Доступність посилання

ТОП новини

Терьохін: «Митні органи просякли всеосяжною корупцією»


Київ – Державна митна служба наполягає на розширенні своїх повноважень. Це може відбутися, якщо Верховна Рада ухвалить один із двох зареєстрованих законопроектів авторства депутатів з проурядової більшості. Опозиція виступає проти такої митної реформи і нагадує, що повноцінний проект Митного кодексу зареєстрований у парламенті ще у 2008 році. Водночас над своїм варіантом оновлення митного законодавства працюють і в Кабінеті Міністрів.

Право на оперативно-розшукову діяльність, розширення прав щодо використання зброї, повноваження щодо перевірки підприємців усередині країни та розширену базу методів обрахунків вартості товару отримає Держмитслужба, якщо Верховна Рада ухвалить один з двох майже ідентичних законопроектів авторства депутатів з провладної парламентської більшості. Про це повідомив заступник голови комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Сергій Терьохін.

«З кожним днем збільшується кількість скарг і листів, що подаються Президентові, Прем’єр-міністрові та народним депутатам. У першу чергу мова йде про всеосяжну корупцію, якою просякли митні органи. На цьому тлі розширення повноважень митних органів, що запропоновані у двох депутатських законопроектах Царькова і Шевчука, мені видається неправильним», – каже Терьохін про проекти комуніста Євгена Царькова і бютівця Сергія Шевчука.

Крім того, Сергій Терьохін запевнив, що для збільшення обсягів імпортно-експортних операцій слід спрощувати процедури пропуску товарів крізь кордони, а повноваження митниці зводити до запобігання ввезенню в Україну небезпечних товарів: зброї та наркотиків. Таким шляхом, за його словами, йдуть країни Європи.

Митники обіцяють швидше наповнювати держбюджет

Утім, самі митники схвально ставляться до законопроектів авторства депутатів з більшості.

Запропоновані законодавчі норми в разі ухвалення сприятимуть збільшенню відрахувань до держбюджету, заявив заступник голови Державної митної служби Павло Пашко.

«Пошук балансу між сприянням та контролем – це головне завдання, що треба вирішити у сучасних умовах. Митна служба вперше декларує пропозицію: давайте розвернемо наше законодавство від посилення контролю до того, щоб першочерговим завданням стало сприяння тим суб’єктам підприємницької діяльності, які зароблять гроші, що йдуть у державний бюджет України», – зазначив Пашко.

Кужель домагається звільнення голови Держмитслужби

Законопроекти,що передбачають розширення повноважень Митної служби, критикують не лише в опозиції. У Кабінеті Міністрів працює робоча група з напрацювання нового сучасного Митного кодексу під проводом Сергія Тігіпка, заявила заступник голови партії «Сильна Україна» Олександра Кужель.

Утім, за її словами, навіть ухвалення сучасного і якісного законодавства за нинішнього керівництва Держмитслужби, зокрема, її голови Ігоря Калєтніка, не змінить ситуації.

«Ми зробили звернення до Президента. Саме Президент оголосив про боротьбу з корупцією. Ми до Президента звернулися з тим, що ми вважаємо, що звільнення Калєтніка є обов’язковим, тому що саме з його приходом вперше за 19 років цинічно організували схему збору грошей, як кажуть, нагору. Я б хотіла зрозуміти, хто там нагорі, хто організував цю схему: держбюджет недоотримав 26 мільярдів гривень. Можемо лише уявити, скільки хабарів зібрали за цей час», – наголосила Кужель.

Раніше, восени минулого року, Сергій Тігіпко заявляв, що проект Митного кодексу буде підготовлений протягом місяця. Також він прогнозував, що документ буде ухвалений до кінця 2010 року. Крім того, залишається нерозглянутим зареєстрований у Верховній Раді ще у 2008 році проект Митного кодексу авторства Сергія Терьохіна.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG