Доступність посилання

ТОП новини

Надзвичайні рівні радіації на АЕС у Японії виявилися помилковими


Представники японської Токійської електроенергетичної компанії, власника аварійної атомної електростанції «Фукусіма-1», вибачилися за помилково названу величину рівня радіоактивності води в одному з приміщень станції, який, за першим повідомленням, нібито перевищував норму в 10 мільйонів разів. Це оголошення викликало було негайну евакуацію працівників, які намагаються подолати наслідки аварії на станції.

За уточненими даними, перевищення норми становило «лише» 100 тисяч разів, що небезпечно, але дозволяє продовжити роботи.

Виявлення високо радіоактивної води на підлозі приміщень станції, де її не мало б бути, викликало нові труднощі і підозри. Зокрема, існує припущення, що радіоактивна вода може витікати з пошкодженого корпусу реактора чи з басейну для відпрацьованих паливних елементів, які теж зберігаються на енергоблоці і теж можуть виявитися пошкодженими.

Днями кілька працівників станції, замочивши ноги в цій воді, отримали легкі радіаційні опіки ступні.

Небезпеку для зусиль подолати наслідки аварії становить і виявлений у неділю високий рівень радіації в повітрі на території станції, який учетверо перевищує безпечний.

Крім того, кількість радіоактивного йоду в морі біля станції в неділю перевищила норму в 1 тисячу 850 разів.

Фахівці наголошують, що це місцеве забруднення не завдасть значної шкоди, бо розчиниться до прийнятних рівнів, перш ніж потрапить до організмів якоїсь значної кількості морських істот.

Напередодні голова МАГАТЕ Юкія Амано заявив в інтерв’ю The New York Times, що повна стабілізація становища на аварійній АЕС, яка серйозно потерпіла від наслідків землетрусу й цунамі 11 березня, може протривати ще багато тижнів.

Тим часом, за одними з оприлюднених у неділю даних, офіційна кількість загиблих від землетрусу й цунамі в Японії склала 10 тисяч 668 людей, а ще 16 тисяч 574 людини вважалися за зниклих безвісти.
XS
SM
MD
LG