Доступність посилання

ТОП новини

Reuters: Путін готовий провести переговори про перемирʼя в Україні на нинішній лінії фронту


Російські військові на навчаннях, фото ілюстративне
Російські військові на навчаннях, фото ілюстративне

Російський лідер Володимир Путін готовий припинити військові дії в Україні на лінії фронту, яка існує на сьогодні, щоб провести мирні переговори з Києвом, пише Reuters із посиланням на чотири джерела в Росії.

Співрозмовники агентства стверджують, що в розмові зі своїми радниками Путін висловлював розчарування через те, що Київ за підтримки Заходу намагається зірвати можливі переговори про перемирʼя. Це вже друга за пів року спроба російської влади надіслати сигнал Заходу про готовність зупинити війну в Україні, зазначає Reuters.

Джерела агентства повідомили, що, на думку Путіна, досягнутих зараз у війні в Україні успіхів достатньо, щоб переконати росіян у «перемозі» армії РФ і укласти з Києвом перемирʼя зі збереженням уже окупованих територій Луганської, Донецької, Херсонської, Запорізької та Харківської областей.

Також, як зазначають співрозмовники Reuters, Путін готовий продовжувати бойові дії в Україні, але побоюється, що для досягнення більших успіхів доведеться провести в Росії ще одну хвилю мобілізації, а це може призвести до невдоволення серед росіян. Один зі співрозмовників агентства нагадав, що популярність Путіна впала саме після проведення «часткової» мобілізації у 2022 році.

Говорячи про умови, на яких Кремль може укласти мир із українською владою, співрозмовники Reuters зазначають, що Путін не погодиться на повернення до складу України вже окупованих територій. «Путін скаже, що ми перемогли, що НАТО напало на нас і ми зберегли свій суверенітет, що у нас є сухопутний коридор до Криму», – припустило одне із джерел агентства.

У коментарі для Reuters представник Держдепартаменту США заявив, що будь-яка ініціатива Кремля щодо перемирʼя має поважати «територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів». Він також назвав Росію єдиною перешкодою на шляху до миру в Україні. «Кремль ще не продемонстрував будь-якої значущої зацікавленості у припиненні війни, якраз навпаки», – наголосив представник Держдепартаменту США.

Про те, що Путін хоче «заморозити» війну в Україні за нинішньою лінією фронту, кілька західних ЗМІ повідомляли наприкінці 2023 року. Так, газета The New York Times із посиланням на джерела писала, що Кремль готовий закінчити війну, якщо Москва збереже контроль над усіма окупованими територіями, але зі збереженням суверенітету України. Джерело видання зазначало, що Путін вважає період до виборів президента США ідеальним для зупинення війни. Білий дім відкинув таку можливість, зазначало видання.

Офіційно ані Москва, ані Вашингтон, ані Київ не підтверджували, що такі дискусії відбувалися.

Форум

XS
SM
MD
LG