Доступність посилання

ТОП новини

Як у Мінську прощалися із загиблим Олександром Тарайковським – фотогалерея

15 серпня в Мінську прощалися із загиблим на протесті Олександром Тарайковським. Він загинув під час розгону демонстрації біля станції метро «Пушкінська» 10 серпня.

Саме на цьому місці в суботу зібралося кілька тисяч людей. У руках мінчани тримали квіти, біло-червоно-білі прапори та плакати з написами, які закликають до відповідальності. Демонстранта проводжали оплесками та вигуками: «Не забудемо, не пробачимо!», «Живе Білорусь!». До процесії долучилися автомобілісти, які голосно сигналили. Перед цим рівно в полудень пройшла хвилина мовчання.

Тарайковського проводжали всім містом. Труну з його тілом привезли до ритуальної зали на вулиці Ольшевського в Мінську. Тут також зібралися люди. Їх було близько тисячі. Сюди також прийшли рідні Олександра Тарайковського, а також деякі представники опозиції.

МВС Білорусі стверджувало, що демонстрант загинув від вибуху у нього в руках саморобного вибухового пристрою. Однак на відеозаписі пристрою у його руках не видно, а причиною смерті в медичному висновку названо поранення грудної клітини. Учасники акцій протесту переконані, що Тарайковського застрелив спецпідрозділ.

Олександр Тарайковський, за офіційними даними, єдиний загиблий при розгоні протестів у Білорусі. Повідомлення про інших загиблих наразі не підтверджені. Кілька учасників акцій протесту перебувають у важкому стані, сотні були госпіталізовані – частина з них отримали травми під час зіткнень із ОМОНом і спецпідрозділом, інші були жорстоко побиті після затримання.

Протести в Білорусі почалися 9 серпня як вуличні акції проти фальсифікацій на виборах. Згодом до вимог додалося засудження поліцейського насильства, покарання винних у ньому, а також заклики до відставки президента Олександра Лукашенка, перегляд підсумків голосування або проведення нових виборів глави держави.



БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG