Доступність посилання

ТОП новини

Кулеба розповів, скільки українців лишається за кордоном і скільки з них хочуть повернутися


Охочі повернутися до України повинні пройти період обсервації, нагадує міністр
Охочі повернутися до України повинні пройти період обсервації, нагадує міністр

За кордоном залишається 15 369 громадян України, які звернулися по допомогу до дипломатичних представництв, повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на онлайн-брифінгу 10 квітня.

За його словами, кількість таких людей зросла на близько тисячі порівняно з минулим роком. Частина з них готова лишатися на місці, проте більше половини вимагають повернути їх на батьківщину.

«6 230 громадян готові залишатися за кордоном, вони перебуватимуть на постійному зв’язку з посольствами, консульствами і будуть отримувати необхідну допомогу. 8 850 людей наполягають на поверненні в Україну. Як ви знаєте, уряд ухвалив рішення, що повернення буде відбуватися за умови проходження обсервації, мої колеги з Міністерства розвитку громад та територій, Міністерства інфраструктури, Міністерства внутрішніх справ завершують побудову архітектури обсервації, щоб все працювало злагоджено і створювало мінімальний дискомфорт для наших громадян після повернення», – зазначив міністр.

Він також уточнив, що це лише ті українці, які звернулися до дипломатів. Загальна їхня кількість за кордонам невіомю=.

Урядовець додав, що в деяких українців за кордоном з’явилася проблема збігу терміну страхових полісів, з якими вони виїздили з України. За даними МЗС, таких людей поза межами країни – 1 546.

«У зв’язку з цим я доручив моїм колегам, співробітникам МЗС, провести консультації з ключовими страховими компаніями, які обслуговують українських туристів, які застрягли за кордоном, щоб їм були продовжені терміни дії страхових полісів у зв’язку з форсмажорними обставинами на той термін, на який вони перебуватимуть за кордоном», – сказав Кулеба.

7 квітня в Міністерстві закордонних справ України повідомили, що за кордоном від коронавірусу лікуються 174 українці, 17 громадян України вже одужали. П’ятеро людей померли.

ВИБРАНЕ ВІДЕО

XS
SM
MD
LG