Доступність посилання

ТОП новини

Забрудників довкілля перевірятимуть більше і суворіше


Київ – Екологічні перевірки великих промислових підприємств стануть суворішими, тепер в них братимуть участь до 30 фахівців з різних регіонів, заявив у п’ятницю міністр охорони довкілля Микола Злочевський. Утім, експерти прогнозують, що зміна порядку перевірок, окрім покращення стану довкілля, може призвести до збільшення бюджетних витрат та тиску на окремих власників виробництв.

Остання екологічна перевірка Миколаївського глиноземного заводу не виявила серйозних порушень. Однак із весною по всіх довколишніх селах вітер почав розносити червону пилюку – відходи алюмінієвого виробництва, більше відомі як червоний шлам. Мінприроди готується перевіряти підприємство повторно.

А щоб такі проблеми не повторювалися, міністерство ініціює докорінні зміни у порядку роботи екологічної інспекції, заявив у п’ятницю міністр охорони довкілля Микола Злочевський.

«На великі підприємства будуть виїжджати представники різних областей, не знайомі один з одним, від 15 до 30 осіб, із виїзними лабораторіями. Тоді ми з вами побачимо правду, і припиняться розповіді про те, що екологічних інспекторів купують і за 500 доларів вони повертаються і йдуть від воріт», – сказав урядовець.

Багатолюдних перевірок для чистого повітря недостатньо – експерти

Паралельно Микола Злочевський заявив про старт програми автоматичного моніторингу стану повітря у промислових регіонах. Датчики, встановлені у містах, подаватимуть інформацію про стан повітря на центральний комп’ютер у Києві. Пілотний проект автоматичного контролю повітря з’явиться на Донеччині, пообіцяв міністр.

Посилення контролю за промисловістю, яка забруднює довкілля, – на часі, але для зменшення забруднення довкілля таких кроків недостатньо, вважає екс-міністр охорони довкілля Сергій Курикін.

«Методики проведення перевірок із залученням представників різних регіонів знижують ризик корупційних зв’язків. Але якщо у перевірці братимуть участь кількадесят чоловік, це підвищить собівартість перевірки, я не певен, що нинішній бюджет міністерства це витримає. Ефективніше було б співпрацювати з підприємством постійно, без разових перевірок та потрясінь. Другий крок – запровадити обов’язковий екологічний та енергетичний аудит, а це зняло б гостроту екологічних питань та виключало б корупційну складову», – зазначив Сергій Курикін.

Інший експерт, голова громадського об’єднання «Еко-право-Київ» Борис Васильківський, наголошує, що чинне українське законодавство дає змогу використати посилення екологічного контролю для тиску на бізнес.

«Кількість податкових перевірок на рік обмежується, норм про обмеження екологічних я не бачив. Отже, будь-яке підприємство можуть перевіряти щодня, якщо на нього є скарги. А вони будуть, враховуючи відсталість технологічного процесу», – зауважив Борис Васильківський.

Він та решта експертів пропонують іншу стратегію контролю за промисловим забрудненням: встановлювати датчики екомоніторингу не в містах, а безпосередньо на виробництві та одразу ж оприлюднювати всі показники в інтернет. А для подолання корупції у контрольних органах – посилювати кожну групу перевіряльників журналістами та громадськими активістами і щоразу перевіряти роботу кожного інспектора, який вивчав екологічну ситуацію на підприємствах.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG