Доступність посилання

ТОП новини

Уряд прагне легалізувати до 70 мільярдів гривень «чорних» зарплат – Тігіпко


Фонд заробітної плати в України після ухвалення закону про легалізацію зарплат може зрости щонайменше на 60-70 мільярдів гривень – до 440-450 мільярдів гривень.

Як передає УНІАН, таку думку висловив віце-прем’єр-міністр – міністр соціальної політики Сергій Тігіпко у Варшаві, де він вивчав польський досвід проведення реформ.

За словами чиновника, законопроект, який має створити умови для легалізації зарплати, представлять 4 квітня. Віце-прем’єр назвав виплату зарплат у «конвертах» великою проблемою України, яка призводить до зростання дефіциту Пенсійного фонду. Тігіпко зауважив, що 2,5 мільйона із 14,4 мільйона українців, які платять внески до соціальних фондів, оплачують їх із мінімальної зарплати.

За його словами, у найкращому випадку легалізація може призвести до збільшення на чверть фонду зарплати та зростання надходжень до Пенсійного фонду. Бюджет цих фондів зараз становить близько 380 і 200 мільярдів гривень відповідно.

Він додав, що урядовці під час підготовки законопроекту про легалізацію зарплат вивчали досвід держав Східної Європи, зауваживши, що Україна не зможе запровадити польську модель. «Вони змогли вирішити це в першу чергу економічними стимулами, які почали працювати: другий рівень пенсійної системи, проведення реформи охорони здоров’я. На жаль, у нас ні першого, ні другого немає», – сказав Тігіпко.
XS
SM
MD
LG