Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині вимагають негайно вимкнути найстаріші АЕС


Після шоку, викликаного серією аварій на японських атомних електростанціях, у Німеччині знову спалахнули дебати про відмову від використання атомної енергії. Канцлер Анґела Меркель розпорядилася перевірити всі німецькі АЕС на предмет безпеки. У федеральній землі Баден-Вюртемберг готові негайно вимкнути ядерні реактори, де виникнуть хоч найменші сумніви щодо їхньої надійності.

Майже 60 тисяч людей зібралися минулими вихідними на антиатомні протести у західнонімецькій федеральній землі Баден-Вюртемберг. Демонстранти створили живий ланцюг довжиною 45 кілометрів між атомною електростанцією Некарвестгайм і Штутгартом. Головна вимога учасників акції – відмовитися від використання атомної енергії.

Прем’єр-міністр Баден-Вюртемберга Штефан Мапус не змусив довго чекати на відповідь. Оскільки незабаром у цій федеральній землі обиратиметься новий ландтаг, політик таким чином,очевидно, вирішив перестрахуватися й не викликати додатковий гнів виборців. Також, перебуваючи під враженням від аварій на АЕС в Японії, він у понеділок сказав: «Атомні електростанції, які не відповідатимуть вимогам безпеки, будуть вимкнені – не через сім років, не через 15 чи 20 років, а негайно».

Меркель наказала перевірити безпеку на АЕС

Напередодні канцлер Німеччини Анґела Меркель провела надзвичайне засідання уряду за участю галузевих міністрів. На засіданні йшлося саме про безпеку АЕС. У Німеччині нині працює 17 атомних електростанцій. Торік федеральний уряд у складі християнських демократів і лібералів ухвалив рішення продовжити їхню дію щонайменше до 2019 року. Тепер Меркель дала розпорядження перевірити стандарти безпеки на всіх ядерних реакторах.

«Ми хочемо мати повний контроль над безпекою. Цьому питанню підлягає все. Безпека – це найважливіше», – заявила Меркель.

Соціал-демократи скептично поставилися до таких намірів канцлера. За словами лідера СДПН Зіґмара Ґабріеля, 12 березня – день, коли стався вибух на японській АЕС Фукусіма, – ядерна доба остаточно завершилася. Він закликав у першу чергу вимкнути найстаріші АЕС.

«Найстаріші не витримають і спортивного літака»

Із подібною вимогою виступила й голова фракції «зелених» у Бундестазі Ренате Кюнаст. «Оболонка семи найстаріших атомних електростанцій у Німеччині не витримає й спортивного літака, якщо той на них упаде. Якщо пані Меркель зараз із великими очима розповідає, що хоче перевірити стандарти безпеки, то хочу повідомити, що все уже лежить на письмовому столі, перевірки проводилися впродовж десятиліть. Сім найстаріших АЕС слід негайно закрити», – сказала Кюнаст.

Свого часу соціал-демократи й «зелені», перебуваючи при владі, проголосували за відмову від використання атомної енергії. Нинішній консервативно-ліберальний уряд, однак, відкорегував це рішення: мовляв, спочатку слід створити альтернативу атомній енергії, а вже потім закривати АЕС. Тим часом, як повідомляють ЗМІ, й у кабінеті Анґели Меркель уже не виключають перегляду рішення щодо продовження роботи атомних електростанцій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG