Доступність посилання

ТОП новини

Український військовий корабель прибув до лівійського узбережжя


Корабель «Костянтин Ольшанський»
Корабель «Костянтин Ольшанський»

Севастополь – У понеділок великий десантний корабель «Костянтин Ольшанський» Військово-морських сил України прибув до лівійського узбережжя. За повідомленням штабу ВМС України, корабель очікує відповідного дозволу на захід до порту і початку операції з евакуації. Ця евакуація, очевидно, проходитиме не з лівійської території.

За офіційними даними, отриманими від прес-центру командування ВМС України, великий десантний корабель «Костянтин Ольшанський», який у ніч на 23 березня вирушив із Севастополя в район Середземного моря з метою виконання гуманітарної місії з евакуації громадян України з Лівії, завершив перехід морем і у визначений час прибув у точку очікування. Подолавши понад 1 тисячу 300 миль, корабель близько 16-ї години понеділка став на якір у нейтральних водах.

Це було офіційне повідомлення, а, за першими неофіційними даними з військових джерел у Севастополі, «Костянтин Ольшанський» став на межі морського кордону Лівії та Єгипту і тепер чекає відповідної команди. Потім одразу з кількох джерел надійшло уточнення: український корабель стоїть в нейтральних водах біля туніського кордону (а це на протилежному від Єгипту краю Лівії), саме через це він так довго – майже 5 діб – йшов до точки призначення.

«Костянтин Ольшанський» вийшов у Середземне море 23 березня на виконання указу Президента України від 21 березня про гуманітарну місію України у зв’язку із ситуацією у Великій Соціалістичній Народній Лівійській Арабській Джамагирії.

Операція евакуації проводитиметься з території сусідньої Лівії держави?

Як повідомив керівник прес-центру ВМС України Олег Чубук, захід у порт для здійснення заходів для евакуації відбудеться після того, як на дипломатичному рівні буде отримано відповідний дозвіл і вирішаться деякі інші організаційні питання. При цьому особлива увага буде приділена забезпеченню безпеки українських громадян під час проведення гуманітарної місії, наголосив Олег Чубук.

Разом з тим військові джерела Радіо Свобода повідомляють, що мова йде не про лівійський, а про найближчий до Лівії туніський порт, куди українських громадян уже доставляють автотранспортом зі столиці країни Тріполі, контрольованої режимом Каддафі. За даними цих джерел, заходити кораблеві до територіальних вод самої Лівії «вкрай небезпечно». Разом з тим експерти звертають увагу на те, що сили міжнародної коаліції закрили все лівійське узбережжя і частину туніського та єгипетського для заходу військових кораблів усіх країн, які не є членами коаліції.

«Костянтин Ольшанський» – найбільший український десантний корабель, яке може взяти на борт до 600 осіб. Корабель здатен швартуватися і до обладнаного причалу, і на звичайне узбережжя, причому навіть у шторм. Він також має достатнє озброєння для самооборони і може виконувати свої функції самостійно, без кораблів прикриття. Зараз на його борту перебувають підрозділи морської піхоти і протидиверсійних сил українського флоту зі штатною зброєю, а також військові медики і кілька українських дипломатів із консульської служби МЗС України.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG