здоров'я МОЗ України повідомив про 1668 підтверджених випадків COVID-19 від початку пандемії та зокрема про 52 українців, які померли від цієї хвороби.

У світі станом на ранок 8 квітня кількість підтверджених випадків інфікування коронавірусом у світі перевищила 1 мільйон 430 тисяч. Від COVID-19 померли понад 82 тисячі людей, одужали понад 300 тисяч.

Захворювання COVID-19 спричиняється коронавірусом SARS-CoV-2, раніше відомим як 2019-nCoV, що належить до великої групи коронавірусів. У деяких випадках перебіг хвороби легкий, в інших – із симптомами застуди і грипу, зокрема з високою температурою і кашлем. Це може перерости в пневмонію, що може стати смертельною. Більшість хворих видужує; помирають переважно люди з ослабленою імунною системою, зокрема літні люди.

Радіо Свобода продовжує відстежувати ситуацію з навчанням онлайн в Україні. І закликає висловлювати свою думку щодо навчання на карантині та проєкту «Всеукраїнська школа онлайн» його ініціатора Володимира Зеленського, посадовців МОН та вчителів, його учасників та інші сторони.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG