Доступність посилання

ТОП новини

Представник США закликає до більшої протидії російській та китайській дезінформації на Західних Балканах


Джеймс Рубін сказав, що Захід повільно усвідомлював небезпеку дезінформації та інформаційних маніпуляцій не лише з боку Росії, але й з Китаю.
Джеймс Рубін сказав, що Захід повільно усвідомлював небезпеку дезінформації та інформаційних маніпуляцій не лише з боку Росії, але й з Китаю.

Країни Західних Балкан є вразливими до російської та китайської дезінформації, «велика частина» якої надходить із Сербії, заявив 11 квітня в інтерв’ю Радіо Свобода американський дипломат, робота якого включає викриття та протидію іноземній пропаганді.

Джеймс Рубін, координатор Центру глобальної взаємодії Державного департаменту США, сказав, що розповсюдження дезінформації та пропаганди з Сербії є серйозною проблемою, з якою необхідно боротися.

Відповідаючи на запитання про RT Balkan, онлайн-сербомовний проект, запущений у листопаді російськими державними ЗМІ, раніше відомими як Russia Today, Рубін сказав: «Ми не хотіли б бачити Russia Today або російські ЗМІ десь у світі. Ми хотіли би, щоб їх закрили».

Рубін сказав, що Захід повільно усвідомлював небезпеку дезінформації та інформаційних маніпуляцій не лише з боку Росії, але й з Китаю.

«Вони витрачали мільярди і мільярди доларів на [проекти] в інформаційній сфері протягом багатьох, багатьох років», – сказав він.

Європейський Союз заборонив трансляцію російських державних RT і Sputnik у березні 2022 року після вторгнення Росії в Україну. Приблизно в той же час Google Europe заявив, що блокує канали YouTube, пов’язані з RT і Sputnik.

Рубін сказав, що ні для кого не секрет, що на Західних Балканах є джерела, які повторюють російську брехню та дезінформацію. Він навів приклад повідомлень про біологічну зброю в Україні.

«Уся ця відверта дезінформаційна брехня, на жаль, на Західних Балканах є надто помітною та надто поширеною», – сказав Рубін. – «Я приїхав сюди, щоб поговорити з урядами, які можуть щось з цим зробити».

Рубін, який відвідав Чорногорію 10 квітня та відвідав Північну Македонію 11 квітня, сказав, що визнає, що це складна проблема, і сказав, що Сполучені Штати «неідеальні» у своєму власному підході, але Вашингтон хотів би бачити більше зусиль урядів Західних Балкан.

XS
SM
MD
LG