Доступність посилання

ТОП новини

Харківська влада «відпустила» ціну на гречку


Харків – На Харківщині цього року збільшують посіви гречки. Аграрії визнають, що клімат регіону не надто сприятливий для цієї культури, але таки взялися рятувати населення від дефіциту крупи. Наявні проблеми із гречкою днями визнало і керівництво області. Чиновники розпорядилися «відпустити» ціну на ядрицю, і через кілька днів гречка знову з’явилася в крамницях. Щоправда, здебільшого у великих супермаркетах.

Дефіцит гречки на Харківщині місцеві чиновники тривалий час не визнавали. Навпаки, запевняли, що ядриці в регіоні стільки, що вистачає й іншим містам. Зокрема, вже 600 тонн відправили до Києва.

Інформацію щодо відсутності крупи у крамницях посадовці раніше називали штучним ажіотажем і спекуляціями окремих ЗМІ. Аж доки голова обласної адміністрації не зізнався: в пошуках гречки його помічниця об’їздила місто, а знайшла лише в одному супермаркеті.

«Я сказав взяти чек. 18 гривень 69 копійок за кілограм. Я сказав профільному заступникові, що про це думаю, і щоб забезпечили гречкою. Її повно! Її стільки, що вистачає і для крамниць, і для ринків, і для посівного матеріалу… Або її люди розкуповують, побоюючись, що вона стане ще дорожчою, або ті дані, що мені наводять, не відповідають дійсності», – сказав голова області Михайло Добкін.

Дешевше не буде?

Ще наприкінці січня урядовці вирішили, що оптимальна ціна гречки має бути не вищою за 14 гривень за кілограм. Одразу ж крупа зникла з полиць магазинів.

Тиждень тому місцеві чиновники розпорядилися «відпустити» ціну. За кілька днів товар знов з’явився у крамницях, але вже значно дорожчий. За встановлені урядом 13 гривень 99 копійок крупу в Харкові Радіо Свобода знайшло лише в одному супермаркеті. В решті ядрицю продають по 18-22 гривні за кілограм. В невеличких крамницях крупи і досі немає.

Продавець магазину на Холодній Горі радить не чекати дешевшої крупи, хіба що пропонує спробувати китайський продукт, що вже пливе до України вантажним судном. «22 гривні. І дешевше не буде… Китайська хіба що. А ви спробуйте, зваріть!.. Нею свиней годують», – зауважила вона.

У пошуках гречки харків’янка Марина активно скуповувала рис. Каже, а раптом і він зникне? «В супермаркеті гречки взагалі не було, а на рис була акція – по 8,27 за кілограм, і така була приписка – не більше трьох пачок», – зауважила дівчина.

Сільгосппідприємства скупили все насіння гречки

Цього року на Харківщині вирішили збільшити площі посівів гречки. Хоча аграрії зізнаються: ця культура більше притаманна Західній Україні, де немає повітряної посухи.

Директор Інституту рослинництва імені Юр’єва Віктор Кириченко розповів, що через прогнозоване подорожчання насіння і необхідність виконати «план» в інституті вперше за останні роки розкупили увесь посівний матеріал.

«Ми продали останній кілограм базового насіння. Такого не було в нас. Як правило, насіння круп’яних культур десь на третій рік розпродається все сільгосппідприємствам», – сказав Віктор Кириченко.

Чиновники тим часом запевняють: якщо погодні умови не вплинуть на врожайність, то в листопаді цього року кілограм гречки коштуватиме 9 гривень.

В іншому випадку, на думку політологів, це вплине на позиції керівника харківської облдержадміністрації , який, відправляючи гречку на Київ, заробляє собі політичні бали.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG