Доступність посилання

ТОП новини

Міністр оборони сподівається, що крейсер «Україна» стане російським


Подальша доля недобудованого крейсера, раніше відомого як «Україна», який збиралися добудувати для ВМС Росії, визначиться в перебігу переговорів із російською стороною, заявив у вівторок міністр оборони України Михайло Єжель під час робочої поїздки на Миколаївщину.

За його словами, під час його нещодавньої зустрічі з міністром оборони Росії вони обговорили «всі проблемні питання», і зараз відпрацьовується «формула подальшої долі цього корабля».

При цьому Єжель висловив переконання, що рішення щодо цього корабля «буде позитивне», повідомили в Міністерстві оборони.

Ракетний крейсер проекту 1164 «Атлант» заклали на миколаївському суднобудівному заводі імені 61 комунара ще 1984 року під назвою «Адмірал флоту Лобов». Після розпаду СРСР він перейшов у власність України й отримав нову назву «Україна». Україна намагалася продати недобудований крейсер Китаєві, а минулого року почалися переговори про нього з Росією. Тоді президенти України Віктор Янукович і Росії Дмитро Медведєв домовилися, за словами українського керівника, що Росія добудує для себе цей корабель. Готовність ракетного крейсера сягає 95 відсотків, але бракує в першу чергу корабельних ракет, які виробляє Росія. Минулого року присвоєння крейсерові назви «Україна» скасували.

Наприкінці лютого міністр оборони Росії Анатолій Сердюков після зустрічі в Росії з Михайлом Єжелем заявив, що Москва чекає від Києва на «прийнятні» пропозиції щодо добудови і придбання Росією цього крейсера. За його словами, Росія була б рада отримати корабель «за безплатно», а базуватися він мав би в Чорному морі.

Чорноморський флот ВМФ Росії вже має на Чорному морі крейсер такого проекту, «Москва» (колишній «Слава»), який є флагманом цього російського флоту.
XS
SM
MD
LG