Доступність посилання

ТОП новини

На вагу йоду


Три з чотирьох українців мають дефіцит йоду. Без достатньої його кількості в раціоні харчування збільшується ризик захворювань, передусім щитоподібної залози. Крім цього, дорослі втрачають працездатність, а у дітей та підлітків падає рівень інтелекту. Це стверджують представники Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. З ними погоджуються і в Міністерстві охорони здоров’я України.

Йод є в усіх живих організмах. Деякі морські водорості, морська капуста, накопичують до 1% йоду. У людини з вагою 70 кілограмів міститься від 12 до 20 міліграмів йоду.

Щодоби треба поповнювати свій йодовий запас приблизно двома десятими міліграма. Якщо цим нехтувати, виникає ризик збільшення щитоподібної залози та інших проблем зі здоров’ям.

Усунути дефіцит

Зменшення рівня інтелекту, навіть розумова відсталість – теж може бути наслідком дефіциту йоду. Це зазначає ендокринолог, доктор медичних наук, професор Володимир Паньків.

«Йододефіцит небезпечний виникненням захворювань щитоподібної залози, в першу чергу, виникнення зобу і порушення функцій цієї залози. Це відображається на інтелектуальному розвитку людини, на тому показнику, який ми називаємо IQ. У дітей, які живуть в умовах йододефіциту, цей показник на 10–15% нижчий, ніж у дітей такого ж віку, які забезпечені цим елементом», – каже він.

Дефіцит йоду буває і вродженим. У понад двох третин немовлят бракує цього елементу від народження.

Щоб не хворіти на недуги, викликані браком йоду, достатньо їсти харчі, що містять цей елемент: рибу, морську капусту, йодовану сіль. На відміну від йоду в організмі, вона не є дефіцитом у крамницях. Але люди віддають перевагу звичайній кухонній солі. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, лише одна з п’яти українських сімей вживає йодовану.

Дефіцит йоду може загальмувати розвиток інтелекту в людини. А от регулярне вживання йодованої солі може підвищити середній показник інтелекту населення на 15–20%, стверджує представник ЮНІСЕФ в Україні Юкіе Мокуо.

«У нас є таке дослідження, яке було проведено нещодавно. Це дослідження йодування солі у Центральній та Східній Європі, а також у країнах колишнього СНД. І це дослідження демонструє дані, що Україна щороку втрачає 43 мільйони доларів. Це втрата, пов’язана із втратою інтелектуального потенціалу населення країни», – зазначає дослідник.

Масова йодизація?

Нестача йоду – це не лише ризик збільшення щитоподібної залози, підвищення артеріального тиску та інших проблем зі здоров’ям. Навіть при незначному дефіциті людина відчуває втому і головний біль. Вона стає знервованою і дратівливою, її пам’ять погіршується.

Як розповіла начальник відділу Міністерства охорони здоров’я Зоя Крушинська, в Україні за участю ЮНІСЕФ підготували проект указу Президента щодо профілактики захворювань, пов’язаних з дефіцитом йоду в організмі людини. І у ньому, зокрема, йдеться про те, щоб у шкільних їдальнях, у дитсадках для приготування їжі використовували йодовану сіль.

«У проекті указу чітко розписано, що треба йодувати сіль, використовувати її в організованих колективах, а також використовувати у харчовій промисловості, передусім у хлібобулочній промисловості, м’ясній тощо. Чітко розподілено обов’язки між різними відомствами щодо того, які органи виконавчої влади займатимуться певними питаннями», – розповідає урядовець.

Лікарі стверджують, що необхідність обов’язкового йодування солі варто закріпити і в законі. Проект уже є, він навіть зареєстрований у парламенті. Але Верховна Рада його ще не ухвалила.

У 120 країнах світу аналогічне законодавство вже працює. Чому Верховна Рада тільки обговорює таку можливість? Про це розповіла народний депутат, член парламентського комітету з питань охорони здоров’я Лілія Григорович.

«Мені важко пояснити причину. Спочатку я чула, що, мовляв, огірки будуть стріляти в банках від тієї солі, мовляв, не всю сіль треба йодувати… В законопроект були внесені зміни, була якась відмовка, що буде якась державна програма йодизації солі. Я вважаю, що не всю сіль треба йодувати, бо є певні регіони, де це необов’язково», – говорить вона.

Обережно: йод

За всієї важливості йодованої солі вживати її треба обережно. Ендокринолог Володимир Паньків – про регулярне та правильне використання солі з йодом: «Так, це універсальний метод, але, скажімо, вагітним ми не можемо давати йодовану сіль у великих кількостях, бо їм протипоказане вживання солі взагалі у великих кількостях».

У зв’язку з недавнім вибухом на атомній станції в Японії у багатьох країнах світу люди розкуповують препарати, в яких міститься йод. Адже він захищає щитоподібну залозу від поглинання радіоактивних ізотопів і захищає орган від дії радіації. За повідомленнями Російської служби новин, на Далекому Сході Росії навіть зафіксовані отруєння – налякані люди вживали йод неправильно.

Медики попереджають: у жодному разі не можна пити спиртовий розчин йоду. Таким розчином можна намазати під пахвами: достатньо нанести його двічі на день, щоб захистити щитовидну залозу. Також у разі небезпеки підвищення радіації можна вживати таблетований йодид калію.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG