Доступність посилання

ТОП новини

«Дивлюся послання Леоніда Ілліча… Януковича» – Тимошенко


Віктор Янукович під час виступу з щорічним посланням у Верховній Раді, 7 квітня 2011 року
Віктор Янукович під час виступу з щорічним посланням у Верховній Раді, 7 квітня 2011 року

Київ – Президент Віктор Янукович у четвер виступив із щорічним посланням до Верховної Ради «Модернізація України – наш стратегічний вибір». У ньому глава держави акцентував увагу на проблемних питаннях внутрішньої політики, таких, як боротьба з корупцією, пенсійна реформа, та інших. Також Янукович не відкинув тісної співпраці України із державами Митного союзу. Представники опозиції критично оцінили послання Януковича, характеризуючи його як беззмістовне і не конкретне.

Віктор Янукович у своєму посланні зажадав від парламенту негайного ухвалення антикорупційних законопроектів.

«Корупція в Україні – системне явище, вона руйнує державу та принижує кожного громадянина, який змушений захищати свої інтереси на основі тіньових відносин», – наголосив Президент. За словами Януковича, сьогодні корупція стала загрозою для конституційних прав громадян. «Тому закриття корупційних схем і термінове ухвалення антикорупційних законів – це моя категорична вимога», – заявив він.

Він наголосив, що «розслідування зловживань високих посадовців з урядових кабінетів, злочини проти журналістів і відомих громадських діячів буде доведено до логічного завершення».

Підвищення пенсійного віку передбачає зростання пенсій

Реформування пенсійної системи Янукович розглядає як об’єднувальну ланку між оздоровленням фінансової системи країни та поліпшенням умов життя громадян.

На період підвищення пенсійного віку (60 років для жінок та 62 для держслужбовців) передбачається збільшення пенсій на 2–5% за кожні додатково відпрацьовані шість місяців, що зумовить збільшення пенсії на 25% для тих жінок, які почнуть їх отримувати в 60 років. Крім того, передбачається одноразова виплата 10 пенсій працівникам освіти, охорони здоров’я, соціального забезпечення, культури.

Про митний Митний союз та зону вільної торгівлі з ЄС

Україна хоче співпрацювати з Митним союзом Росії, Казахстану і Білорусі за схемою «три плюс один», заявив Президент Віктор Янукович, виступаючи у Верховній Раді зі щорічним посланням. За його словами, це дасть змогу забезпечити реальний курс на зближення європейського та євразійського економічних просторів.

Янукович наголосив, що євроінтеграційний курс не був і не буде перешкоджати розвитку стратегічного партнерства України з Росією. «Для України нормалізація відносин з Росією стала невід’ємною складовою її європейського вибору», – зауважив Президент.

Водночас Янукович наголосив, що Україна має намір цього року вийти на підписання з ЄС угоди про асоціацію та створення зони вільної торгівлі.

«Уже цього року ми прагнемо шляхом компромісу усунути розбіжності в позиціях і вийти на остаточне підписання угоди про асоціацію та створення зони вільної торгівлі», – заявив Президент.

«Вийшла, як завжди, йолка» – Тимошенко

Представники опозиції вже дали перші оцінки посланню Президента до Верховної Ради. Зокрема, лідер ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко порівняла виступ Президента Віктора Януковича зі з’їздом КПРС, а самого главу держави – з генеральним секретарем ЦК КПРС, головою Президії Верховної Ради СРСР Леонідом Брежнєвим.

«Дивлюся послання Леоніда Ілліча… Януковича. З’їзд КПРС тридцятирічної давнини. Обіцяв якусь стратегію, але вийшла, як завжди, йолка…», – написала вона у своєму мікроблозі на Twitter.

Натомість народний депутат від блоку «Наша Україна – Народна самооборона» Арсеній Яценюк вважає, що Президент у своєму щорічному посланні до Верховної Ради мав би заявити про відставку уряду.

«Було дуже багато тексту, послання було хороше, але ні про що», – сказав Яценюк. За його словами, глава держави чітко не сказав, що необхідно зробити для покращення ситуації в Україні. На думку депутата, Янукович мав «виголосити те, що за підвищення цін в країні, за цінову нестабільність, за підвищення цін і тарифів, за безробіття, за зростання зовнішнього боргу України, за відсутність програми дій уряду ухвалив рішення відправити цей уряду у відставку».

Послання Президента Віктора Януковича парламентові вперше за багато років відображає цілісну картину стану справ у країні, вважає голова парламентської фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

«Вперше з’явилося цілісне уявлення про державу і перспектива відновлення втрачених позицій. І навіть трішечки – гордість за свою державу», – сказав Єфремов агентству «Інтерфакс-Україна», коментуючи послання глави держави.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG