Доступність посилання

ТОП новини

Вибух на японському реакторі «призвів до різкого збільшення радіації»


Прага – Японські офіційні особи повідомляють, що вибухи і пожежа на атомній електростанції призвели до збільшення радіаційних викидів, які можуть становити небезпеку для здоров’я людей. У Японії продовжують евакуацію людей з навколишніх районів, а в найближчих країнах занепокоєно спостерігають за розвитком ситуації з вибухом на атомній станції – першим великим інцидентом у світі від часу Чорнобильської аварії.

Після третього вибуху в приміщеннях трьох атомних реакторів та пожежі на четвертому рівень радіації «значно зріс», щоправда, потім знову впав, повідомляють японські офіційні особи.

Серія аварій на електростанції «Фукусіма-1», що за 250 кілометрів від Токіо, сталася після того, як Японія зазнала 9-бального землетрусу та значної хвилі цунамі, в результаті яких загинули тисячі людей. Новий вибух пролунав уранці у вівторок на другому реакторі.

За словами секретаря кабінету міністрів Японії Юкіо Едано, витік радіації, що стався під час нового вибуху, може бути небезпечним для людей. «Не має сумнівів, що цей рівень радіації може мати вплив на людей», – зазначив речник уряду.

Пізніше Едано заявив, що рівень радіаційного випромінювання впав після того, як працівники станції, ризикуючи життям, почали затоплювати зал пошкодженого реактора морською водою.

Усі вибухи – через пошкодження охолоджувальної системи

Вибух водню на третьому реакторі стався у понеділок, а перший вибух біля першого реактора стався у суботу. Повідомляється, що витік радіації був і під час пожежі на четвертому реакторі. Усі вибухи сталися через пошкодження охолоджувальної системи.

У телевізійному зверненні прем’єр-міністр Японії Наото Кан заявив, що люди, які ще залишалися після евакуації поблизу електростанції, мають покинути свої домівки. А ті особи, які живуть в радіусі 20–30 кілометрів навколо електростанції, а їх близько 140 тисяч, мали б залишатися в приміщенні. Також в Японії заборонили літати літакам у 30-кілометровій зоні навколо електростанції.

Японська агенція, яка стежить за безпекою атомних електростанцій, заявляє, що аварія має рейтинг 4 за міжнародною семибальною шкалою. Тим часом подібна французька установа дає аварії 6-й ступінь. Ступінь 7 було вжито лише один раз в історії, під час Чорнобильської аварії, що сталася майже 25 років тому.

У зв’язку з аварією в Японії низка країн, включно з Україною, посилила контроль за безпекою своїх ядерних електростанцій.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG