Доступність посилання

ТОП новини

Влада тисне на музикантів у Дніпропетровську, щоб вони не чинили опір УПЦ (МП) – заява


Влада тисне на музикантів органного залу Дніпропетровська, щоб вони не протестували проти передання будівлі закладу з унікальним органом в руки місцевої єпархії УПЦ (МП). Про це заявила у п’ятницю директор КП «Будинок органної й камерної музики» Ніна Голикова.

За її словами, днями будинок органної музики відвідав заступник голови Дніпропетровської облради, щоб особисто роз’яснити кожному члену колективу «відсутність конфлікту між церквою й музикантами і викликати кожного на індивідуальну бесіду в облраду.

«У нас працює 11 творчих колективів, 13 солістів, два музичні лекторії. Кожного співробітника по одному Шипко запросив на бесіду в облраду. Це що, 1937-й рік? Про що можна домовлятися?» – заявила директор.

Представник фірми «Зауер», яка монтувала орган, і низка інших незалежних експертів заявили, що стурбовані рішенням обласної влади передати будівлю церкві й перенести унікальний орган в іншу будівлю.

Зокрема, професор органного класу Національної академії музики імені Чайковського Галина Булибенко навела приклади того, як були згублені органи в інших містах України. «У Вінниці інструмент був просто знищений, він був розбитий. У Сумах орган переставили в залу філармонії. Інструмент зараз існує, але в акустичних показниках він втратив дуже багато. У Харкові під орган будується зала, але доля інструменту все одно під питанням», – заявила Галина Булибенко.

4 березня керуючий Дніпропетровської єпархією УПЦ (МП) митрополит Іриней повідомив, що приміщення дніпропетровського Будинку органної та камерної музики за рішенням Господарського суду області перейшло в управління церкви. Представники влади заявили про можливе перенесення органу в іншу будівлю. Однак, за висновком фахівців німецької компанії «Зауер», які збудували орган, у будь-якому іншому приміщенні музичний інструмент втратить своє звучання.

Дніпропетровський Будинок органної та камерної музики розташований у приміщенні колишньої Брянської церкви, збудованої коштом одного з металургійних заводів на початку 20-го століття. Православній громаді споруда належала трохи більше як десятиліття. За радянських часів її забрали на користь держави, а у 1980-і там облаштували концертну залу.
XS
SM
MD
LG