Доступність посилання

ТОП новини

Боротьба митниці з нечесними імпортерами вдарить по кишені українців


Київ – Квіти в Україні подорожчають. Одна троянда вже 1 вересня може коштувати 50 гривень. Причина – несподіване і стрімке підвищення митних зборів, говорять українські квіткарі. 320 тонн квіткової продукції стоять на українському кордоні і не можуть дістатися місця призначення. У Державній митній службі говорять, що таким чином борються з нечесними імпортерами квітів. Та хто ж в результаті страждає від таких кроків митників насправді?

Генеральний директор компанії «Украфлора» Олена Букало говорить, що за останні два тижні сума платежів за розмитнення квіткової продукції компанії збільшилась спочатку в три, а потім у п’ять разів.

Чекати пояснень митниці «Украфлора» довго не могла, тому довелось платити за новими тарифами.

«Машини вже стояли в Україні, і ми ухвалили рішення – оформлювати цей вантаж, – розповідає Олена. – Бо я, як керівник підприємства, не могла дивитись на п’ять машин із товаром – дві з кімнатними рослинами і три зі зрізними квітами, – які б просто померли, перш ніж надійшли б якісь пояснення чи нові рішення митниці».

Щоб вижити, квітковим компаніям доведеться підвищувати ціни

Олена Букало говорить, що, враховуючи нові платежі на митниці, для того, щоб компанія внаслідок банкрутства просто не припинила своє існування, доведеться піднімати ціни на квіти. Це станеться вже зовсім скоро.

Тож на перше вересня ціна однієї троянди може перевищити 50 гривень. Адже собівартість квітки, пояснює Букало, в середньому зросла від 20 гривень до 40.

Подорожчання чекає не лише на зрізні імпортні квіти, говорить директор фірми «Інтерфлора» Анатолій Зачинський. Уже навесні тюльпани, лілеї та троянди, вирощені в Україні, будуть дуже дорогим задоволенням. Адже нові митні тарифи зросли в 5 разів і для цибулин та саджанців, які українські виробники квітів імпортують із Нідерландів.

«Ми повинні підвищити ціни в 5 разів, – наголошує Зачинський. – Якщо ми цього не зробимо, то за результатами податкової звітності, у нас негативне сальдо по сплаті ПДВ. Податкова такого не допускає, але реально кошти ж не відшкодовуються. Якщо ми навіть зробимо ціни нижчими, ми залишимося зі збитками, підвищимо – теж будемо в збитках, адже ніхто з виробників цибулини у нас у п’ять разів дорожче купувати не буде».

Уже зараз, говорить Зачинський, українські виробники квітів не поспішають купувати цибулини за новими високими цінами. Адже виробники розуміють, що ціна, за яку їм доведеться продавати вирощені з цих цибулин квіти, зробить їх неконкурентоспроможними порівняно з дешевшими польськими чи нідерландськими квітами.

Через «сірих» імпортерів держава втрачає мільйони


На митниці підвищення тарифів пояснюють як боротьбу з «сірими» імпортерами, які здійснюють свої зовнішньоекономічні операції непрозорим шляхом – через офшорні зони. Тож митниця вирішила покарати таких нечесних квіткарів гривнею.

Заступник голови Державної митної служби України Сергій Сьомка говорить, що застосування посередницьких операцій зменшує вартість квітів із Нідерландів у чотири рази у зв’язку з тим, що «все проводиться через офшорні зони». Як наслідок, держава через практику застосування непрямих контрактів недотримувала мільйони гривень.

За інформацією Держмитслужби, на територію України імпортують 35 відсотків від загальної кількості живих рослин та квіткової продукції. Від загальної кількості квіткової продукції походженням із Нідерландів частка тих, що імпортуються за прямими контрактами, – лише 12 відсотків.

Українські квіткарі зазначають: якщо такі дії митниці дійсно мають на меті боротьбу з нечесними імпортерами, то низький їм уклін. Адже чесним імпортерам, звичайно ж, дуже складно конкурувати з контрабандистами.

Але українські квіткові компанії вважають, що перед тим, як митниця береться до такої радикальної боротьби, варто було відділити очевидних чесних платників митних зборів та податків від тих, хто оминає закон. Бо від теперішніх дій митниці страждають насамперед законослухняні українські виробники та імпортери. А також кишені батьків, чиї діти йдуть до школи 1 вересня.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG