Доступність посилання

ТОП новини

Про формулу виживання для українців


Прем'єр-міністр Микола Азаров переконаний, що ціни на основні продукти харчування й пальне в Україні не вищі ніж у європейських країнах.

«Мільйони наших громадян бувають за кордоном і знають, що у Німеччині, Франції, Італії, Туреччині, за окремим винятком, продукти значно дорожчі. Бензин, як правило, удвічі дорожчий, комунальні послуги – у п'ять-десять разів дорожчі, ніж у нас, проїзд у транспорті разів у п'ять коштує більше», – сказав Микола Азаров.

Радіо Свобода запитало своїх кореспондентів у Чехії, Бельгії та США про те, скільки коштує хліб, молоко, м’ясо та бензин у цих країнах, а також про розмір середньої зарплатні та пенсії.



Максим Борода, заступник директора Міжнародного центру перспективних досліджен, вважає, що «динаміка й темпи зростання цін, які є в європейських країнах вже з розвинутою ринковою економікою, не можуть бути співставними із динамікою цін в Україні». Оскільки, пояснює експерт, українська економіка лише починає шлях, який вже давно пройшли європейські країни.

Максим Борода
В Україні спостерігається ситуація, коли ціни ростуть і при кризовому падінні економіки, і при її зростанні.

«Зараз економіка зростає і зростають ціни, а за умов кризи ціни зростали через девальвацію гривні, адже українська економіка дуже відкрита й залежна від імпорту», – наголосив експерт.

Частка заробітної плати має бути більшою у структурі доданої вартості

У розвинутих країнах і переважній більшості країн, що динамічно розвиваються, частка заробітної плати у структурі формування доданої вартості структури формування ВВП складає 60% і більше. В Україні цей показник нижчий від 50%.

Василь Юрчишин
«Наші заробітні плати за визначенням не можуть встигати за виробництвом, за продуктивністю праці. Це автоматично знижує нашу купівельну спроможність», – зазначив в ефірі Радіо Свобода Василь Юрчишин, директор економічних програм Центру Разумкова.

Ще одним індикатором дисбалансу економічних показників є спрямування населенням своїх витрат, тобто те, на що спрямовується заробітна платня.

«У нашому споживчому кошику споживчі товари займають 80–85%, продукти харчування 50–60% у той час, коли у переважній більшості європейських країн, як розвинутих так і трансформаційних, цей показник 20–30%», – повідомив Василь Юрчишин.

На його думку, в Україні «склалася система заниження вартості праці і відтак доходів населення та купівельної спроможності, а в результаті і якості життя». Це суттєвим чином гальмує розвиток економіки. Адже коли людина бідна, то вона не можу купувати товари й послуги належної якості та кількості. А відтак навіщо виробляти?

Держава мали б впливати на дисбаланс

Григорій Осовий
Продуктивність праці в країнах ЄС є у 5–6 разів вищою, ніж в Україні, а заробітна плата подекуди більша у 20 разів. На думку Григорія Осового, заступника голови Федерації профспілок України, це свідчить про те, що «немає прямого зв’язку економіки й оплати праці, а є різниця в рівні експлуатації найманих працівників».

«Тут потрібна послідовна політика держави – не віддавати все на відкуп роботодавців, тому що бізнес ніколи сам добровільно не віддавав доходи, добровільно не ділився прибутками з найманими працівниками. Це завжди виборювали», – сказав Григорій Осовий.

Така боротьба буде успішною лише за умов відділення влади від бізнесу, за умов, коли діятиме антимонопольне законодавство, коли система оподаткування заохочуватиме бізнес сплачувати усі податки, а держава проводитиме чітку соціальну політику.
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG