Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь: швидка розплата за передвиборний популізм


Мінськ – Підприємства і громадяни Білорусі постали перед проблемою дефіциту іноземної валюти. Фірмам купити валюту на біржі неможливо, біля обмінних пунктів утворились черги. Брак валюти ускладнює і особисті плани громадян, і виконання контрактів підприємствами та загрожує економічною кризою.

Білорусь начеб повернулася до початку 90-х, коли існувало кілька курсів валюти (для громадян, для підприємств, для міжбанкового ринку), а наявну валюту можна було купити лише у специфічного вигляду молодиків- валютчиків. Останніх ще немає, але черги стоять біля всіх обмінних пунктів.

«Доларів немає, стоїш у черзі, народ нервовий, злий, якщо хтось здає 5– 10 доларів, то не факт, що банківські працівники їх продадуть», – каже один із покупців валюти.

Долари та євро потрібні пересічним білорусам, щоб оплачувати валютні кредити, планувати подорожі на відпочинок, платити за оренду квартир. Але найчастіше громадянам іноземні гроші потрібні, щоб зберегти заощадження.Народ переконаний, що девальвація білоруського рубля неминуча.

Не менше страждають без валюти і підприємці. Білоруська економіка відкрита, за комплектуючі треба розраховуватися доларами та євро, на міжбанківській біржі валюту продають лише постачальникам ліків. Якщо ситуацію не буде виправлено, економіку Білорусі чекають серйозні випробування, говорить мінський підприємець Віктор Маргелов. За його словами, частина імпортерів уже зупинила діяльність:

«Очевидно, що багато товарів – сировина, матеріали, комплектуючі – у країну не постачаються. Тому не виключено, що завтра на якомусь заводі забракне цих товарів, і він стане, і так буде по всьому ланцюгу".

Девальвація не вирішить проблеми

В очікуванні можливої девальвації вже заморозили свою діяльність деякі автодилери та продавці квартир. Національний банк Білорусі запевняє, що девальвації рубля не буде, а у створенні дефіциту валюти звинувачує самих громадян, які виявляють ажіотажний попит. Нацбанк та уряд розраховують стабілізувати валютний ринок після отримання 3 мільярдів кредиту з Росії та Антикризового фонду ЄврАзЕС. Але цих грошей ще немає, та й вистачить їх не надовго. Лише за 2 місяці цього року негативний баланс зовнішньоторговельного сальдо Білорусі склав 2 мільярди доларів.

Девальвація теж не вирішить проблеми, каже підприємець Віктор Маргелов. Він стверджує, що білоруський бізнес передав до уряду свої комплексні пропозиції, суть яких полягає в усім відомій формулі – витрачати треба стільки, скільки заробляєш.

Віце-прем'єр уряду Білорусі Сергій Румас заявив, що вже розроблено програму, яка передбачає заходи щодо посилення жорсткості грошово-кредитної, бюджетно-податкової політики, структурні реформи, а також зниження обсягів фінансування державних програм.

Незалежний мінський економіст Сергій Чалий переконаний, що швидко провести структурні перетворення уряду не вдасться, а теперішня фінансова криза, велике негативне сальдо у зовнішній торгівлі тільки відображають нинішню економічну кризу.

«Тут може статися так, що за рахунок того, що паралізували вже й фінансову систему, це може лише прискорити катастрофічні процеси в економіці в цілому», – заузначив Сергій Чалий.

За його словами, помилка білоруського уряду полягає в тому, що він у 2009 році, перед минулими виборами президента, відмовився від узгоджених з МВФ програм, зупинив економічні реформи й позбувся кредитної підтримки фонду. Тепер же доводиться розплачуватися і за 500 доларів середньої зарплати, обіцяні Олександром Лукашенком, і за економічне зростання в 11-13 відсотків, і за інший передвиборний популізм.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG