Доступність посилання

ТОП новини

Мешканці передмістя не хочуть, щоб Дніпропетровськ зберігав статус «мільйонника» їхнім коштом


Акція мешканців селища Ювілейне проти приєднання до Дніпропетровська, березень 2011 року
Акція мешканців селища Ювілейне проти приєднання до Дніпропетровська, березень 2011 року

Дніпропетровськ – Дніпропетровськ опинився на межі втрати статусу мільйонника. За останні п’ять років кількість населення в місті скоротилася на 40 тисяч осіб і наразі лише на 7 тисяч перевищує мільйон. Влада Дніпропетровська пропонує вихід – злити з мегаполісом найближчі населені пункти: селища Ювілейне, Авіаторське, Дослідне, Кіровське, містечко Підгороднє, низку довколишніх сіл, які належать Дніпропетровському району. У міськраді запевняють: приєднання до міста кількох прилеглих селищ назріло, адже їхні мешканці й так працюють, навчаються та лікуються в Дніпропетровську, хоча офіційно не є городянами. Але чимало місцевих жителів не задоволені й готуються до референдуму.

Селище Ювілейне Дніпропетровського району майже впритул прилягає до Дніпропетровська. Відремонтовані дороги, упорядкований житловий фонд, розвинута мережа соцзакладів. Секрет успіху невеликого населеного пункту в порівняно великому бюджеті: на території селища – кілька гіпермаркетів і фірм, які відраховують податки до місцевої скарбниці.

Після приєднання до Дніпропетровська, вважають жителі, селище матиме набагато менше можливостей для розвитку. А ще – втратить місцеве самоврядування, каже лідер громадської організації «Асоціація молоді Придніпров’я», яка ініціювала рух за збереження нинішнього статусу селища, Павло Пегушин.

«При цьому населення селище – 12 тисяч людей. Мати такий бюджет для такої кількості мешканців дуже непогано. До того ж, всі ці кошти йдуть саме на потреби селища. Наша селищна рада сформована за мажоритарною системою, не партійною. У кожного депутата є округ, за який він відповідає», – сказав Павло Пегушин в інтерв’ю Радіо Свобода.

Обіцяного 10 років чекають

Копія розпорядження голови облради про створення робочої групи щодо розширення меж Дніпропетровська
Щоб зупинити намір Дніпропетровська щодо приєднання селища, мешканці Ювілейного хочуть провести референдум. За це вже зібрали понад тисячу підписів.

Втім, референдум може не допомогти, кажуть громадські активісти. Подібна ситуація вже була десятиліття тому, коли з Дніпропетровськом злили інше селище – Таромське. Екс-депутат сільради Таромського Володимир Чернявський зазначає: результати референдуму тоді сфальшували, селище приєднали до міста, але зиску від цього кроку досі таромчани не відчули.

«Перш за все, ми втратили свій самоврядний орган, селищну раду, яка мала право ухвалювати рішення щодо землі, засвідчувати шлюби. Був у нас відділ Пенсійного фонду, приймали представники водоканалу. Все було своє, а тепер з кожним питанням треба їхати в місто. Нам обіцяли золоті гори, а кинули напризволяще», – заявив Радіо Свобода Володимир Чернявський.

У райдержадміністрації Дніпропетровського району, до якого зараз належить низка населених пунктів, намічених для приєднання, ситуацію не коментують. Лише кажуть, що адміністративна реформа очікує не тільки Дніпропетровщину, а й усю Україну.

«Мільйонник» – це тільки назва

У приєднанні невеликих населених пунктів до міст зазвичай більше негативних наслідків, ніж позитиву, переконаний експерт столичного Центру імені Разумкова Юрій Якименко. Фахівець дивується боротьбі за статус мільйонника, який, на його думку, насправді нічого місту не дає.

«Ніяких переваг статус «мільйонника» місту не приносить. Те, що це має символічний чи морально-психологічний ефект, – то це справді так. Небагато міст в Україні, які мають статус мільйонників», – зазначив у коментарі для Радіо Свобода Юрій Якименко.

Наразі в Україні, за останніми даними, мільйонниками є тільки Київ та Харків. А Донецьк втратив цей статус ще півтора роки тому.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG