Доступність посилання

ТОП новини

Тігіпко запропонував об’єднати податкову з митницею


Сергій Тігіпко
Сергій Тігіпко

Київ – Віце-прем'єр, міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко запропонував об’єднати Державну податкову та Державну митну служби. У податковій цю ідею підтримують, але закликають не поспішати. Водночас, в опозиції говорять, що просте злиття структур не є реформуванням системи фіскальних органів.

Сергій Тігіпко допускає злиття державних митної і податкової адміністрацій для поліпшення їхньої роботи. Про це він заявив, виступаючи на «Українському саміті» – круглому столі, участь в якому взяли представники бізнесу та влади, а а також провідні економічні експерти...

За словами віце-прем'єра, уряд зараз займається забезпеченням і підготовкою необхідних законодавчих змін. Зокрема, на розгляді Верховної Ради перебуває нова редакція Митного кодексу України, а Кабінет Міністрів готує нову редакцію закону про Державну податкову службу. Створення єдиного фіскального органу дозволить ефективніше наповнювати державний бюджет, запевнив Радіо Свобода заступник голови Державної податкової служби Сергій Лекар.

«Ідея правильна. Це два основних органи, що формують левову частину державного бюджету. Якщо би була закінчена ланка усього контролю, у нас би знизилися обсяги контрабанди, у нас би значно покращилася система підтвердження походження товарів. Але до цього необхідно зробити певні перші кроки. Має бути єдина інформаційна система бази даних, система обліку суб’єктів. Тобто, має бути єдиний доступ до усіх баз, що пов’язані з нарахуванням і сплатою платежів до бюджету», – каже податківець.

Злиття не є реформою – Терьохін


Об’єднання двох структур заради самого об’єднання не є реформою, зауважив в інтерв’ю Радіо Свобода член парламентського комітету з питань податкової та митної політки, депутат від БЮТ-Батьківщини Сергій Терьохін. Ефективність такого кроку залежатиме від того, які повноваження будуть надані єдиному фіскальному органу, зазначив він.

«Для чого? Митна служба і податкова у цьому уряді підпорядковуються Міністерству фінансів. Теоретично вони є підрозділами Мінфіну, а Мінфін є головною інституцією, що збирає податки, а потім розподіляє гроші. Краще за все, щоб у результаті цього злиття не чиновників звільняти, а функції державного управління оптимізувати», – наголосив Терьохін.

У середині березня Сергій Тігіпко пропонував змінити керівництво податкової та митниці. 21 березня Президент України Віктор Янукович доручив уряду протягом місяця підготувати і затвердити програму реформування діяльності Державної митної та Державної податкової служб.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG