Доступність посилання

ТОП новини

«Новий Чорнобиль»? Європа занепокоєна некерованістю атому


Брюссель – Аварії на японських атомних електростанціях викликали широкі дебати у країнах Європейського Союзу. Некерованість та загроза, яка криється в атомних реакторах і яка нині стала такою очевидною, спричинила акції протесту та може призвести до ухвалення важливих політичних рішень щодо майбутнього 143 європейських АЕС.

Про безсилля людини та можливі жахливі наслідки від некерованої атомної енергетики після аварій у Японії одразу заговорили французи. Їхня країна отримує 78 відсотків енергії зі своїх атомних станцій. Таким чином, за поширенням цього різновиду енергії Франція посідає друге місце у світі після США.

Тим часом, коли екологічні та антиатомні організації збирали своїх прихильників на акції протесту, влада Франції систематично повідомляла про посилення нагляду за роботою АЕС та контролю за якістю повітря.

Водночас, серед активістів та простих громадян наразі лунає багато критики щодо влади, зокрема, міністра промисловості Еріка Бессона, якого звинуватили у передчасних висновках, коли він заявив, що «японські аварії – це не атомні катастрофи» і що вони «не мають нічого спільного із Чорнобилем».

«Від атому треба відмовитися» – євродепутат

Вдався до критики цього виду енергії й Даніель Кон-Бендіт, депутат із групи «Зелених» та Вільного європейського альянсу Європарламенту.

«У чому ми переконані, так це, що людина не керує природою, а в атомній енергії нульового ризику немає, – каже євродепутат. – Тож, основна проблема така: чи маємо ми право залишити у спадок прийдешнім поколінням світ із атомною енергетикою? Я гадаю, що ні. Від неї треба відмовитися, хоча це й буде складно і займе багато часу»

Висміявши передчасні, на його думку, заяви французького міністра, Даніель Кон-Бендіт закликає провести у Франції референдум щодо майбутнього атомної енергії.

Німеччина також зосередилася на небезпеці, що криється в атомних реакторах. Міністр закордонних справ Ґідо Вестервелле навіть заявив, що відмова від планів продовження життєдіяльності існуючих німецьких АЕС доволі реальна. Ця заява прозвучала на тлі маніфестацій борців за без’ядерне довкілля, що організували «живі ланцюги» поблизу місць, де розташовані атомні станції.

Стрес-тести на АЕС

Події в Японії також внесли свої корективи до плану засідання Ради міністрів ЄС із питань довкілля та екології, що відбулася у понеділок у Брюсселі. Ніколаус Берлакович, австрійський міністр охорони довкілля, закликав до організації стрес-тестів на кожній із атомних електростанцій ЄС, щоб проаналізувати їхню витривалість на випадок стихійних лих.

«Це, звичайно, у компетенції національних урядів, але Єврокомісія теж повинна діяти, бо це ще й загальноєвропейська справа. Для ЄС головне – безпека. З огляду на події в Японії, ми зобов’язані провести стрес-тести, щоб побачити, чи вистоять наші АЕС у випадку землетрусу», – сказав він.

«Цим ми перевіримо (рівень) їхньої захищеності, щоб люди почувалися в безпеці. Ми повинні здійснити стрес-тести», – наголосив міністр із Австрії, яка ось вже протягом двох років дуже занепокоєна планами сусідки-Німеччини продовжити ресурс своїх атомних станцій.

Комісія закликає тільки підвищити безпеку атомних станцій

Після закінчення переговорів європейських міністрів з питань довкілля комісар з проблем протидії кліматичним змінам Конні Гедеґор заявила: «Ми маємо у Європі 143 атомні станції, тож цей різновид енергії зберігатиме свою актуальність ще протягом тривалого часу. Що особливо важливо тепер – так це зосередитися на питаннях їхньої безпеки».

Цього тижня в євроустановах відбудеться низка зустрічей із представниками міжнародних організацій, що опікуються атомною енергетикою.

Після консультацій із експертами, проведеними у понеділок, про відмову розвивати проекти в атомній енергетиці заявили й представники влади Швейцарії. Водночас, до мораторію на розширення планів у сфері мирного атому закликали й парламентарі Німеччини та Сполучених Штатів Америки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG