Доступність посилання

ТОП новини

Реформа охорони здоров’я – економія на медицині?


Донецьк – Реформування системи охорони здоров’я в Україні відбувається за умови суворих бюджетних обмежень. Про це в четвер у Донецьку під час спільної колегії Міністерства охорони здоров’я України з представниками областей заявила перший заступник глави Адміністрації Президента Ірина Акімова. За її словами, в сьогоднішніх українських умовах виділити значні кошти на «реформаторські заходи» важко. Тому влада буде шукати шляхів для заощадження під час реформування сфери медицини. На чому саме збираються зекономити?

Реформа охорони здоров’я передбачає перехід від фінансування ліжко-місць і лікарняних приміщень до оплати медичних послуг, що надаються пацієнтам. Це суть нововведень, які мають на меті більш раціональне використання бюджетних коштів. Про це сьогодні в Донецьку заявив міністр охорони здоров’я Ілля Ємець.

Хоча пілотний варіант реформи пропонується запровадити в Донецькій, Дніпропетровській і Вінницькій областях, в окремих містах України вже перейшли на формат праці «від ліжка – до послуги». Це принцип сімейної медицини, що вже 10 років діє, наприклад, в місті Комсомольське Полтавської області.

«Ми провели незалежний аудит і зрозуміли, що кошти, які виділяються державою, використовуються неекономічно. Уявіть, у нас було 500 ліжок. Ми їх скоротили до 245. При цьому черг у нас немає. Якщо б ми ці ліжка залишили, то сьогодні витрачали б зайві 14,5 мільйонів гривень», – зазначила головний лікар місцевої лікарні Аліна Ковпак.

Кошти, що звільняються від закриття стаціонарів, в місті Комсомольське ідуть на закупівлю обладнання, а також премії лікарям, зауважила Аліна Ковпак. Цей досвід хочуть розповсюдити на Сході, а потім – і по всій Україні.

Оптимізація мережі лікарень – в офіційних планах

Окрім скорочення ліжок і стаціонарів, для економії коштів в уряді пропонують також оптимізувати мережу лікувальних закладів, тобто закрити низку «непотрібних» лікарень, повідомила заступник глави Адміністрації Президента Ірина Акімова.

«Економічна складова реформи полягає ось у чому. Перший крок – реформа мережі лікувальних закладів для того, щоб прибрати ті потоки фінансових коштів, які на сьогодні не потрібні – вони використовуються погано. А їх можна перенаправити в інше місце», – зазначила Ірина Акімова.

Ще один шлях економії задля реформи – заощадження на лікарняних. За словами міністра охорони здоров’я Іллі Ємця, кількість несправжніх лікарняних, що видаються медиками, дають змогу зекономити таку суму, що можна побудувати найсучасніший медичний центр. А щоб втілити це в життя, міністр пропонує ввести систему електронної звітності.

«Я буду наполягати на електронних засобах, коли прийде чиновник або шахтар, і коли лікар буде виписувати лікарняний, тоді автоматично електронна система подасть у три заклади, на якій підставі виданий лікарняний. Який економічний ефект буде від того! Скільки ця працююча людина, що в тіні, не додала державі, і держава ще їй платить за це!» – сказав міністр.

Як зазначила Ірина Акімова, від кількості виписаних лікарняних залежатиме оклад лікаря – якщо його пацієнти хворітимуть дуже часто, медика залишать без премії. Між тим посадовці обіцяють, що зарплата лікарів збільшиться через перехід на договірні стосунки з пацієнтами та державою.

Ці та інші пропозиції міністерство охорони здоров’я має опрацювати протягом квітня, а запровадять реформу в трьох пілотних областях у найближчі півроку.
XS
SM
MD
LG