Доступність посилання

ТОП новини

Польські регіонали: патріоти малої батьківщини чи сепаратисти?


Варшава – Перші дні загального перепису населення Польщі, що розпочався 1 квітня, супроводжуються політичним скандалом. Польські політики посварилися з приводу сілезців. Чимало жителів регіону Сілезія вказують не польську, а сілезьку національність. Консервативні сили Польщі підозрюють «Рух автономії Сілезії» у сепаратистських намірах.

У Верхній Сілезії, регіоні, що в південно-західній Польщі, посилюються настрої місцевого патріотизму. Дедалі більше жителів цього краю декларують свою приналежність до сілезької культури, а то й до окремої сілезької нації.

Неурядова організація «Рух автономії Сілезії» закликає земляків взяти активну участь у переписі населення й записатися сілезцями. Мовляв, зростання кількості сілезців допоможе регіонові відстоювати свої права на загальнодержавному рівні.

Під час попереднього перепису населення в 2001 році 170 тисяч жителів цього регіону задекларували свою сілезьку національність. За прогнозами експертів, цього року громадян, які вкажуть не польську, а сілезьку національність, може бути навіть удвічі більше.

Качинський побачив у Сілезії закамуфльованих німців

Такі тенденції непокоять польських правих. Лідер консервативної партії «Право і справедливість» Ярослав Качинський заявив, що надто сильний регіоналізм ослаблює відчуття єдності з польським народом й загрожує країні дезінтеграцією.

Він закликає не плутати поняття самоврядності з сепаратизмом. Мовляв, у діяльності сілезьких автономістів можна розгледіти ознаки саме сепаратизму.

У своїй оцінці діяльності сілезьких автономістів Качинський категоричний, сілезців політик вважає прихованими німцями.

«Твердження про те, що існує сілезький народ, ми сприймаємо як закамуфльований німецький варіант, – каже він. – Це досить легко перевірити в статистичних даних – кількість осіб, які під час переписів вказують свою приналежність до німецького народу, помітно зменшується, натомість зростає кількість тих, які записуються сілезцями».

В оцінці діяльності Руху автономії Сілезії польські праві знайшли спільну мову з лівим спектром польського політичного життя. Ґжеґож Напєральський, голова партії «Союзу лівих демократів», назвав Рух сілезьких автономістів сумнівним. За його словами, є підстави побоюватися послаблення цілісності польської держави.

Сілезці кажуть, що вони не є п’ятою колоною

Критичні щодо сілезців заяви лідерів політичних партій обурили тих польських політиків, які походять із Сілезії. Депутат Сейму Йоанна Клюзік-Ростковська заявила, що гострі висловлювання Ярослава Качинського спричинені незнанням сілезької специфіки.

«Я дуже хотіла б, щоб Качинський дізнався більше про сілезців, про історію Сілезії, крім того, я вважаю, що всі сілезці мають право очікувати на вибачення від Ярослава Качинського, тому що можна бути і поляком, і сілезцем одночасно. Я – найкраще цьому підтвердження», – зазначила парламентар.

Десять політиків із провладної партії «Громадянська платформа», які походять із Сілезії, вирішили домагатися справедливості у прокуратурі. Вони звинувачують Ярослава Качинського в образі сілезців й твердять, що їх незаслужено вважають п’ятою колоною у польській державі.

У відповідь на такі закиди Адам Гофман, речник «Права і справедливості», зауважив, що його партія не проситиме вибачення у сілезьких автономістів. «Рух автономії Сілезії – це рух сепаратистів, який хоче створити власну державу, – каже він. – Із ним треба боротися, а не просити в нього вибачення».

Польські оглядачі переконані, що ажіотаж навколо сілезців у перебігу перепису населення підсилить рух автономістів, тож сілезцями запишуться навіть ті, які раніше про це не думали. Крім того, експерти висловлюють припущення, що суперечка політиків про Сілезію насправді є своєрідною артпідготовкою перед осінніми парламентстькими виборами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG