Доступність посилання

ТОП новини

Завітайте до найбільшого приватного етнографічного музею у Словаччині (огляд культурних подій в Європі)


Прага – Сьогодні в огляді культурних подій в Європі словацьке місто Кошице, чеський замок Карлштейн і столиця Естонії Таллінн. Місто Кошице пишається одним з найцікавіших приватних етнографічних музеїв у Європейському Союзі. Після зимових канікул у чеських замках і палацах розпочинається новий туристичний сезон, а в Таллінні в розпалі свято церковної музики.

Кошице – друге найбільше місто Словаччини, яке також називають східною столицею країни. Кошице ще посідає місце одного з найважливіших центрів Карпатського єврорегіону, особливо багатого народною культурою, фольклором, музикою.

І, коли блукаєш містом, раптом серед нових «висоток» яскравими барвами, мов дивовижний квітник, виринають щедро прикрашені орнаментом невеличкі будівлі в народному стилі – дерев’яні хатинки і клуні.

Юрай Барла
Це єдиний у Словаччині приватний етнографічний музей «Humno» – в перекладі «клуня» або «стодола». Музей створений за ініціативою колекціонера Юрая Барли, якому допомогла родина і група ентузіастів – пересічних людей, яким не байдужа рідна культура. Юрай Барла вважає, що імпульс створити музей йому дістався від батьків, які з особливо шаною ставились до народних традицій.

«Точно не вмію пояснити, як це сталось, та знаю, що від своїх предків я успадкував потребу збирати, – зауважує колекціонер. – Мій батько був великим шанувальником фольклору, все своє життя ходив по фольклорних святах і щось там купував. Моя мама також походила з села – була донькою мельника, тобто мій дідусь мав млин. Колись кожний селянин за житловим домом утримував своє господарство – стодолу, клуню, по нашому «Humno» – звідси і назва музею. Тобто я хотів, щоб музей розповідав про життя наших предків».



Усі приміщення етнографічного музею прикрашені народним геометричним орнаментом і пейзажами Карпат – це праця старшої сестри пана Барли, Ґабріели Цясногової. Експозиції знайомлять з народною вишивкою, різьбленням, ткацтвом, відтворюють традицію народного житла і побуту.

Юрай Барла пишається, що його етнографічний музей вже офіційно вписаний до реєстру музеїв Словаччини.

«У 2008 році 11 червня я отримав підтвердження про статус музею від Міністерства культури Словацької Республіки, а від 2009 року мій музей став членом Спілки музеїв Словаччини, – каже він. – Минулого року наш музей відвідало понад 7 тисяч людей. До нас приходить багато школярів, ми вчимо дітей і вчителів, як творити словацькі орнаменти».

Початок нового туристичного сезону в Чехії

Першу суботу квітня в Чехії традиційно відзначають як початок нового туристичного сезону. Десятки відомих в Європі чеських замків і палацових ансамблів, серед яких Празький град чи замок у Карлштейні, до цього дня готують багату програму. За встановленою традицією вона звернена до чеської історії, традицій і культури країни.

У замку в Карлштейні, який був зведений королем Карлом ІV, це буде театралізоване дійство «Королівський похід». У свої майстерні запрошують також народні майстри ковальства, різьблення, вишивки, а також писанкарки, адже Великдень уже близько.

Талліннські Великодні свята музики

«Свято церковної музики» – так називається багата Великодня програма, яку підготували для всіх охочих у Таллінні.

У столиці Естонії, яка цього року є також культурною столицею Європи, послухати класичну музику запрошують до храмів і капличок, а також до найбільших концертних зал.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG