Доступність посилання

ТОП новини

«Повернімо Київ киянам!»: громада проти забудовників


Громадські активісти розмістили на огорожі будівельного майданчика фотографії з вимогами припинити забудову Хрещатика, Київ, 30 березня 2011 року
Громадські активісти розмістили на огорожі будівельного майданчика фотографії з вимогами припинити забудову Хрещатика, Київ, 30 березня 2011 року

Київ – «Повернімо Київ киянам», «Ні – знищенню Києва!», «Покажи Президентов незаконну забудову!» – під такими гаслами сьогодні у центрі Києва городяни вимагали від влади зупинити будівництво багатоповерхівки над зупинкою метро «Театральна». Забудова спричинила пошкодження довколишніх будинків, серед яких пам’ятки історії та культури України: колишній колегіум Галаганів та Національний театр російської драми імені Лесі Українки.

Конфлікт між київською громадою та інвестором, почесним консулом Росії в Чернігові Вагіфом Алієвим точиться не перший рік.

Побудова багатоповерхівки над станцією метро, впритул до житлових будинків, загрожує цілісності і цих будинків, і історико-архітектурному ландшафту цієї частини міста загалом, зазначають архітектори.

Враховуючи професійну оцінку експертів та протести громади, Київський апеляційний господарчий суд визнав незаконним це будівництво. Про це у вівторок повідомило агентство «Інтерфакс-Україна». Але кияни, які зібрались біля будівельного майданчика у середу, побачили, що роботи тривають.

Представник міської влади, голова комісії міської ради з питань культури Олександр Бригинець у розмові з Радіо Свобода розповів: «Кожного дня складається враження, що відбулись якісь зрушення: то Президент щось сказав, то суд вирішив, то голова Київської міської держадміністрації Попов заявив… Але коли я дивлюся навколо, то тільки бачу, як один будинок будується, інший. На сьогоднішній день головний фактор – це те, що відбувається ТУТ, на майданчику! Тому що будівництво – результат корупційних дій київських чиновників, а громада намагається повернути цю ділянку місту, по справедливості».

Інвестора Алієва розшукують через прокуратуру і Посольство Росії

Киянин, журналіст Єгор Соболєв запропонував разом із правоохоронцями, які чергують біля будмайданчика, зайти на територію будівництва і вимагати його зупинити, – виконавши таким чином рішення суду.

«Земля вже забудовникам не належить! Є рішення суду за позовом Генеральної прокуратури! Тепер ця ділянка знову належить киянам. І ми хочемо зупинити це незаконне будівництво. Адже на місці цього будмайданчика мав бути сквер!» – наголошує Соболєв.

Ті, хто працюють на будівництві, пропустити на територію міліціонерів та журналістів відмовились, і міліціонер порадив: «Пишіть заяву».

Як зазначив координатор громадської ініціативи «Збережи старий Київ!» Ігор Луценко, інвестора Алієва розшукують і через прокуратуру, і через Посольство Росії, але наразі його ніхто не може знайти. І будівництво йде повним ходом...

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG