Доступність посилання

ТОП новини

Патріарх Єрусалимський закликає до єдності православ’я в Україні


Патріарх Єрусалимський Теофіл ІІІ
Патріарх Єрусалимський Теофіл ІІІ

Київ – Патріарх Єрусалимський Теофіл ІІІ закликав до єдності православ’я в Україні, виступаючи на брифінгу між пленарними сесіями міжнародної конференції «Світові релігії та громадянське суспільство в боротьбі з ненавистю та екстремізмом». За словами патріарха, в Єрусалимській православній церкві знають про проблеми, які постали перед православною церквою в Україні. Загалом учасники конференції закликали до діалогу представників різних конфесій у всьому світі і наголосили на неприпустимості міжрелігійної нетерпимості.

Глава УПЦ (МП), митрополит Київський Володимир називає екстремізм та прояви насильства на релігійному ґрунті результатом спотворення релігії. За його словами, боротися з екстремізмом у світі нині можливо лише через просвітництво.

«Підґрунтям усіх проявів екстремізму та ксенофобії є ненависть як особливий внутрішній гріховний стан. Саме ненависть штовхає людину до агресивних вчинків проти свого ближнього. Сьогодні ми спостерігаємо, як ненависть намагається виправдовувати себе релігійними мотиваціями», – каже митрополит.

Генеральний секретар Європейської ради релігійних лідерів Стейн Віллумстад наголошує на тому, що актуальним питанням залишається налагодження діалогу між конфесіями.

«Якщо ми подумаємо про те, щоб зібратися разом, попри відмінності у релігіях, – є один ключовий момент, який важливо усвідомити. Ми дійсно маємо неабияку силу для того, щоб владнати конфлікти, які спостерігаємо зараз. Але наші можливості треба поєднати з розумінням цінностей, які виникають у процесі співпраці. Тож нам треба сісти за одним столом і вирішити, як ми будемо співпрацювати і чи будемо взагалі», – зазначає він.

На думку Віллумстада, нині існує потреба у створенні такого незалежного міжнародного органу, як міжрелігійна рада, котра б об’єднала представників усіх конфесій світу.

Те, що відбувається у світі, – результат людських справ – Теофіл ІІІ

Про об’єднання заради протистояння викликам говорив і патріарх Єрусалимський Теофіл III. Це перший візит глави Єрусалимської православної церкви до незалежної України. У Києві патріарх наголосив на тому, що релігії мають спрямовуватись на розвиток миру. Актуальним це є і в умовах нинішніх конфліктів на Близькому Сході, вважає він.

«Звісно, ми маємо можливості впливати на конфлікти, зрештою, це є одним із завдань церкви. Бог став людиною не лише для того, щоб подолати прірву між собою і людиною, але й для того, щоб подолати прірву між людьми. Нинішня ситуація у світі – це те, до чого призвели дії людини, яка створила свою власну теорію щодо того, чим є любов і чим є справедливість. Але церква має боротися з цими недоліками», – додав патріарх.

Патріарх Єрусалимський Теофіл III також зазначив, що підтримує єдність православ’я в Україні в рамках загальної управлінської системи. Окрім того, за його словами, в Єрусалимі знають про існування Київського та Московського патріархатів УПЦ, а також про проблеми, з якими нині зіткнулася Українська православна церква.

Єрусалимський патріархат (Єрусалимська православна церква) є одним із найдавніших у християнстві і належав до п’яти первісних християнських патріархатів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG